Re: doprovod k lékaři
Obávám se, že toho tady k řešení moc není. Nárok na to má.
Když jde k tomu lékaři, musí za něho někdo jeho práci vykonávat? Resp. náklady zaměstnavatele jsou vyšší ještě o mzdu dalšího zaskakujícího zaměstnance? Nebo si svoji práci udělá a tato jeho absence v zaměstnání se projevuje jenom rozdílem v zaplacení náhrady mzdy za lékaře místo mzdy za tyto hodiny?
Víte proč to tak je? Např. musí se autem, matka neřídí, matka není "zdravá" a nezvládla by to sama a pod.?
Dost jsem kolem toho četla a názory právníku se liší (jako vždy). Dokonce náš podnikový právník nedokáže jednoznačně zaujmout stanovisko, s tím že tato problematika nebyla dostatečně judikována, proto nelze předvídat případné rozhodnutí soudu.
Mě spíše zajímalo, jakým způsobem vy se k těmto případům stavíte. Správné řešení zde určitě nenalezneme, když ani právníci nejsou jednotní.
Není, ale morálně to v pořádku není. Manželka je na mateřské nebo rodičovské dovolené (PPM i RP hrazené státem), z důvodu, že se stará o dítě. Pokud s ním pravidelně k lékaři chodí otec, pak je něco špatně, protože vlastně čerpají na dítě "peněžní pomoc" 2x. Otec jako náhradu mzdy od zaměstnavatele a matka současně "peněžní pomoc" od státu na péči o totéž dítě. Kdyby to byla výjimka - nic proti, vždy se může matce něco přihodit - nemoc atd., ale pravidlem by to , dle mne, být nemělo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.