Re: DPP a DPČ může zam-vatel nařídit?
Vím, ale tolik brigád zase u nás není. Spíš mě udivuje jednání mzdové účetní a to je ještě nutí podepisovat "růžová" prohlášení, že je na to takhle zvyklá. Syn má třeba jednu brigádu, ale co ti, co už to podepsali někde jinde. Prostě je nezaměstnají.
Přijde mi, že jste zaujatá. Prostě pokud váš syn chce v dané firmě pracovat, tak buď přistoupí na jejich podmínky nebo si najde práci jinde. Nic není špatné na tom, že firma zaměstnává ,,brigádniky,, na DPČ a ne na DPP, jak vy byste chtěla. Já na tom nevidím nic špatného. A možná ani váš syn ne, jen maminka hledá problémy, aby syn neměl kamínek na cestě životem.
Souhlasím s paní Jasnou - jedná se o nabídku práce za určitých podmínek, uchazeč buď přijme, nebo si najde jinou práci, za jiných podmínek. U nás také na DPP nebereme. Je to prostě rozhodnutí zaměstnavatele. Muselo by jít o natolik odborné práce, že by firma chtěla vyhovět a uzavřela DPP, protože o toho pracovníka opravdu stojí. Tam , kde nejde o zvlášť kvalifikované práce , tam si firma stanoví podmínky. Jediné s čím souhlasím, je ta argumentace, že je to tak zvyklá. Místo toho to stanovit jako podmínku přijetí - tedy možnost výběru zaměstnance, zda přijme nabídku nebo ne.
>>>>>>Dobré ráno, syn si sehnal brigádu na 45 hodin měsíčně
>>>>>>na dva měsíce a nebude mít víc jak 10 tis. Kč za
>>>>>>měsíc. Mzdová účetní mu řekla, že bude mít DPČ,
>>>>>>protože u
>>>>>>nich DPP nedělají, může zaměstnavatel brigádníka
>>>>>>nutit
>>>>>>do DPČ? Děkuji za odpovědi.
>>>>>
>>>Přijde mi, že jste zaujatá. Prostě pokud váš syn chce
>>>v dané firmě pracovat, tak buď přistoupí na jejich
>>>podmínky nebo si najde práci jinde. Nic není špatné
>>>na
>>>tom, že firma zaměstnává ,,brigádniky,, na DPČ a ne
>>>na
>>>DPP, jak vy byste chtěla. Já na tom nevidím nic
>>>špatného. A možná ani váš syn ne, jen maminka hledá
>>>problémy,
>>>aby syn neměl kamínek na cestě životem.
>>Mně osobně se tedy popisované chování mzdové účetní
>>nelíbí. Argumentace, že je zvyklá to tak dělat mě
>>úplně
>>nadzvedává ze židle.
>>I když si říkám - takovou by ti někteří naši
>>brblající
>>zaměstnanci potřebovali ....
>
>Souhlasím s paní Jasnou - jedná se o nabídku práce za
>určitých podmínek, uchazeč buď přijme, nebo si najde
>jinou práci, za jiných podmínek. U nás také na DPP
>nebereme. Je to prostě rozhodnutí zaměstnavatele. Muselo
>by jít o natolik odborné práce, že by firma chtěla
>vyhovět a uzavřela DPP, protože o toho pracovníka opravdu
>stojí. Tam , kde nejde o zvlášť kvalifikované práce ,
>tam si firma stanoví podmínky. Jediné s čím souhlasím,
>je ta argumentace, že je to tak zvyklá. Místo toho to
>stanovit jako podmínku přijetí - tedy možnost výběru
>zaměstnance, zda přijme nabídku nebo ne.
Můžu se zeptat z jakého názoru vychází rozhodnutí zaměstnavatele neuzavírat s nikým DPP? V mnohých případech je uzavření DPP jednoznačně výhodnější pro oba zúčastněné, tak že váš zaměstnavatel k takovému rozhodnutí má zřejmě pádný důvod. Je možné ho sdělit?
Děkuji
Protože "brigádníky" potřebujeme na vykrytí činností, které trvají více jak 300 hod. ročně a zaměstnavatel nechce mít vyšší počet zaměstnanců, než je nezbytně nutné. Mohl by sice např. na ostrahu nebo úklid v letních měsících přijmout např. 6 lidí na DPP ale raději přijme 3 na DPČ, aby pokryl hodiny , které potřebuje, jednak z hlediska nákladů na vstupní prohlídky , ochranné pracovní pomůcky atd. Takže vyloženě z hlediska celkově nižšího počtu přijatých zaměstnanců.
Díky, první věta je jednoznačná. Pokud se u vás vždy jedná o práce, na které nestačí 300 hodin za rok, tak jiné řešení není.
A pokud by se jednalo např. o práce uvedené v dotazu (dva měsíce a celkem max. 100 hodin), tak byste také uzavřeli DPČ?
Tak hlavně my jsme nic takového zatím nepotřebovali, takže se neřešilo, určitě by k tomu byla porada, ale domnívám se, že v tomto případě není problém DPP uzavřít. U nás vždy hlavně šlo o to, aby se přijímal co nejmenší počet lidí, takže z toho důvodu se upřednostňovala DPČ i pro případy, kdy se přesně nevědělo, zda se do těch 300 hodin vejdeme.
Nemusí být zaujatá, jen si chce třeba ověřit správnost počínání mzdové účetní. Ne všechny mzdovky jednají vždy správně. Osobně jsem znala mzdovku, která nutila zaměstnance, kteří dali výpověď, aby ještě podepsali dohodu o ukončení PP - když se zdráhali, dělala zle. A jestliže tazatelka píše, že nutí podepsat růžové prohlášení i ty, kdo jej mají podepsané už jinde, může to být podobný případ....
Já jsem se zrovna včera setkala s případem, kdy pán měl 3 děti, které si vyplnil do růžového prohlášení. U zaměstnavatele pracoval 3 týdny a pak zrušil PP ve zkušební době. Jejich účetní mu děti neuplatnila - sama mi do telefonu řekla, že si je pán do přiznání napsal, ale že kvůli 3 týdnům mu je tam přece nebude dávat!!!!
Tak ono je to vidět kolikrát ze zdejších dotazu na úplně triviální věci, že někdy si lidi myslí, že kdokoliv může dělat cokoliv. Že je k tomu potřeba neustálé studium, pátrání po právních výkladech, protože nezřídka jsou zákony psány jazykem, kterému sice právníci rozumí, ale ostatní se tím docela musí prokousávat, to si spousta "rychlokvašek" ani neuvědomuje.
Ano, to je pravda. Proto bych šmahem neodsuzovala tazatelku, která možná ví víc, než daná "mzdovka" a chtěla se poradit. Mému známénu se narodilo dítě loni 13. 8., paní účetní mu uplatnila daňové zvýhodnění pouze poměrnou část měsíce, nikoli celkovou částku. Také byla nafučená, když ji upozornil, že to není dobře. Ale nemusí si zaměstnanec přece kvůli tomu, že účetní dělá něco špatně, hned hledat jinou práci.
Paní Jasná, slušně jsem se zeptala, synovi je 16 let, ve škole je tuto problematiku neučí, ještě jsem se s tím nesetkala, ani u mých dvou starších dcer, když chodily na brigády, že si zaměstnavatel určuje zda DPP nebo DPČ. Jen jsem potřebovala vědět, zda je to někde ukotveno v nějakém zákoně, že si to určuje zaměstnavatel sám, že zaměstnanec nemá na výběr, nebo jestli to mají jen ve vnitřní směrnici.
Pokud Vás můj dotaz rozčílil, tak se omlouvám a i přesto vám přeji hezký den. N.
To skoro vypadá, že si zaměstnanec má sám určit, zda s ním bude uzavřena DPČ nebo DPP. Nevidím důvod, proč by takovou věc měl upravovat zákon, když zaměstnavatel je ten, kdo organizuje práci, nese za ni odpovědnost a koneckonců ji platí. Samozřejmě zaměstnanec nemá na výběr- ber nebo neber.
Jo, lidi už jsou tak zblblí, že všechno řídí zákony a tudíž přemýšlí někdo za ně, že potřebují na všechno "paragraf". Byt nesmíš pronajmout komu chceš, tedy inzerovat koho bys ubytoval, nesmíš zakázat chování např. psů v bytech, ve své restauraci nesmíš nechat hosty kouřit, tak proč ještě nenařídit jaký typ smlouvy musí nebo nesmí zaměstnavatele dát "brigádníkovi". Nejlépe ještě vše tak, že majitel se podle "paragrafu" je povinen jakémukoliv přání zákazníka nebo uchazeče, podřídit a nejlépe bez řečí. Že , paní tazatelko ? Tak nějak jste to myslela ?
Především si myslím, že by mělo jít o řádně odvedenou práci a spokojenost na obou stranách. Majitel firmy netušil, že DPČ nebyla volba brigádníků, ale pouze jeho mzdové účetní, která brigádníky nutila do DPČ, aby měla méně práce a nemusela přemýšlet a měla všechny zaměstnance vedené "skoro" stejně. Jde mu také hlavně o spokojenost zodpovědných a šikovných brigádníků a vraceli se mu, a ne o pitomce, kteří přistoupí na všechno, protože to jsou ti, co nic neumí a ničemu nerozumí a nebo se ani nesnaží něčemu porozumět. Netušila jsem, co tato otázka způsobí :-( Jinak všem děkuji za názory
Proč ta zloba? Tazatelka přece nepíše nic o zaměstnavateli, ale o tom, na co je "zvyklá" účetní. z vlastní zkušenosti vím, že někteří zaměstnavatelé ani netuší, jaké "frajkumšty" některé mzdovky vymýšlejí, a jsou i rádi, když je na to zaměstnanci upozorní.
Tak to jste špatně četla, tazatelka píše :
"ještě jsem se s tím nesetkala, ani u mých dvou starších dcer, když chodily na brigády, že si zaměstnavatel určuje zda DPP nebo DPČ. Jen jsem potřebovala vědět, zda je to někde ukotveno v nějakém zákoně, že si to určuje zaměstnavatel sám, že zaměstnanec nemá na výběr, nebo jestli to mají jen ve vnitřní směrnici. "
Omlouvám se, jestli už bylo zde zmíněno to, co napíšu, ale nečetla jsem celou diskuzi... Nevím, kolik je Vašemu synovi roků a jakou školu studuje, ale pokud by studoval třeba VŠ, tak ta se nebude počítat do "odprac. roků" na nárok pro důchod. Tak třeba bude jednou Váš syn velmi rád za každou brigádu, ze které bude platit soc. poj., aby měl vůbec odpracovaných tolik roků, kolik bude pro nárok na důchod potřeba. Už nyní začínají mít lidi problémy s odpracovanými 35 rokyn a to se ještě počítají školy. Chudáci nynější vysokoškolačky, které porodí děti a nebudou mít při mat. a rodič. nějakého zaměstnavatele a navíc třeba budou během života nějaký čas na ÚP,tak ty budou mít hodně problémů, aby do 65 let odpracovaly alespoň 35 roků....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.