Re: přesluhování/pracující důchodce
Nemá na to právo. Ale stejně si zkuste spočítat, zda není výhodnější pobírat důchod a přitom pracovat. Protože např. jen když bude pracovat půl roku a pobíral by důchod 10.000, tak je to 60.000 Kč. Za jakou dobu se mu tato částka vrátí v navýšeném důchodu ? Za toho půl roku, který by dělal "na procenta" se mu ten důchod může zvýšit tak cca max. o 300,- Kč, to máte za rok 3.600,-, takže aby dostal těch 60.000, tak by důchod musel pobírat cca 17 než by se mu to začalo vyplácet, že dělal na procenta.
Zatím není vznik nároku na důchod důvodem ke skončení pracovního poměru, ale je to navrhováno v novele zákoníku práce. Takže popřemýšlejte, mrkněte nebo napište si dotaz na www.našeduchody.cz a pak se teprve rozhodněte.
Každá ze smluvních stran má právo navrhnout změnu sjednaných podmínek, proč ne? Je otázka, zda ten, komu je návrh změny určen, ji bude akceptovat.
Také si myslím, že pracovat "na procenta" se nevyplatí, to bychom museli mít všichni v genech dlouhověkost. Přepočet důchodu po odpracovaných 360 dnech je také zajímavý.
>>>>Protože např. jen když bude pracovat půl roku a
>>>>pobíral by
>>>>důchod 10.000, tak je to 60.000 Kč. Za jakou dobu se
>>>>mu tato částka vrátí v navýšeném důchodu ? Za toho
>>>>půl
>>>>roku, který by dělal "na procenta" se mu ten důchod
>>>>může zvýšit tak cca max. o 300,- Kč, to máte za rok
>>>>3.600,-, takže aby dostal těch 60.000, tak by důchod
>>>>musel
>>>>pobírat cca 17 než by se mu to začalo vyplácet, že
>>>>dělal na procenta.
>>>>Zatím není vznik nároku na důchod důvodem ke skončení
>>>Také si myslím, že pracovat "na procenta" se
>>>nevyplatí, to bychom museli mít všichni v genech
>>>dlouhověkost.
>>>Přepočet důchodu po odpracovaných 360 dnech je také
>>>zajímavý.
>>Práce na procenta - teď to nemůžu najít,ale je to pár
>>dní, co jsem četla na internetu k tématu důchodců, že
>>práce "na procenta" se vyplatí až po cca 28 letech.
>
>No vidíte, tak to jsem byla ještě hodně optimistická s
>těmi 17 lety.
Na financích.cz spočítali příklad, kdy se rok práce na důchod začal vyplácet po deseti letech.
Právo navrhnout ano, ale tazatelka píše - "právo změnu vyžadovat a nutit .." , a to si myslím, že právo někoho k něčemu nutit opravdu nemá. I když na druhé straně já nejsem zastáncem plošného pokračování v práci všech důchodců, bez toho, aby měl zaměstnavatel možnost do toho vůbec nějak zasáhnout, jak je to teď. Obzvláště u fyzických činností to způsobuje nemalé problémy a rozbroje mezi zaměstnanci, protože většinou mají starší zaměstnanci vyšší mzdy a přitom často fyzicky již nestačí a vyžadují po mladých ohleduplnost atd. A to také není to pravé ořechové. i zaměstnavatel by měl mít možnost v případě, že zaměstnanci vznikne nárok na důchod, nebo jej začne pobírat, vyhodnotit, zda ho potřebuje nebo ne a pak nastupuje vzájemná dohoda. Teď je výhoda na straně zaměstnance. Je to dost složité najít nějaký kompromis, aby zas nedocházelo plošně k vyhazovu všech důchodců. Za ty roky, co to dělám , mi přišlo nejspravedlivější to, že s důchodcem mohla být uzavřena smlouva pouze na dobu určitou, takže i zaměstnavatel věděl, že pokud už nebude pracovník stačit na svou práci, prostě doběhne doba určitá a konec. Teď to probíhá tak, že známí atd. odcházejí s odstupným a na ostatní se dělá nějaká forma nátlaku, aby skončili sami. Toť má zkušenost, ale třeba má někdo jiné zkušenosti.
>>>si dotaz na www.našeduchody.cz a pak se teprve
>>>rozhodněte.
>>Každá ze smluvních stran má právo navrhnout změnu
>>sjednaných podmínek, proč ne? Je otázka, zda ten, komu
>>je
>>návrh změny určen, ji bude akceptovat.
>>Také si myslím, že pracovat "na procenta" se
>>nevyplatí, to bychom museli mít všichni v genech
>>dlouhověkost.
>>Přepočet důchodu po odpracovaných 360 dnech je také
>>zajímavý.
A to také
>není to pravé ořechové. i zaměstnavatel by měl mít
>možnost v případě, že zaměstnanci vznikne nárok na
>důchod, nebo jej začne pobírat, vyhodnotit, zda ho potřebuje
>nebo ne a pak nastupuje vzájemná dohoda. Teď je výhoda
>na straně zaměstnance. Je to dost složité najít nějaký
>kompromis, aby zas nedocházelo plošně k vyhazovu všech
>důchodců. Za ty roky, co to dělám , mi přišlo
>nejspravedlivější to, že s důchodcem mohla být uzavřena
>smlouva pouze na dobu určitou, takže i zaměstnavatel věděl,
>že pokud už nebude pracovník stačit na svou práci,
>prostě doběhne doba určitá a konec. Teď to probíhá tak,
>že známí atd. odcházejí s odstupným a na ostatní se
>dělá nějaká forma nátlaku, aby skončili sami. Toť má
>zkušenost, ale třeba má někdo jiné zkušenosti.
Každé řešení má svoje. V době, kdy pracující důchodce musel mí PP na dobu určitou, jeden takový vedl soudní spor o neplatnost výpovědi. Spor trval velmi dlouho, vyhrál, ale o důchod přišel, protože PP nebyl na dobu určitou. Náhradu spočítali jako pravděpodobný výdělek ve výši nula nula nic, takže Pyrrhovo vítězství.
tady zaměstnavatelem chce aby manžel nadále pracoval a své zkušenosti předával mladým. Jeho výkon je dokonce vyšší než u některých mladých. Jen zaměstnavatel chce využít věku, aby nemusel mít výdaje se zaměstnancem. Důchodce ho vyjde levněji. Pro mne podstatné - nemůže nutit, nemusí akceptovat tlak z vedení na změnu smlouvy. Pak jen otázka, zda pro zaměstnavatele bude manžel i nadále žádoucí bez "úlev". Zatím všichni, kdo chtěli dále pracovat, změnu smlouvy museli akceptovat
Většinou jsou i důchodci normální. :-)
Zaměstnavatelé těží z toho, že důchodce nemusí platit minimální ZP, plátcem je i stát. Nepotřebuje platit ani SP, protože odpracované roky na důchod už má. Takže ho dotlačí do DPP do 10.000,- měsíčně.
Vždyť je to jen takové kapesné na přilepšenou, protože živ by měl být z důchodu. Tedy podle představ zaměstnavatelů a obecně tohoto státu.
proč hned charita, nebavíme se tady o sockách ... já to vidím jako vyčůranost a tlak z pozice moci. Stačí si vážit poctivé práce druhých a uvědomit si jejich hodnotu. Ne každý je v tomto státě podnikatel, a na ně musí taky někdy někdo tvrdě pracovat.
No, jestli podle vás podnikatel je ten co si válí šunky a zaměstnanec ten co na něj dře, tak upouštím od další diskuze.
Zaměstnavatel potřebuje zaměstnance na to, aby pro něj pracoval, a je mu jasné, že bez peněz to bohužel nepůjde. Zaměstnanec potřebuje zaměstnavatele na to, aby dostával peníze, a je mu jasné, že bez práce to bohužel nepůjde. Kdo na koho tlačí z pozice moci?
Jenže vám dámy, v tomto případě, uniká skutečnost, že dosažení důchodového věku a pobírání důchodu, v současné době NENÍ výpovědním důvodem. Takže zaměstnavatel mohl navrhnout, ale v tuto chvíli nic víc. Teda aspoň za mě, sice nahoře u jednoho dotazu jsem zjistil, že jsem trouba, ale tady snad ne ? Nebo JO ?
Nene, nejste trouba a nejde o to že bych obhajovala postup tady tohoto zaměstnavatele, mě jen štve obecně to, že si někteří zaměstnanci myslí, že se ten jejich imperialista válí doma v duchnách a vidlema přehazuje milióny, zatímco oni, chudáci dřou do úmoru.
,>Tak to s vámi do puntíku souhlasím.
To tady ale nikdo neřekl. Prostě a jednoduše. Dovršení důchodového věku a pobírání důchodu není podmínkou pro zrušení pracovního poměru na dobu neurčitou. Proč měnit smlouvu na dobu určitou a ještě k tomu s nižším platem, když zaměstnanec bude odvádět stejnou práci jako před tím. Pokud se zam. na to cítí a firma ho chce, není žádný důvod. Pokud firma nechce, výpověď s odstupným. Dělám "přes důchod" na původní smlouvu již 2,5 roku a musela jsem slíbit, že neodejdu, dokud se nenajde adekvátní náhrada. Bohužel, již tři lidé odešli ve zkušebce - pro neznalos či nezájem denně chodit do práce.
Zaměstnavatel nemá v současné době zákonnou možnost, jak pracovní poměr ukončit. Není ani nadbytečný (odstupné), ani neporušil předpisy, je zdravotně způsobilý atd. Důchodový věk není v současné době zákonným důvodem k ukončení pracovního poměru.
Samozřejmě že zase máte pravdu, ale pokud s ním byli doteď spokojeni, tak by mi to přišlo fakt hodně blbý, vymýšlet důvody pro propuštění. Ale na druhé straně , také bych dál nechtěla pracovat někde, kde mě do něčeho nutí . Buď mě dál chtějí nebo ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.