Re: účtování benefitů
My hradíme příspěvek na ŽP v průběhu aktuálního měsíce a ve mzdách předepisujeme také tak. Takže např. úhrada na aktuální měsíc 1. 9., ve mzdě za září, tedy ke konci září se na 325 vyrovná. VÚD nepoužívám, účtuje se automaticky přes mzdy a úhrada z banky.
Stravenky nemáme, takže neporadím.
Děkuji za Vaši reakci, my to právě máme, že také platíme v září na září ale neprochází nám to jako vám ve mzdách za září nýbrž za srpen a to pořád nemůžu pochopit proč to tak je. A mzdová účetní podle toho posuzuje i limit pro zaměstnance. A pořád tápu do jakého roku nákladově to tedy patří. Když je to pojistné placené v lednu na leden a prochází prosincovými výplatami.
Moc děkuji za reakci, takže limit se počítá řekněme zjednodušeně podle výpisu, takže si vezmu výpis za leden až prosinec a podle toho kolik mě odešlo plateb, tak limit buď splňuje nebo ne. Tudíž pojistné placené v září na září by mělo být vyúčtované ve mzdě za září a nemusela bych pak ani řešit do jakého roku to nákladově dávat, protože by se prostě vyúčtovalo ve mzdách.
Také se může stát, že zaměstnavatel zapomene během roku platby posílat a pak všechno pošle až následující rok - to je pak mazec ve mzdách.
Náklad v účetnictví firmy bych zaevidovala do správného období podle toho, jak to má zaměstnavatel ošetřeno v příslušné směrnici či ve smlouvě. Někteří mají, že budou zaměstnanci poskytovat příspěvek měsíčně, někteří že ročně atd. Nemusí se tedy zaúčtování předpisu závazku a nákladu vázat přímo na platby příspěvku.
Děkuji moc za Váš čas, my poskytuje příspěvek měsíčně jak jsem psala například v září pošleme na září takže to patří do nákladů v září ale mělo by tedy procházet mzdami za září aby mohla tedy podle toho sledovat limit, protože já bych se srpnovými výplatami poslala pojistné na září pak jí se zářijovými výplatami dala vědět kolik jsem poslala a ona by tu částku vyúčtovala a pak by se při účtování interním dokladem proúčtovala na 527/335 příjde mě nevhodnější.
Můžu jen ještě poprosit já to přes závazky nemůžu vést to mě program neumožňuje, tak budu vést přes ID a účtujete se tedy??? předpis příspěvku 335/325 (závazek vůči penzijní společnosti a zároveň pohledávka za zaměstnance) a pak zúčtuji ve mzdách k 30.9.2017 527/335. Uvažuji správně? Ještě jednou moc děkuji za trpělivost se mnou i rady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.