Re: zaměstnání na 3 dohody - odvody?
ano, všechny jsou u jednoho zaměstnavatele, takže pokud jsem dobře pochopila, sumy za měsíc se tedy sečtou všechny dohromady a pokud je to přes 10 000 Kč, odvádí se ZP a SP i na nemocenskou.
Ale pokud by nastal případ, že by v měsíci nedosáhla součet 10 000 Kč, pak musí odvádět pojištění sama? nějaké minimum? to jsem nepochopila...asi by k tomu dojít nemělo, ale přece jen...děkuji
>Ty DPP jsou všechny u jednoho zaměstnavatele a nebo se
>jedná o 3 různé zaměstnavatele?
děkuji, ale pořád nevím odpověď - takže když by jí z výplaty odvedli menší částku než je 1.485 ( předpokládám, že to je zdravotní pojištění), tak si musí rozdíl do této částky doplatit?
>>ano, všechny jsou u jednoho zaměstnavatele, takže
>>pokud jsem dobře pochopila, sumy za měsíc se tedy
>>sečtou
>>všechny dohromady a pokud je to přes 10 000 Kč,
>>odvádí
>>se ZP a SP i na nemocenskou.
>>Ale pokud by nastal případ, že by v měsíci nedosáhla
>>součet 10 000 Kč, pak musí odvádět pojištění sama?
>>nějaké minimum? to jsem nepochopila...asi by k tomu
>>dojít
>>nemělo, ale přece jen...děkuji
>
>13,5% z minimální mzdy. Letos tedy jenom 1485,- Kč.
U PP nebo DPČ zaměstnavatel dopočítává ZP do minima, to odvede a zaměstnanci strhne. Zaměstnanec se o nic nestará.
U DPP do 10.000,- tuto povinnost nemá, zaměstnanec se přihlásí sám na ZP jako OBZP a sám si ZP platí.
Ovšem jak to funguje u DPP, která je mezi 10.000,- a 11.000,- měsíčně, to nevím. Zkuste stránky vaší zdravotní pojišťovny.
Píšete, že má dcera 3 DPP u jednoho zam-tele. Jenže dle Zák. práce může u jednoho zam-tele odpracovat max. 300 hod./rok na DPP (a je jedno, jestli má 1 nebo 3 DPP - v součtu nesmí překročit 300 hod./rok). Nechápu, co tím zam-tel řeší (v případě učitele). To má zástup za nějakou nemoc? Protože na dlouhodobé zaměstnání to není - chudáci děti, když se jim budou měnit učitelé během roku.
je čerstvá absolventka Vš a má částečný úvazek na 18 hod/týdně - tím se dostane do 300 hod do konce kalendářního roku a dalších 300 hod. od ledna do června.......není zástup za nikoho, pokud se osvědčí, tak další školní rok už bude pracovat jako klasický zaměstnanec, teda doufám o:)
>>>>zdravotní pojišťovny.
>>>
>>>No funguje to úplně stejně, jako když nejste
>>>pojištěná
>>>státem a přitom je Vaše celoměsíční mzdy nižší než 11
>>>tisíc. Pokud bude součet odměn z DPP vyšší než 10
>>>tisíc, ale nižší než 11 tisíc, pak se musí ZP
>>>dosrazit.
>>
>>Píšete, že má dcera 3 DPP u jednoho zam-tele. Jenže
>>dle Zák. práce může u jednoho zam-tele odpracovat
>>max.
>>300 hod./rok na DPP (a je jedno, jestli má 1 nebo 3
>>DPP
>>- v součtu nesmí překročit 300 hod./rok). Nechápu, co
>>tím zam-tel řeší (v případě učitele). To má zástup za
>>nějakou nemoc? Protože na dlouhodobé zaměstnání to
>>není - chudáci děti, když se jim budou měnit učitelé
>>během roku.
>
>jen doplním: těch 300 hod. - nejedná se o školní rok,
>ale kalendářní rok
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.