Re: Příjmy pro uplatnění slevy na manžel
tak to máte smůlu, manžel si nebude moci slevu uplatnit. MÚ Vám dovolenou neproplatila, ale čerpala jste ji. V Kč je to jedno, jen jste stále v prac. poměru. Dovolenou by proplatila, pokud byste končila PP.
Proč si myslíte, že je Vaše MÚ neochotná? Ona zákony přece nevymýšlí.
Tak vám nechá čerpat tolik, o kolik požádáte. Pokud žena požádá o čerpání tak, aby dovolená navazovala na MD, má zaměstnavatel povinnost jí vyhovět.
Kdybyste nepožádala o celou dovolenou, zůstal by vám zbytek k čerpání po skončení RD.
Já osobně bych taky zpětně nic neopravovala.
A proč Vám to hnulo žlučí? Jsem zaměstnaná již několik let a daně odvádím poctivě. Manžel podniká, má několik zaměstnanců a na odvodech ani daních rovněž stát nešidí, takže opravdu nechápu, proč tak silná slova. Mzdové oblasti nerozumím, a když vidím možnost zbytečně "nevyhazovat peníze oknem", tak se přece mohu slušně zeptat, jestli to takto lze či ne. Nic víc, nic míň. Čekala bych, že když se člověk slušně zeptá a poprosí o radu, dostane se mu slušné odpovědi stejně jako od zde přítomných dam. Pokud poradit nechcete, tak se nic neděje, ale nemusíte na mě útočit, když o mě nic nevite! Děkuji.
Před pár dny jsem měla se zaměstnancem podobný rozhovor - díky tomu, že dostal pololetní odměny, přišel s manželkou o porodné - kvůli necelým 200 Kč. Taky spekuloval, že by "část vrátil a pak by se to nějak udělalo". Jako mzdovka bych do těchto oprav nikdy nešla (a není to o neochotě), protože ten zaměstnanec šel na odbor státní sociální podpory, kde mu to spočítali, zjistili, že o necelé 200 překročil limit a teď by se tam jako měl vrátit s novým potvrzením, kde bude všechno OK??? Tomu přece nemůže uvěřit ani ta neznalá beruška z ÚP - nehledě na to, že takový podvod by snad měla "hlásit vejš" - a ať mi nikdo něříká, že si nezapamatuje, že člověk, kterého v pondělí vyprovodila bez nároku se jí tam ve středu objevil s nárokem.
Tím, že žádáte mzdovou účetní, aby přijala zpět částku překračující 68 000 Kč (náhradu mzdy za čerpanou dovolenou), jí nabádáte k manipulaci s podklady pro zúčtování mezd, a tím i k protiprávnímu jednání = jste spolupachatel tohoto protiprávního jednání. Takže pozor, to není "líná huba, holé neštěstí".
Ano, přesně tak nežádala (jelikož, jak jsem psala výše, bylo mi řečeno, že dovolenou proplácejí automaticky po skončení mateřské a zřejmě tedy zaměstnavatel nařídil čerpání, když jsem dostala peníze na účet, netuším, to víte spíš vy, jaké jsou možnosti) a vůbec jsem se nedivila, protože jsem nečekala, že by to byla dohromady taková částka, která by s mateřskou překročila limit. Ano, měla jsem se zajímat dříve, o tom není pochyb. Napadlo mě to až teď, slušně jsem se zeptala, nejde to, beru na vědomí, více to nebudu řešit, příští rok si dám větší pozor. Omlouvám se za svou neznalost, nicméně, myslím si, že každý jsme na VŠ studovali něco jiného, tudíž každý známe tu svou oblast, kdyby každý uměl všechno, tak bychom se těžko uživili, že ano, a jestli vy jste takový případ, tak smekám kloubouk! Opravdu všem děkuji za odpovědi, nicméně už se tady nenechám dále osočovat a nazývat "šmejdem" za to, že jsem se zeptala, zda by šlo s mým případem něco podniknout. Příště si raději zaplatím hodinu konzultace u daňového poradce, ten mi snad v klidu vysvětlí, že tohle se prostě nedělá a nebude mít potřebu mě urážet. A ještě úplně mimo téma, vždycky jsem si myslela, že ti co rozumí daním dělají vše pro to, aby svému klientovi zpracovali účetnictví a daně dle zákona, o tom žádná, ale taky aby se snažili najít cesty, jak ušetřit, jelikož majitel, který vede firmu, narozdíl od zaměstnance, musí uživit i ostatní hladové krky, nejen sebe. Na tom myslím nic kriminálního není!!!
A na závěr, aby to nevyznělo nevděčně, toto fórum sleduji a velmi si vážím všech, kteří tady zadarmo poskytují své zkušenosti. Děkuji za to, že jste, takových lidí je na světě málo!
Hezký den všem.
slušně jsem se zeptala - ale přitom jste nezapomněla plivnout na vaši mzdovku, která je dle vás neochotná
a tady vám ty mzdovky odpovídají
nejde tu o znalosti, vždyť jasně vám bylo řečeno, že jste překročila příjem a že nárok není, ale vy chcete slevy dosáhnout nelegálním způsobem
za to, že jsem se zeptala, zda by šlo s mým případem něco podniknout. - ne, za to, že chcete této výhody dosáhnout podvodem!
aby svému klientovi zpracovali účetnictví a daně dle zákona, o tom žádná, ale taky aby se snažili najít cesty, jak ušetřit, - ano, ale LEGÁLNĚ, nikoliv podvodem.
jelikož majitel, který vede firmu, narozdíl od zaměstnance, musí uživit i ostatní hladové krky, nejen sebe. Na tom myslím nic
kriminálního není!!! na tom ne, ale na krácení daní, čehož by se při uplatnění slevy na manželku dopustil, ano.
Sleva byla do zákona implementována proto, aby se "kompenzoval" výpadek příjmů jednoho z manželů. a vy jste příjmy prostě měla.
> slušně jsem se zeptala - ale přitom jste nezapomněla
>plivnout na vaši mzdovku, která je dle vás neochotná
>a tady vám ty mzdovky odpovídají
psala jsem, že je neochotná jako člověk, nikdy jsem s ní o této věci nemluvila, ani s ní neřešila žádné další požadavky ohledně mezd!!! nýbrž jsem s ní byla nucena spolupracovat a když mi někdo řekne, že věci v programu nebude dělat po novému, protože se to nebude učit, přesto, že ji to urychlí práci, tak na to já nehraju
>>
>nejde tu o znalosti, vždyť jasně vám bylo řečeno, že
>jste překročila příjem a že nárok není, ale vy chcete
>slevy dosáhnout nelegálním způsobem
ničeho dosáhnout nechci, prostě jsem se zeptala, jestli je to takto možné
>
>> za to, že jsem se zeptala, zda by šlo s mým případem
>něco podniknout. - ne, za to, že chcete této výhody
>dosáhnout podvodem!
no comment ...
>
>aby svému klientovi zpracovali účetnictví a daně dle
>zákona, o tom žádná, ale taky aby se snažili najít
>cesty, jak ušetřit, - ano, ale LEGÁLNĚ, nikoliv
>podvodem.
ano, samozřejmě, ale sama asi dobře víte, že někteří poradci dokážou uhrát věci i na horní hranici zákona, jiní se drží při zemi
např. manžel měl účetní, která se ani nesnažila přijít s nějaký legálním návrhem, jak ušetřit, pak změnil a najednou se našly možnosti v souladu se zákonem našly
>jelikož majitel, který vede firmu, narozdíl od
>zaměstnance, musí uživit i ostatní hladové krky, nejen sebe.
>Na tom myslím nic
>kriminálního není!!! na tom ne, ale na krácení daní,
>čehož by se při uplatnění slevy na manželku dopustil,
>ano.
od toho musí mít právě tu účetní či daňového poradce, který mu řekne, že tudy cesta nevede
>
>Sleva byla do zákona implementována proto, aby se
>"kompenzoval" výpadek příjmů jednoho z manželů. a vy jste
>příjmy prostě měla.
ano, naprosto souhlasím!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.