Re: vyřídil jsem si ŽL co teď?
Tak to jste na tom přesně stejně jako já. Zaevidovala jsem se na FÚ. Pak se mám ohlásit ještě na OSSZ a ZP. Na OSSZ mi ale řekli, že je budu zajímat, až fakticky začnu podnikat, a nikam si mě nezapsali. Takže mám trochu obavy, abych něco neprošvihla.
xxxxxxxx
Doufám, že Vás nenavedu špatně, ale jde o to, jestli máte živnost jako hlavní nebo jako vedlejší. U té živnosti "hlavní" mám zato, že je potřeba začít platit zálohy hned, jak začnete podnikat,a to jak zdravotní tak sociální pojištění. Pokud máte ŽL jako vedlejší činnost vedle zaměstnání, pak pokud splňujete podmínky, se to "spláchne" až při podání přehledu na OSSZ a ZP.Zkuste se mrknout na stránky www.cssz.cz - jsou tam informace pro OSVČ, mně se to teď moc nechce číst - a nevím, jestli nejsem zbytečně moc "přísná" s tím placením pojistného (ale mám tři takové pracanty v rodině - ti, co jsou jako "hlavní", ty jsem přinutila platit hned od počátku podnikání, ta, co je na "vedlejšák" - až po podání přehledu, ... a zatím to funguje dobře a bez flastříků).
Pokud pojišťovnám (OSSZ a VZP) doložíte potvrzení ze zaměstnání, budou Vás považovvat za OSVČ vedlejší, bez nutnosti platit zálohy na pojistné. Pokud potvrzení nedoložíte, jste povinen zálohy platit dle zákona (vč.příp.penále za případné nedodržení včasnosti plateb).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.