Re: mladistvá na DPP
Paní jasná, jsem téhož názoru, ale náš bezpečák mi vytkl, že se neřídím § 247 odst. 1 písm. a) ZP - a to "před vznikem pracovního poměru". Že prý je to na DPP zbytečné "plýtvání peněz za prohlídku". Prosím, čím se řídíte Vy ve firmě? Máte to v Kolektivní smlouvě nebo vnitřním předpise? Díky za radu.
Napsala jsem JUDr. Dundové, na kterou se odkazuje náš bezpečák, a kdo má zájem, dávám odkaz na její stanovisko:
http://www.uschovna.cz/zasilka/MQVI6JFCBRBKRABK-2R5/
Ale já se budu řídit tím, co dosud - že mladiství na prohlídku vždy. To totiž u kontroly IBP obstojí lépe, než poukázání na nedokonalost našich zákonů, případně dovozování "co tím asi zákonodárce chtěl říct".
Já bych se na vašem místě chránila více - za nezabezpečení lékařské prohlídky mladistvého hrozí pokuta až 500 000 Kč, což by byla škoda, která by vám vznikla. Vy jste povinna na hrozící škodu upozornit, tudíž nestačí argumentovat § 77 ZP, resp. upozorňovat na to, že prohlídka je nutná. Za nesplnění této preventivní povinnosti by na vás mohli požadovat náhradu až do výše trojnásobku průměrného výdělku. Zvažte to. Písemně, doručit.
Paní VH, děkuji za radu, pojistím se tedy více a písemné upozornění pošlu raději ze své soukromé datovky do firemní datovky. O doručování pošty k rukám toho, kdo ji ve firmě přebírá, tedy sekretářky, se ani nezmiňuju, bylo by to hodně veselé, ale nevyřešilo by to doručení. :-) Hezký parný den.
Dobrý den paní VH, děkuji za cenné rady a přidávám odkaz, který mi poslal náš bezpečák - on totiž pracuje "podle článků na internetu" a ohání se tímto článkem JUDr. Dandové: https://www.bozpprofi.cz/33/pracovnelekarska-prohlidka-u-mladistveho-uchazece-o-dpp-v-i-kategorii-uniqueidgOkE4NvrWuNbYgYq82yeiHWAytKYU8lB9mbKTrAPMMA/
Je to jeho reakce na mou písemnou "obranu" (adresovanou vedení firmy) proti rozhodnutí neposlat mladistvého zaměstnance na lékařskou prohlídku. Napsala jsem i JUDr. Dandové a zeptala co "a co § 77 ZP" - tak uvidím, jestli bude nějaká reakce. Děkuji a přeji hezký den.
Měli jsme ve firmě kontrolu z inspektorátu práce přímo na zaměstnávaní mladistvých a dodržování všech podmínek. Inspektorka si přímo vyžádala zdravotní prohlídky mladistvých (i na DPP), takže to opravdu povinnost je a kontroluje se to. Klidně vedení řekněte, že chodí kontroly.
Tak já vám ocituji z knihy "pracovnělékařské služby" JUDr. Šubrta a doc. MUDR. Milana Tučka -
str. 87 odst. 6.4 Mladiství
Zákoník práce jako zvláštní právní předpis nevyžaduje pracovnělékařské prohlídky mladistvých, pokud vykonávají práci na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Ve smyslu obecné právní úpravy, uvedené v § 59, odst. 1, písm. b) ZSZS, budou při zaměstnávání mladistvých na tyto dohody muset být vstupní prohlídky vyžadovány při výkonu práce rizikové nebo práce, pro kterou jiný právní předpis stanoví podmínky zdravotní způsobilosti.
Vydáno nakladatelstvím Anag v r. 2015.
Osobně se domnívám, že pokud by mladiství museli vždy na lékařskou prohlídku, tak by to v zákoně tak bylo napsáno, protože např. u potvrzení o zaměstnání máte také vyjmenováno, že se vydává u pracovního poměru a dohod a přitom by asi nemuselo, když by se bralo, že to není vyjmenováno v § 77, tudíž se nelze odchýlit. Proč by v jednom případě dohody zmiňovali a v druhém ne, když by to bylo platné pro všechny případy?
My sice na vstupní prohlídky posíláme mladistvé všechny, ale teď mám docela pochybnosti, jestli je to fakt povinnost nebo je to jen u toho pracovního poměru. Nic nemůže být jednoznačné a srozumitelné. Co právník, to názor a pak se s tím máme srovnat. Ach jo.
Prostě guláš. A já abych to neměla tak jednoduché, tak teď řeším tento problém. Máme mladistvé učně, jsou zařazeni do 2. skupiny prací, tudíž je posíláme k našemu lékaři na vstupní lékařskou prohlídku. Budou u nás pracovat i o prázdninách na DPP a teď nevím, jestli musí znovu absolvovat vstupní prohlídku, když práce bude stejná jako u praxe učně. Vstupní prohlídku učňů absolvovali před dvěma roky, mám zjištěno, že nemusí chodit každým rokem znovu. A teď si lámu hlavu co s tou DPP.
§ 41 a) - to by byl posudek vydán pro potřeby školy, ale to zde neplatí. Když k nám přijdou na praxi, tak mají posudek , který si vyžádala škola, ale ten bychom mohli použít pouze v případě, že by byl zařazen do kategorie prací 1. My zařazujeme učně do 2. kategorie, takže znovu posíláme na vstupní prohlídku a to k našemu závodnímu lékaři. Učni mají 2 posudky, jeden pro školu (pokud by měli praxi ve školních dílnách) a druhý od našeho lékaře. Což je § 41d). Ale u § 44 je pozbyti platnosti posudku ukončením pracovněprávního nebo služebního vztahu - což praxe učně není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.