Re: Sml.o vedení účetnictví - sml.o dílo
Dobrý den, to záleží co je obsahem. Pokud se jedná o periodické vedení účetnictví např. měsíčně, pak příkazní. Pokud by to bylo jednorázové zpracování účetnictví/DE za rok XY pak spíš dílo.
Doporučuji tento článek: https://portal.pohoda.cz/zakon-a-pravo/legislativa-pro-podnikatele/rozdil-mezi-prikazni-smlouvou-a-smlouvou-o-dilo/
>>Dobrý den,
>>
>>prosím pěkně některého ze zde se vyskytujících
>>právníků o názor, zda je
>>běžná smlouva o vedení účetnictví smlouvou o dílo,
>>nebo nějakým jiným typem smlouvy.
smlouva o dílo ne, jde o poskytování služby nikoliv o vytvoření njakého díla. Uzavírá se běžně inominátní(nepojmenovaná) smlouva o poskytování služeb dle § 1746 odst. 2 NOZ.
>>
>>Děkuji , mirka..p
>
>
>když jsem na toto téma diskutovala s kolegyní z
>právního oddělení, řekla mi, že by to mohlo být i jako
>příkazní smlouva - ZOK par. 2430-2444
Všem děkuji za odpověď, jedná se mi o to, že vedu soudní spor s bývalým klientem se kterým jsme ( ano nebijte mě jsem kretén) neměli sepsanou písemnou smlouvu a on se nyní otáčí na tom, že se (dle jeho advokáta) jedná o smlouvu o dílo a když jsem nepředala kompletní dílo, neměl důvod mi platit...a to ani za to, co jsem předala.
Já nevím, hrozně mě to vyčerpává a asi nechápu řeč zákona, nebo už jsem v tomto případě rezignovaná, ale pokud mi dopředu napíše do mailu, že mi nic nezaplatí, tak opravdu mu musím svoji práci předat?
Asi naivní dotaz.....
Byla jsem v podobné situaci, jen na mě nevytáhl klient právníka, ale vyhrožoval SMS... no, přestala jsem cokoli dělat a předala nutné podklady zpět a po konzultaci s jeho daň. poradcem, že když nemám seznam předaných podkladů je to "slovo proti slovu"... já byla nakonec ráda, že jsem se ho zbavila a klid byl přednější než dlužné peníze...
Chapu, je to legracni. Byla jsem rozcilena. Patetickou husou jsem myslela to ze nerada pouzivam velka a silna slova a to dalsi? No zjednodusene myslela jsem ze nejlepsi zpusob jak se domoci spravedlnosti je soud. Dnes si to uz nemyslim.
OT - účetnictví - smlouva
Bohužel, takových klientů je řada, co chtějí práci bez zaplacení.
Druhá věc je, že existuje judikatura k tomu, že nepředáte - zadržíte doklady, práci atd.
A bude hůř, protože na piedestalu ve společnosti je lež, přetvářka, kdo víc koho ošidí a mnohým se to zdá zcela normální.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.