Re: Stavební sdružení - základní otázky
Karle,
sdružení bez právní subjektivity (nějaký blázen z toho udělal od 1.1.2014 společnost) se nehodí pro podnikání.
Umocňuje to novela DPH, kde je nejasné, jak budou "společnosti" fungovat v oblasti DPH.
Ve stavebnictví se hojně využívá občany Ukrajiny forma právní družstvo.
Hezký den!
http://www.jakpodnikat.cz/sdruzeni-osob-bez-pravni-subjektivity.php
zde je základní info,
výhody v tom moc nespatřuji, protože se dříve či později společníci rozhádají a stejně se společnost ruší.
Komplikace od letoška od 1.7.2017 nastala v tom, že z hlediska daně z příjmů vede daňovou evidenci jeden pověřený společník a ten na konci roku dělí příjmy a výdaje na ostatní, ale z pohledu zákona o DPH si bude muset každý společník podávat vlastní přiznání.
... pochopila jsem to tak, že od určitého okamžiku si budou muset účastníci společnosti nejen podávat vlastní Přiznání k DPH (to podávají již dnes), ale hlavně že do daného Přiznání k DPH budou muset uvést podíl, který na ně ze zdanitelného přiznání připadá. Takže např. dnes deset účastníků společnosti/sdružení/ podává 10 Přiznání k DPH - ale jen jeden jako pověřený účastník uvede do svého Přiznání k DPH plnění za dané období za celou společnost. A co nás čeká dál - deset účastníků společnosti bude podávat 10 Přiznání k DPH a každý bude muset uvést do svého Přiznání k DPH díl na daném zdanitelném plnění. A faktury vystavené pro odběratele - tak u těch nevím. Zatím mi to připadá, že na faktuře bude muset být uvedeno deset dodavatelů, deset DIČ, ... A co v případě, že jeden ze společníků bude neplátce DPH - tak to už bude vůbec zajímavé.
ANo, jistě, je to jak píšete, já jsem se snažila o maximální zjednodušení pro úplného laika. V zákoně o DPH by měla být ( nekontrolovala jsem to) dvouletá lhůta, po kterou mohou společníci postupovat jako doposud. Tak jen tajně doufám, že do těch dvou let kohosi osvítí a tento nesmysl zruší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.