Re: Prohlášní poplatníka
>>>>Dobrý den,
>>>>prosím o radu.
>>>>Nový zaměstnanec nedonesl zápočtový list, tudíž vůbec
>>>>nevím, zda prohlášení nemá podepsané jinde, zřejmě
>>>>ano. U mě ho podepsal a slevu jsem mu neuplatnila.
>>>>Pracoval u nás jen 2 dny a už je pryč.
>>>>Teď si ale nejsem jistá, zda neměl mít srážkovou daň.
>>>>
>>>>Mohu nechat zálohovou daň (bez slevy) nebo musím
>>>>srazit srážkovou?
>>>>
>>>>Děkuji
>>>>Ester
>>>Co měl za smlouvu?
>>> PP, DPP?
>>
>>Měl pracovní smlouvu.
>
>U PP je vždy zálohová daň. Proč si myslíte, že by
>neměl mít slevu na poplatníka? Protože nedonesl zápočtový list a může mít podepsáno jinde. Nebo se mýlím?
Re: Prohlášní poplatníka
Já se zas řídím tím, že prohlášení má podepsat u prvního zaměstnavatele v měsíci, čili, kdy by 6.5. nebo později v květnu nastoupil jinam, už by tam prohlášení na květen podepisovat neměl.
A přesně - nejsme jasnovidci, tohle je věc a problém poplatníka.
Re: Prohlášení poplatníka
To ne. Vždyť byste zaměstnanci upřeli jeho právo a v důsledku toho by byl povinen zpracovat a podat Přiznání k dani z příjmu FO.
Prohlášení poplatníka daně nesmí být podepsáno současně u více zaměstnavateleů, ale když bude zaměstnanec podepisovat během jednoho měsíce postupně třeba i u dvou či více zaměstnavatelů, tak to je v souladu se zákonem. Vhodné by jen bylo, aby vyznačil v následujících Prohlášení, že již za daný měsíc nebude uplatňovat slevy na dani atd.
Protože přesně kvůli takovýmto přelétavým dárečkům, co podepíšou kdekoliv cokoliv, tady pak v únoru padají dotazy typu "zam-nec chce RZD, donesl potvrzení a až teď jsem zjistila, že měl podepsáno současně, co já s tím mám dělat"
Navíc tenhle nastoupil až 4., takže bez slevy.
Před lety jsem neuplatnila u jedné zaměstnankyně mého klienta slevu na poplatníka z důvodu, že nastoupila v průběhu měsíce. Z důvodu "opatrnosti". Zaměstnankyně se pak dostavila ke svému zaměstnavateli se svým právníkem. Skončilo to opravou její mzdy. A jako externí účetní jsem si pak mohla hledat nového klienta.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.