Re: Odstupné - ztráta zdravotní způsobil
Děkuji moc za odpověď, a jak se může zaměstnavatel své odpovědnosti zprostit? Řeší se pak situace přes pojišťovnu. Vedeme spor se zaměstnancem, který chce po nás zpětně zapsat pracovní úraz, to jsme odmítli. Hrozí nám soudem. O pracovním úrazu začal mluvit až po třítýdenní prac. neschopnosti, nám pouze oznámil na začátku své nemoci, že si pohnul se zády. Ani u lékaře prac. úraz nehlásil. Nakonec zjistili vyhřezkou ploténku. Z operačních zpráv, které jsme dostali k pro studování se jedná, ale o starší problém. Dali jsme prostudovat lékaři a útvar, který operovali již byl zaobalen tukem, musel zvniknout dříve, než v době, kdy tvrdí zaměstnanecl. Tento zaměstnanec po nás vyloženě chtěl toto řešit přes Kooperativu, aby čerpal od pojišťovny, mi jsme to odmítli, z důvodu podvodu. Pořád nám tvrdí, že mi se ničeho bát nemusíme, že máme napsat, že úpadl při výkonu práce atd. Předem děkuji za radu. Jana
Čím? Jestli skutečně v práci upadl a udělal si něco se zády, měl to hned nahlásit a zapsalo by se to do knihy úrazů. Nic neohlásil, to by mohl tvrdit potom každý. A jestli si v práci nic neudělal, to tak to by byl vyloženě podvod na pojišťovnu, nehledě na další problém (12ti měsíční odstupné), který by zaměstnavatele postihl, kdyby se nezprostil odpovědnosti, jako že asi ne, kdyby mu potvrdil, že se mu ten úraz stal u něj a v důsledku nemožnosti vykonávat práci by mu dal výpověď.
Pro dobrotu na žebrotu.
Povinnost odškodnit pracovní úraz vyplývá zaměstnavateli ze zákona, tudíž ho může zprostit pouze soud. Překvapuje mě, že jste měli k dispozici dokumenty, které jsou předmětem lékařského tajemství. Já bych se nechala zažalovat, i kdyby soud uvěřil Vašemu zaměstnanci a pro Vás to dopadlo špatně, nic horšího se nestane - jedná se o objektivní odpovědnost.
To by asi nebyl dobrý nápad, nehledě na to, že k vyslovení názoru by bylo třeba znát veškeré souvislosti. Pokud nemáte ve firmě právníka, doporučuji navštívit AK specializovanou na pracovní právo. Spory ve věci odškodňování PÚ bývají složité, trvají déle a stojí hodně úsilí a peněz.
To by asi nebyl dobrý nápad, nehledě na to, že k vyslovení názoru by bylo třeba znát veškeré souvislosti. Pokud nemáte ve firmě právníka, doporučuji navštívit AK specializovanou na pracovní právo. Spory ve věci odškodňování PÚ bývají složité, trvají déle a stojí hodně úsilí a peněz.
Dobrý den,
myslela jsem, že zaznamenat do knihy úrazů má zaměstnavatel povinnost vždy, když se o pracovním úrazu doví. A nemůže zaměstnanci toto odmítnou. Na základě všech dalších zjištění jako jsou například výpovědi svědků pak vyhodnotí, že se o pracovní úraz jedná/ nejedná. Dále se pak může zcela nebo zčásti odpovědnosti zprostit.
Jde o pouze moje zkušenosti z praxe. Sama jsem zvědava, co doporučí odborník.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.