Re: Účtuji správně?
Dle účetních standardů (č. 015-Zásoby) se účtuje 123/613 při způsobu B až na konci roku, v případě, že máte nějaké neprodané zásoby. V průběhu roku se veškeré náklady účtují přímo do nákladů (na účty účtové třídy 5.). Ikdyž účtujete způsobem B musíte vést skladovou evidenci. Dle vašeho návrhu účtování byste to měla dvakrát ve výnosech a žádný úbytek prodaných výrobků.
Při způsobu A byste účtovala během roku 123/613 a při prodeji 311 (211)601 a zároveň 613/123 (úbytek prodaných výrobků).
Re: Účtuji správně?
Kalkulaci potřebujete k tomu, abyste věděla za jakou cenu prodávat (abyste neprodávala za míň než jsou náklady). Na kalkulaci jsou kalkulační vzorce, kde se započítávají všechny vynaložené náklady na výrobek. Nejem materiál, ale např. i elektřina, mzdy zaměstnanců, nájemné výrobny apod. Je pouze výpočet výrobní ceny výrobku. Příjemky a výdejky skutečně povedete pouze evidenčně (bokem mimo účetnictví, protože jinak by šlo o účtování způsobem A). Na skladové kartě budete mít ocenění výrobku dle výpočtu pomocí kalkulačního vzorce.
Veškeré náklady (materiál, mzdy atd.) půjdou rovnou do nákladů. Při prodeji na fakturu budete účtovat 311/601, za hotové 211/601. Na konci roku, v případě, že zjistíte podle skladové karty, že jste neprodala všechno, tak zaúčtujete 123/613
Re: Účtuji správně?
a ještě prosím naposledy....
to opravdu nemusím nic jiného?účtovat?
a na konci roku nic nezůstane.....
já si lámala hlavu jak budu převádět výrobky na zboží apod.
a na co mi je kalkulační cena na příjemkách a výdejkách?
nestačí vést evidenci ve váhových jednotkách?
Re: Účtuji správně?
Určitě nestačí jen ve váhových jednotkách, výrobek musí být na skladové kartě oceněn v Kč (ikdyby nic na konci roku nezůstalo, což mi připadá nepravděpodobné). Je to i proto, abyste mohla určit jakou máte marži; kdyby jste náhodou na konci roku zjistila, že máte manko na skladových zásobách a neměla byste žádnou cenu za kus, nemohla byste to zanést do účetnictví; kdyby Vám zůstala na konci roku něco neprodaného, nemohla byste to bez částky zaúčtovat na 123/613. Hlavně je to také důležité pro vás, abyste neprodávala za nižší cenu než jsou výrobní náklady. Podle toho co budete vyrábět, tak na skladových kartách budete mít hodnotu v Kč a pak buď váhu nebo litry nebo ks. Příklad: Výroba sirupu - na skladové kartě bude cena za litr a počet litrů. O zboží byste účtovala v případě, že byste nakupovala něco za účelem jeho dalšího prodeje a nebo v případě, že byste účtovala způsobem A a vlastní výrobky předávala do své prodejny.
Takže v průběhu roku budete skutečně účtovat jen náklady na výrobu výrobků do nákladů a prodej do výrobků do výnosů.
Re: Účtuji správně?
Neřekla bych, že je to lepší, ale v podstatě je jedno, jestli se vedou karty zásob jen pro evidenci a nebo zda se o nich i účtuje. Protože na konci roku i ovoce, které se nespotřebuje se bude muset účtovat jako materiál na skladě. Takže až na to, že při způsobu A je jeden krok navíc (132/131) je v podstatě jedno, jestli se během roku účtuje 501/321 nebo 131/321.
Re: Účtuji správně?
Naprosto nesouhlasím, varianta účtování způsobem B je
v průběhu roku zkreslující-neprůhledná, celý rok jsou stavy
zásob k 31.12.minulého účetního období, stejná nepřesnost
je i v údaji spotřeby materiálu nebo prodané zboží. Pro některé
činnosti je naprosto nevhodná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.