Re: Výpověď
Prosím Vás pěkně, to je odpověď, která je laikovi srozumitelnější, než odkazy na paragrafy. Co nevím, jakože nevím? Nedávno jste k mému příspěvku (ve kterém jsem v rychlosti popsala řešení a nepopsala jsem to úplně podrobně) napsala něco podobného. Ze zkušenosti vím, že i když se člověku řekne, "zákaz výpovědi v době pracovní neschopnosti se týká pouze výpovědi dané zaměstnavatelem" (což je pravda částečně, protože ne vždy ten zákaz platí - např. při rušení zaměstnavatele může dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď i v době jeho nemoci), tak ten dotyčný stejně hledá v těch paragrafech přímo větu, že "zaměstnanec může podat výpověď v době své nemoci". Nebo co se Vám na mé odpovědi zdá tak blbého a nepravdivého? Vy jste právnička, máte svoji odbornost, ale chovat se neumíte. Vím, že spousta lidí odborné vyjadřování prostě nechápe a podle toho je potřeba jim tu odpověď zjednodušeně podat. Myslím, že jsem zde již za ten dlouhý čas mnoha lidem poradila a podrobně problémy osvětlila. Pokud s mým příspěvkem nesouhlasíte, opravy samozřejmě vítám, ale prosím SLUŠNĚ. Opravdu už mně to Vaše navážení se mě mnohdy tak otráví, že si říkám, jestli mám toto zapotřebí se nechat tady urážet. Sama zde mnohdy napíšete hovadinu a když Vás na ni člověk upozorní nebo dá doplňující dotaz, už nereagujete. Tak buď reagujte slušně nebo vůbec. Ale toho urážení nechejte, buďte tak hodná, ano?
Už jsem Vám několikrát napsala, že zkracujete právní úpravu, čímž měníte její smysl. Taková odpověď je horší, než když neodpovíte vůbec. Rozhodně nejde o to, aby právní úprava zde byla kopírována, ale o to, aby byla parafrázována tak, aby byla její dikce vystižena správně. A není o psaní podrobností to, jak se asi domníváte - viz výše.
Vím, že jste to psala, ale já s Vámi nesouhlasím. Když chci někomu, kdo o věci nemá páru, vysvětlit aspoň něco a nemám na to půl dne, vysvětlím mu to vlastními slovy a někdy tedy zkrátím právní úpravu - prostě to chci vysvětlit laikovi, na něhož je odborné vysvětlení dlouhé. To dělají i ostatní a já doplním, co mně k tomu napadá, případně upřesním. A totéž mohou udělat ostatní i u mého příspěvku, zkušených mzdovek nebo personalistek s praxí je tu dost. Nesouhlasím s tím, že je lepší neodpovědět vůbec. To by tu byla tak desetina odpovědí a tazatelé by se na toto fórum vykašlali. Co se týká zde tohoto dotazu, tak tazatel se ptal, v kterém paragrafu to najde. Proto jsem mu napsala, že to takto nikde nenajde. Ptám se znova - co jsem mu napsala blbého a které slovo nebo věta byla ten "plevel"?
Pájo, já chápu, že právníci jsou hákliví na přesné znění §§, ale souhlasím s Karou, že když tu přijde člověk úplně neznalý problematiky a dostane zjednodušenou odpověď, byť není přesná ale zas na druhou stranu ani mu neříká nesmysly, že je to lepší, než kdyby čekal na právnický elaborát, který by možná ani nedostal....
Myslím, že to co Kara odpověděla, přece toho tazatele nenavedlo někam špatně.... Zkrátka se dozvěděl, že přesně v žádném paragrafu ZP nenajde to, co zaměstnanec může.
Karo, teď mě VH asi přetrhne (protože vám to napíšu laicky), ale dovolím si malou poznámku pro Vás na vysvětlení.
A předem se omlouvám všem právníkům.
Zaměstnanec (osoba, občan atd.) může dělat cokoliv, co není v zákoně zakázáno nebo zákonem upraveno.
Proto tam nelze hledat přesnou formulaci "zaměstnanec může".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.