Re: DPPO bez počátečních stavů?
O ty cifry v tisících nemusíte nikoho žádat, pokud má závěrku zveřejněnou ve sbírce listin OR.
A jen tak pro zajímavost, jak jste likvidovala úhradu loňských faktur? Jak můžete vědět, že na konci roku 2015 nebyly nějaké přijaté faktury posunuty do DPH do dalšího období? Jaké jste měla průměry v prvním čtvrtletí u mezd?
No upřímně máte problém, bez toho předchozího období to asi neuzavřete...
>>>Dobrý večer,
>>>
>>>prosím zkušené o radu. Je to šílený dotaz, ale snad
>>>mě
>>>nebudete odsuzovat, ale spíše pomůžete.
>>>
>>>V lednu 2016 jsem přebrala účetnictví - no, přebrala
>>>není správný výraz. Prostě pan podnikatel mi nedal
>>>počáteční stavy s tím, že je dodá později a začala
>>>jsem mu
>>>vést účetnictví bez PS - u DPH, KH ani u mezd to
>>>nevadí, takže jsem mu to vedla. Pak nastalo přiznání
>>>k
>>>DPPO, které jsem si samozřejmě prodloužila, protože
>>>PS
>>>pořád nemám. No jo, jenže je nemám dodnes. Jak mám
>>>uzavřít rok, když neznám KS roku 2015? Jestli Vás
>>>zajímá,
>>>proč si o ně neřeknu, tak jsem si řekla - minimálně
>>>1x
>>>týdně to připomínám - už si přijdu jako cvok... No
>>>pan
>>>jednatel to oddůvodňuje tak, že mu to účetní nechce
>>>dát - vyrovnané dluhy jsou, ale prostě odmítá dám mu
>>>KS
>>>roku 2015 - prý z uraženosti, že odešel k někomu
>>>jinému.
>>>
Napadlo >>>mě, že požádám FÚ, jenomže tam jsou cifry v tisících,
>>>takže to nejde. Nic jiného prostě mě nenapadá :-(.
>>>Prosím Vás, pomožte mi....
>>
>>O ty cifry v tisících nemusíte nikoho žádat, pokud má
>>závěrku zveřejněnou ve sbírce listin OR.
>> A jen tak pro zajímavost, jak jste likvidovala
>>úhradu
>>loňských faktur? Jak můžete vědět, že na konci roku
>>2015 nebyly nějaké přijaté faktury posunuty do DPH do
>>dalšího období? Jaké jste měla průměry v prvním
>>čtvrtletí u mezd?
>>No upřímně máte problém, bez toho předchozího období
>>to asi neuzavřete...
>
>Jestli víte, kdo zpracovával účetnictví před Vámi,
>zkuste ho kontaktovat a optat se. Mně už se dvakrát
>stalo, že jednatelé měli všechny účetní knihy a doklady u
>sebe (včetně koncových zůstatků), ale nevěděli, že to
>je to, co já potřebuju.
TO bych bez souhlasu klienta nedělala.
Dobrý den,
Vám také moc děkuji! Bohužel jsem mu již volala a řekl, že to pošle. Neposlal - poprvé někdy v lednu 2016, naposledy před týdnem. A vždy, když zavolám, tak mi to nezvedá. Když zavolám z jiného čísla, tak řekne - ano, pošlu. Pak napíšu a neodepíše vůbec. Ach jo.. Ale jsem moc ráda, že jste se snažila mi pomoct... Děkuji
Děkuji moc za odpověď!!! No právě že nemá závěrku zveřejněnou ve sbírce listin za rok 2015 :-(. Úhradu loňských faktur jsem likvidovala tak, že jsem zjistila podle vs, že jde o loňský rok, tak jsem navedla fakturu bez zaúčtování a úhradu 221/311 nebo 221/321 - tím pádem to je správně to samotné účtování (pokud to bude v KS, tak 321 nebo 311 se vynuluje). V roce 2015 nebyly přijaté faktury s posunutým DPH do roku 2016 a to proto, že všechny fa, které se týkaly DPH roku 2016 jsem dostala já - i když jsem musela časově rozlišit. Pokud by byla nějaká chyba, tak bych to pak opravila, ale nemám v ruce nic víc, než jsem měla v lednu 2016. A ty mzdy - to byla kapitola sama od sebe - první čtvrtletí si dělal účetní sám a pak mi to předal celé, takže jsem si to nahodila podle něj a pak jsem měla i průměry. Byla to fuška, ale mám za sebou i kontrolu SP ...
Myslela jsem si, že to beztak bez toho nijak neudělám. Ale vůbec nevím, jak mám reagovat a co mám poradit panu majiteli... Děkuji Vám ale za radu
Nemáte moc za co děkovat. Ale ta starost není na Vás. Vy prostě nemůžete uzavřít rok, dokud nemáte relevantní podklady, pan majitel by měl obstarat podklady. Je to jeho společnost a jeho zodpovědnost.
Mně se někdy osvědčila předžalobní upomínka od advokáta..... ale někteří jedinci jsou otrlí a ani toto s nimi nehne.
Já Vám rozumím, ale musíte si nastavit s klientem pravidla. Po předání dokladů mám čas na zpracování týden, 14 dní...atd. A je v jeho zájmu, aby Vám podklady předal včas. Vy to potom opravdu za den nemůžete stihnout. Neberte všechnu zodpovědnost na sebe, jsou to vlastníci, nebo jím pověření zaměstnanci, kdo by se měla hlavně starat.
Máte písemnou smlouvu? Co to obrátit a prokazatelně mu písemně oznámit, že pokud nedodá potřebné relevantní doklady (vypsat) v termínu do xx, tak bude ukončena Vaše spolupráce k datu yy?
Tak si teď říkám, zda něco podobného nepotkalo předchozího účetního. Nemůže předat konečné stavy účtů, protože bez zadání počátečních stavů je prostě nemůže zpracovat.
Vím, že v podstatě už Vám to psali předchozí odpovídající. Já letos byla v situaci - ne tak kritické jako Vy - ale prostě jeden klient (s.r.o.), jehož jednatel je velmi liknavý na všechno, mi pořád nedodával podklady, bez kterých nešlo uzavřít rok 2016. Bylo to pořád dokola (už jsem si taky připadala jak blázen), až jsem mu nakonec napsala, že pokud nebudu mít tyto poklady do 10.3., nebudu schopna podat přiznání včas a bude se muset požádat daňový poradce o odklad. A věřte nevěřte do 10.3. jsem to měla.
Vím, že jste v horší situaci a nechci to srovnávat, ale na Vašem místě bych mu to stručně a jasně popsala písemně a připomněla, že odpovědnost za účetnictví/přiznání má on. A dala bych termín s tím, že pokud nebudu mít do tohoto termínu, jdu od toho.
Opravdu si Vážím Vašich rad - všech. Jistě něco udělám - jako první pošlu dopis a poté vypovím smlouvu, pokud se nic nepohne... Jinak mi ale dává doklady totiž včas - toto je jediné, co on nemá a právě že ten účetní se mnou nekomunikuje... Netuším, kde je problém, ale musím zakročit... Děkuji Vám a přeji konečně trošku krásnější den!
Když má na FÚ podané, pak má výkazy na FÚ.
Ale pozor, není tak neobvyklé, že na FÚ je něco "zpracované!, ale neodpovídá to skutečnému stavu, protože účetnictví není vůbec nebo je "rozpracované".
A často za to nemůže ani předchozí účetní.
Pan jednatel zřejmě ví, proč to tak je. Zaplatil vůbec předchozí účetní? Na takové experty si dejte pozor.
A kdo odkládal? DP?
Já jsem požádala FÚ o prodloužení termínu... Bylo mi vyhověno.
Jistě máte pravdu - já vůbec netuším, kdo je za to zodpovědný. Jen vím, že s panem jednatelem nemám žádný jiný problém, ale účetní mi to prostě vždy odsouhlasí, že to pošle a nepošle, pokud mi vůbec zvedne telefon (můj nezvedá vůbec) a na emaily nereaguje. Ano, zaplaceno je - toto nepopřel ani účetní - ptala jsem se ho, proč mi to neposílá, jestli mu jednatel něco nedluží a on mi řekl, že vše je OK, že mi to pošle (a víte už jak to dopadlo). No to je jedno - prostě se s tím musím poprat já a děkuji za diskuzi, určitě podniknu co jsem psala výše....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.