Re: Pracovní smlouva na 4 hodiny.
Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku - Do této kategorie se nemůže zařadit osoba, která má příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti. // do této kategorie se paní zařadit nemůže, viz stránky VZP: https://www.vzp.cz/platci/informace/stat
V té informaci VZP (viz výše uvedený odkaz) je to totiž matoucí, protože to vypadá, že např. matka, která sice splní podmínku celodenní péče o dítě, ale přivydělává si, musí odvádět ZP nejméně z minimální mzdy.
Ale ono tomu tak není, protože ona se sice nemůže zařadit pod ten kód L, ale Zákon o všeobecném zdravotním pojištění, § 3 odst. 8 písm c) říká, že minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu, která pečuje...atd. Takže z toho plyne, že když si přivydělává a nedosáhne minimální mzdy, bude ZP odvedeno pouze z dosaženého výdělku. Pokud taková osoba výdělek nemá nebo má výdělek, ze kterého se neodvádí ZP, neplatí nic.
Po lopatě - každý člověk musí být na své ZP přihlášen nějakým kódem, to prostě MUSÍ. Pokud paní pečuje o dítě, je pod kodem L, ale jakmile začne pracovat, byť jen na 4 hodiny denně, tak ji zaměstnavatel musí přihlásit kodem P. Z těch stránek jsem pochopila, že nemůže mít zároveň kod L a kod P. Dá mi tedy ZP potvrzení o tom, že nemusím srážet do minima? Jak dokážu že "pečuje o dítě"? Zákon jsem nestudovala, ale nechápu proč tedy uvádí nepravdivé informace na svých stránkách....
To nejsou nepravdivé informace, jen nenapsali všechno. V tom odkazu jsou vyjmenovaní ti, kteří jsou pojištění státem - dle Zákona o veřejném zdravotním pojištění 48/1997. No a státem jsou mimo jiné pojištěny osoby, pečující celodenně a řádně o dítě....atd., pokud nemají příjmy ze zaměstnání nebo jako OSVČ. Tito se zařadí do kategorie L.
Ale pokud mají ty příjmy, tak sice nejsou pojištění státem a nejsou v kategorii L, ale neplatí pro ně minimální vyměřovací základ (dle Zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění 592/1992).
Co se týká toho dokazování, že spadá do kategorie L nebo že pro ni neplatí minimální VZ, protože je osobou celodenně pečující, tak mně různé zdravotní pojišťovny dávaly různé informace, to by bylo na dlouhé popisování, ale v podstatě se to nakonec ustálilo na tom, že mně má takový zaměstnanec (zaměstnankyně), pokud už nepobírá rodičovský příspěvek, napsat čestné prohlášení, že je osobou celodenně a řádně pečující o dítě do 7mi let nebo o 2 děti do 15ti let a že pro to splňuje všechny podmínky.
Přihlášení je P, nástup na MD nebo RD nebo pobírání RP = M, konec MD, RD nebo RP (podle toho, co nastane později) = U, začátek nároku na zařazení do kategorie osoba pečující o dítě bez příjmu = L a T = ztráta nároku na zařazení do kategorie L.
Ano, děkuji. Už jsem to pochopila, jen teda jak vidím s jakou sortou lidí pracuji (lidé z ÚP na veřejně prospěšné práce), tak vím, že mi tady čestně prohlásí, že klidně byli na měsíci....snažím se jen nějak chránit sebe, protože na čestné prohlášení se spolehnout nejde....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.