Re: Novela DPH 1.7.2017 §75
Já bych to tak černě neviděl. To by odporovalo Směrnici 2006/112/ES.
Základní nárok na odpočet je v § 72/1/c ZDPH, který nebyl novelizován.
Novela § 75/1 byla přijata s ohledem na § 5/5 ZDPH.
Alespoň takto to zdůvodňuje komentář Ing. Bendy, který k novele ZDPH vyjde v Metodických aktualitách v 9/2017. Výživných 36 stránek. :-))
Hezký den!
Dobrý den, chápu to tedy tak, že ...
podnikatel plátce DPH, který poskytuje pouze služby na území ČR pro plátce DPH se sídlem v EU a tedy místo plnění je v jiném členském státě .... fakturuje bez DPH, kdy daň odvede zákazník .... si od 7/ 2017 podle § 75 odst.1 nemůže ze svých nákupů- daňových dokladů uplatnit DPH na vstupu, protože jeho plnění na výstupu nejsou předmětem daně dle § 2?
Tedy tak to chápu já.
T.,
uváděl jsem tu opakovaně § 72/1/c ZDPH, podle kterého je nárok na odpočet pokud přijaté plnění použijete pro plnění s místem plnění mimo tuzemsko, pokud byste měl nárok na odpočet daně, jestliže by se plnění uskutečnilo s místem plnění v ruzemsku.
Tento princip je i ve Směrnici.
Netvrdím, že by nešel § 75/1 napsal srozumitelněji, ale psalo ho MF, které moc psát zákony neumí. Viz zpráva NKÚ
https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/sprava-dane-z-prijmu-fyzickych-osob:-system-je-neprehledny-a-slozity--dopady-zavedenych-danovych-zmen-stat-neanalyzuje--id8914/
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.