Vlákno názorů k dotazu Dotaz k novele DPP od Lenka23 - Re: Dotaz k novele DPP Sněmovní tisk 911/0, část...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2017 12:52

Lenka23 (neregistrovaný)

Re: Dotaz k novele DPP
    Sněmovní tisk 911/0, část č. 1/8
    Novela z. o zaměstnanosti - EU

• 14. 6. 2017 12:55

all (neregistrovaný)

Tak ještě jsem to nečetla, ale předpokládám, že novel zákona o zaměstnanosti nemůže rušit DPP jako druh sjednané práce mimo pracovní poměr, když bude velká novela zákoníku práce, to by snad bylo v ní, ne ?

• 14. 6. 2017 12:58

Lenka23 (neregistrovaný)

Já ho četla, ale nejsem z toho moc moudrá. Týká se to tedy jenom uchazečů o zaměstnání. Víc hlav, víc ví.

• 14. 6. 2017 13:01

jukk (neregistrovaný)

>>>>Dobrý den,
    >>>>
    >>>>Mohl by mi někdo prosím ujasnit novelu, která se týká
    >>>>DPP? Jen se chci ujistit, že tomu rozumím správně.
    >>>>Novele o zrušení dohody o provedení práce se týká
    >>>>pouze
    >>>>uchazečů o zaměstnání nebo se ruší celkově?
    >>>>
    >>>>děkuji za informaci
    >>>>
    >>>>
    >>>>Přeji hezký den
    >>>>
    >>>>Lenka
    >>>>
    >>>>
    >>>
    >>>Sněmovní tisk 911/0, část č. 1/8
    >>>Novela z. o zaměstnanosti - EU

neruší se žádná DPP. Jen uchazeči o zaměstnání nemohou už pracovat na DPP, jestliže jsou současně v evidenci ÚP. Je to pěkně uvedené v důvodové zprávě
    >>
    >>Tak ještě jsem to nečetla, ale předpokládám, že novel
    >>zákona o zaměstnanosti nemůže rušit DPP jako druh
    >>sjednané práce mimo pracovní poměr, když bude velká
    >>novela
    >>zákoníku práce, to by snad bylo v ní, ne ?
    >
    >Já ho četla, ale nejsem z toho moc moudrá. Týká se to
    >tedy jenom uchazečů o zaměstnání. Víc hlav, víc ví.

• 14. 6. 2017 14:53

xJ (neregistrovaný)

Z důvodové zprávy:
    V oblasti výkonu tzv. nekolidujícího zaměstnání, kde se navrhuje zrušení možnosti jeho vykonávání na základě dohody o provedení práce, se očekává, že navrhovaná změna povede k větší motivaci uchazečů o zaměstnání k hledání zaměstnání zakládajícího účast na
    nemocenském pojištění, které bude zdrojem příjmů pro zabezpečení jejich životních potřeb, a nebudou dlouhodobě setrvávat v evidenci uchazečů o zaměstnání. V případě výkonu nekolidujícího zaměstnání na základě dohody o provedení práce se totiž jedná o výkon
    zaměstnání, které poskytuje zaměstnanci „oslabenou ochranu“ např. ve vztahu k účasti na již zmiňovaném nemocenském pojištění, přičemž ale právě výkon tohoto nekolidujícího zaměstnání zaznamenává stoupající trend. Každoročně narůstá počet uchazečů o zaměstnání,
    kteří vykonávají nekolidující zaměstnání a podle kvalifikovaného odhadu z celkového počtu nekolidujícího zaměstnání činí cca 95 % právě výkon činnosti na základě dohody o provedení práce. Rovněž bylo zaznamenáno, že nekolidující zaměstnání na základě dohody o provedení práce je uchazeči o zaměstnání vykonáváno dlouhodobě, mnohdy i po dobu trvající 3 a více let. Z uvedeného tedy vyplývá, že tento způsob výkonu nekolidujícího zaměstnání nesměřuje,
    a to ani ze strany zaměstnavatelů, k vytvoření podmínek pro to, aby se uchazeči o zaměstnání trvale uplatnili na trhu práce. V této souvislosti je nutno poukázat i na tu skutečnost, že výkon zaměstnání na základě dohody o provedení práce nelze aplikovat ani v rámci aktivní politiky
    zaměstnanosti u tzv. prostupného zaměstnávání, jehož cílem je začlenění uchazeče o zaměstnání na volný trh práce, které je realizováno pouze na základě pracovního poměru v rámci veřejně prospěšných prací a společensky účelných pracovních míst, tak aby
    zaměstnanec požíval plnou ochranu při výkonu zaměstnání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).