Re: neuplatnění účetních odpisů
to znamená, že pokud se rozhodnu neuplatnit odpisy nemůžu je ani v evidenci majetku na kartách odepisovat a účtovat? V našem systému jakmile zaúčtuji odpis tak se mi protahuje do účetnictví. Nebo to jde udělat tak, že tam odpis nechám zaúčtovaný a v daňovém přiznání tuto částku vyloučím z nákladů a uvedu to jako poznámku na příloze listu k přiznání? Nebo jak se to správně dělá?
Vy ale účetní odpisy účtovat musíte, už jsem vám to psala.
Pokud máte odpisy účetní = daňové ( což není úplně optimální)
tak normálně o odpisech budete účtovat a jen je vyloučíte z nákladů v daňovém přiznání - položky zvyšující základ daně.- rozdíl o který účetní odpisy převyšují daňové.
moc děkuji, teď mám jasno - odpisy máme shodné, výkazy mám kladné - vedení souhlasí, ale zjistila jsem, že se možná dostaneme do ztráty po vyplnění přiznání - nedaňové náklady, vyloučené vystavené penále, dodanění a oddanění závazků... tak mě napadly ty odpisy abychom se nedostaly do ztráty. Moc díky za čas a za pomoc. Pěkný den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.