Re: Návrat do práce po rodič. dov. - ods
Zkrácená výroba tam zůstala a pár administrativních pozic také,ale ta moje pozice byla přesunuta....Se zaměstnavatelem mam dohodnutou schůzku a proto bych ráda dopředu věděla na co mám právo. Zda mě můžou přeřadit jinam , nabídnout jinou pozici nebo když nepříjmu prestup,zda mám nárok na odstupné....
Máte právo na pracoviště a druh práce (neplést s pozicí) kterou máte ve smlouvě. Pokud jí pro vás nemají, můžou a nemusí vám nabídnout něco jiného. Vy to můžete a nemusíte přijmout. Pokud se nedohodnete a skončíte, máte nárok na odstupné. Každopádně nejste povinna se rozhodovat okamžitě, prostě vyslechnete s čím přijdou a řeknete, že si to musíte rozmyslet.
>>>>Dobrý den,
>>>>v srpnu bych se měla vrátit po rodičovské dovolené
>>>>zpět do práce,ale má pracovní pozice byla přesunuta
>>>>do
>>>>jiného města ( o 60 km dál). V prac. smlouvě mám
>>>>uvedené
>>>>místo mého předešlého pracoviště.
>>>>Do nového pracoviště vzhledem ke vzdálenosti jít
>>>>nechci a ještě je možné,že by mi změnili i pracovní
>>>>pozici
>>>>než jsem dělala před MD. Musím jejich podmínky
>>>>přijmout nebo mám nárok na odstupné??
>>>>Předem děkuji za odpověď ....
>>>
>>>Pracoviště jako takové bylo zrušeno? Pokud ne, třeba
>>>tam pro Vás pozici mají, už jste se zam-telem
>>>jednala?
>>>
>>
>>Zkrácená výroba tam zůstala a pár administrativních
>>pozic také,ale ta moje pozice byla přesunuta....Se
>>zaměstnavatelem mam dohodnutou schůzku a proto bych
>>ráda
>>dopředu věděla na co mám právo. Zda mě můžou přeřadit
>>jinam , nabídnout jinou pozici nebo když nepříjmu
>>prestup,zda mám nárok na odstupné....
>Máte právo na pracoviště a druh práce (neplést s
>pozicí) kterou máte ve smlouvě. Pokud jí pro vás nemají,
>můžou a nemusí vám nabídnout něco jiného. Vy to můžete a
>nemusíte přijmout. Pokud se nedohodnete a skončíte,
>máte nárok na odstupné. Každopádně nejste povinna se
>rozhodovat okamžitě, prostě vyslechnete s čím přijdou a
>řeknete, že si to musíte rozmyslet.
Nemyslím, že bylo od VH správné,lekat vás odvoláním na občanský zákoník. Váš pracovní poměr se řídí zákoníkem práce, kde je uvedeno v § 4, že pracovněprávní vztahy se řídí tímto zákonem; nelze-li použít tento zákon, řídí se občanským zákoníkem, a to vždy v souladu se základními zásadami pracovněprávních vztahů.
nakonec i v OZ je uvedeno v § 1725, že smlouva je uzavřena, jakmile si strany ujednaly její obsah. V mezích právního řádu je stranám ponecháno na vůli svobodně si smlouvu ujednat a určit její obsah.
Tak že podle mne nemusíte ihned při návrhu zaměstnavatele na uvedené schůzce bezodkladně přijmout to, co vám případně nabídne a můžete si vše promyslet.
Mne tahle problematika dosud moc nezajímala, ale na druhé straně , může to přece být také tak, že zaměstnavatel učiní návrh, který ale podmíní okamžitým rozhodnutím zaměstnance. Pokud tento okamžitě nepřijme, nabídka dále netrvá. Myslím, že i tohle je možné. A zaměstnavatel , samozřejmě, dále musí postupovat v souladu se zákonem, tudíž dá výpověď s odstupným. Nebo si to vysvětluju špatně ? Díky za názory.
Tak ještě jednou. Proceduru uzavírání smluv zákoník práce neupravuje, tudíž se použije NOZ. Pokud zaměstnavatel lhůtu neposkytne, je třeba návrh přijmout bezodkladně. Reagovala jsem na nesprávnou odpověď, aby si tazatelka nemyslela, že jí lhůta bude "každopádně" poskytnuta.
Žádné "podle mne" neplatí, platí zákon.
Ten § píše o ústní nabídce :)
Nabídky typu "ale musíš se rozhodnout hned" ve mě vyvolávají dojem, že mě chce někdo pod tlakem ošidit, protože kdybych měla čas je blíže prozkoumat, asi bych zjistila, že jsou výhodné hlavně pro nabízejícího.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.