Re: práce přesčas ve svátek
Tak už jsem to našla. Ale tam se mluví o práci ve svátek při měsíční mzdě. (taky se tam mluví o rozpočtovce a taky je tam řeč o situaci, kdy má jinak rozvrženou pracovní dobu a směnu mu připadne na svátek - to pak opravdu není přesčas, ale to nechme stranou). Ale tady v tomto příspěvku je řeč o rovnoměrně rozvržené pracovní době od po do pá (předpokládám), odměňování hodinovkou, podle zákona o mzdě.
Ale stejně - když tak nad tím přemýšlím, není mi jasné, proč by u měsíční mzdy, při odměňování podle zákona o mzdě, to nemělo být přesčasem. Když mám měsíční mzdu třeba 15000 Kč, v říjnu je 160 pracovních hodin plus 1 den svátku, dostanu 15000 Kč. Když půjdu ve svátek do práce, dostanu zase 15000 Kč plus 8 h x průměr (příplatek za práci ve svátek). A mám tím pádem 8 hodin přesčasů, nebo proč bych neměla mít? To přece nemá souvislost s tím, že měsíční mzdu mám na celý měsíc, ať je svátek nebo není. Ano, tu sice mám na celý měsíc, ale když mám být ve svátek doma a já jsem v práci, pak přece skutečně pracuji navíc - a to je ten přesčas.
Proto trvám na tom, že v uvedeném dotaze jde o práci ve svátek, která je ( pokud nebude čerpat náhradní volno) současně prací přesčas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.