Re: potvrzení o 1 plátci mzdy
Aby věděl, že mi musí nechat min. částku (exekuce) a ne strhnout celý plat. Jde o to, že si exekur myslí, že mám mzdu ještě někde jinde. Ale nemám. Údajně má informaci z VZP, ale to se musím zeptat, to musí být nějaká chyba. Tak teď mi jde o to, abych zaměstnavateli doložila, že pracuji jen u něho a aby mi strhnul min. částku. Nevím, jestli jsem to napsala dost srozumitelně.
A to bude / mělo by zaměstnavateli stačit ? Žádné jiné potvrzení z úřadu ? Je mi to hodně nepříjemné. A prosím, pokud je manžel v důchodu a pobírá důchod tak to také musím uvést ?
Kolik vůbec musí nechat ?
A ještě jednat věc, v minulé výplatě mi strhli celou a vůbec mně nikdo neinformoval, ani se mě nezeptali . Můžu to od nich chtít teď zpětně ?
Aha. Tak potom jděte za mzdovou účetní a dejte jí to čestné prohlášení, že jiné příjmy, ze kterých by mohla být uplatňována nezabavitelná částka, nemáte. A také doložte vyživovanou osobu, tj. manžela. Pokud máte ještě děti (malé nebo studující), tak je doložíte taky. Ptala jste se na manželův důchod - ten je v tomto případě nepodstatný, důležitá je existence manžela. Z počtu doložených vyživovaných osob určí mzdová výši Vaší nezabavitelné částky. Každopádně zjistěte, co vlastně exekutor v tom exepříkaze píše a zda to takto bude mzdovce stačit, aby Vám uplatnila celou nezabavitelnou částku.
Děkuji mockrát. No tam se píše že první pláce mzdy nesmí srazit základní částku, jejíž vpčet stanoví zvláštní pravná předpis a srazí jednu třetinu z čisté mzdy, která zbývá po odečtení základní, nezabavitelné částky. A jako druhý plátce (který je můj jediný, nevím kde exekutor vzal, že jsou dva) tak ten, že už tu sražku nebude do čisté mzdy odečítat. Moc tomu nerozumím. Mám docela velký plat, cca 30 tis. čistého, ale zaměstnavatel mi nechal jen 3 tis. Kč. a jiný příjem nemám. Mám doma studenta a manžela, který nepracuje, ale pobírá starobní důchod. Poradíme mi ještě prosím ? Moc děkuji.
Máte tedy 2 vyživované osoby a Vaše nezabavitelná částka je 9232 Kč. Tato částka se odečte od čisté mzdy, zbude nějaký rozdíl. Pokud je ten rozdíl vyšší než 9232, tak to, co je nad něj, je částka zabavitelná bez omezení, tudíž se zabaví celá. A pak k této částce, zabavitelné bez omezení, přidá 1 nebo 2 třetiny z 9232 (podle toho, jestli máte exekuci nepřednostní nebo přednostní).
Takže při nepřednostní exekuci a při čisté mzdě 30tis. Vám srazí 11536+3077=14613. Při přednostní 17690.
Musíte zařídit to, aby bylo jasné, že toto je Váš jediný plátce, který tu nezabavitelnou částku bude uplatňovat.
Zaměstnavatel nemusí dělat detektiva a ptát se Vás, jestli máte nějakého jiného plátce. On postupuje podle exekučního příkazu a podle toho, co mu nařídí exekutor. Jestli neuplatnit nezabavitelnou částku žádnou a nechal Vám z cca 30ti tisíc jen cca 3000, tak to vypadá, že ta exekuce je přednostní (pojištění, daně....)
Určitě máte nějaké ukončení předchozího pracovního poměru - zrušení ve zkušební době, pracovní smlouvu na dobu určitou, dohodu o ukočení pracovního poměru, výpověď.
Nějak přechozí pracovní poměr skončit musel, tak podle toho doložíte na ZP. Bude z tohoto dokumentu zřejmé i datum.
Nebo možná máte i kopii zápočtového listu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.