Re: Velmi právní dotaz - odpovědnost pře
Od účinnosti NOZ je odpovědnost i volených orgánů spolku v § 159. Odpovědnost je to sice široká, ale ne bezbřehá. Nedomnívám se, že pokud by chtěl vlastník svůj zahradní domek demontovat, že by za to odpovídal předseda spolku. Nicméně nový majitel pozemku má asi předkupní právo na zahradnický domek.
Podle § 2221 NOZ přechází na nového vlastníka pozemku práva i povinnosti. Předpokládám, že máte v nájemní smlouvě ujednánu i výpovědní dobu, kterou musí nový majitel pozemku respektovat.
Některé záležitosti u nájmu se podle § 3074 NOZ řídí starým ObčZ.
Pokud jsou zahradní domky stavbou, tak jako vlastníci stavby máte předkupní právo na pozemek (§ 3056 NOZ). Byl vám pozemek nabídnut ke koupi?
Chce to navštívit s příslušnými dokumenty advokáta, bez informací se toho nedá moc poradit.
Hezký den!
Re: Velmi právní dotaz - odpovědnost pře
Děkuji za Vaši odpověď a že jste se nenechal zmást s tou "strašnou" chybou, kdy jsem v rychlosti a bez přemýšlení použil termín lhůta místo doba. Úplně jsem se zastyděl, jako bych použil termín výpověď dohodou, případně při ukončení dohodou trval na uvedení paragrafu do této dohody. :-)
Pozemek nám byl nabídnut, nicméně se lidé nebyli schopni dohodnout a nový majitel pozemku má podmínky, které se, jak jsem psal, moc splnit nedají. Právníci mu navíc poradili, že má tvrdit, že o uzavřené nájemní smlouvě nebyl původní majitelkou informován a proto vyrukoval s paragrafem 2222 odst. 2.
Mezitím jsem již nějaké informace získal, spíše jsem si říkal, že by tu mohl být někdo s praktickou zkušeností.
Mějte se.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.