Re: Kontrolní hlášení a neuvedená FAV
Pochopila jsem to jinak.
pokud přišla na chybu v 7/2017 při zpracování DPH za 8/2017, tak snad 5 dnů ještě stíhá
Brala jsem to tak, že stíhá 5 dnů na následné KH při zjištění chyby, pak to je bez sankce.
Jinak s Vámi souhlasím, bylo by divné, kdyby nebyla sankce (v podstatě za cokoliv).
Pokud chybu nezjistíte sama a přijde na ni někdo jiný (nespárují se doklady v Pardubicích), dojde výzva na nesrovnalosti a zase máte lhůtu na potvrzení údajů nebo opravení chyby. Když stihnete lhůtu, zase by to mělo být bez postihu.
Jak by to bylo přímo u zahájené kontroly - nevím.
Hm, já mám v poznámkách ze školení, jen, že jelikož se lhůta odvíjí od data zjištění chyby, tak se v podstatě nedá dostat pokuta za pozdní podání následného KH, ale jak to je když na to přijde kontrola poznamenané nemám, pročítám § a přijde mi, že tam opora není, ale známe jak to chodí,.. lepší je dělat to správně, ale když je možnost zbytečně na sebe neupozorňovat, podáním následného KH,...
>
>>>>>>Jo taak, tak to byla jen moje zbrklost, nenapsala
>>>>>>jsem
>>>>>>že sankce až při nedodržení 5 dnů je 1 tis... ale
>>>>>>jinak jsem proškolená, že když se nepodá následné a
>>>>>>přijde
>>>>>>na to kontrola je to za 10 tis.
>>>>>Opravdu? Lhůta 5 dnů je jasná, ale je to od zjištění
>>>>>chyby a za předpokladu, že chybu nikdy nezjistíte
>>>>>žádnou lhůtu neporušíte,ne?
>>>>>jak by to mělo být správně, je jasné, jen by mě toto
>>>>>opravdu zajímalo.
>>>>Zjistí ji ta kontrola...
>>>Já s tím praktickou zkušenost nemám, jen to mám v
>>>poznámkách ze školení.
>>Hm, já mám v poznámkách ze školení, jen, že jelikož
>>se
>>lhůta odvíjí od data zjištění chyby, tak se v
>>podstatě
>>nedá dostat pokuta za pozdní podání následného KH,
>>ale
>>jak to je když na to přijde kontrola poznamenané
>>nemám, pročítám § a přijde mi, že tam opora není, ale
>>známe
>>jak to chodí,.. lepší je dělat to správně, ale když
>>je
>>možnost zbytečně na sebe neupozorňovat, podáním
>>následného KH,...
>
>Tak snad nám to rozetne nějaký daňový poradce :o)
>Jinak nesouhlasím s tím - neupozorňovat zbytečně
>následným.....
>chyby se prostě stanou a radši podám následné, než se
>pak roky klepat, jestli nepřijde kontrola na DPH.
já to také raději tak dělám, jen jsem kdysi četla nějaký článek, který mi utkvěl v paměti, kde byly tipy, jak si na sebe ne-přivolat kontrolu a mimo jiné tam bylo uvedeno časté opravy v podáních. no jaké mají na FÚ pokyny netuším....:-)
faktura byla nad 10 000,- , takže se "neztratí", byla jsem paní účetní upozorněna, že fakturu vydanou mohu dát zpětně, že prý to má ze školení, také se mi to moc nezdá, prý je to novinka, ale zatím jsem oporu pro toto tvzrení nikde nenašla
Tak tohle bych raději nezkoušela. Odběratel to bude mít s vaším správným datem DUZP a počítač to bude hledat ve vašem KH z období, které uvedl on. Například mě by toto program ani neumožnil (fa. vyst. se zpětným datumem) a pochybuji, že vůbec některý. A ručně bych do KH vůbec nezasahovala, když nemusím.
Novinka to není, platí již pár let §104
tento § zná i kontrolní hlášení, přesto, že se o tom nikde moc nemluví - nepíše
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani/Pokyny_KH_k_16_6.pdf
1.7. Nesprávné uvedení daně za jiné zdaňovací období (§ 104):
Při aplikaci § 104 odst. 1 a 2 ZDPH platí, že v rámci kontrolního hlášení budou uváděny vždy
pouze ty rozhodné skutečnosti pro stanovení daně, které jsou uvedeny v příslušném období
v daňovém přiznání k DPH.
Jenže tímto můžete způsobit problém svému odběrateli, pokud on má fakturu ve správném (dřívějším) období. Může vám oběma přijít výzva, že se neshoduje DÚZP v KH - odběratel bude muset prokázat, že neuplatnil DPH dříve než měl nárok (když dodavatel má doklad uvedený až v pozdějším období). Očekávala bych výzvu pro obě strany. Tento paragraf zůstal v zákoně před vznikem KH a při KH je jeho uplatňování problematické, já sama bych si troufla jen jako odběratel při PDP, když mám plný nárok na odpočet a nesnižuje se odvod (§ 104 odst. 1).
Dotaz ale nebyl na fakturu vystavenou dnes, ale zapomenutou do KH. Ve vašem případě by problém nebyl, já jsem ale psala o situaci, kdy byla vystavena včas a protistrana měla možnost ji v daném období zahrnout do KH. Já sama jsem byla v podobné situaci jako účetní odběratele, přišla nám výzva a po tel. dotazu jsem zjistila, že ji dodavatel zapomněl zahrnout do KH a DP. Kdyby ji zahrnul až do toho měsíce, kdy na to po mém dotazu přišel, jak by asi dopadla moje odpověď na výzvu, že máme vše v pořádku a trvám na podaném KH?
ní k DPH.
>>>Jenže tímto můžete způsobit problém svému odběrateli,
>>>pokud on má fakturu ve správném (dřívějším) období.
>>>Může vám oběma přijít výzva, že se neshoduje DÚZP v
>>>KH
>>>-
>>>odběratel bude muset prokázat, že neuplatnil DPH
>>>dříve
>>>než měl nárok (když dodavatel má doklad uvedený až v
>>>pozdějším období). Očekávala bych výzvu pro obě
>>>strany.
>>>Tento paragraf zůstal v zákoně před vznikem KH a při
>>>KH je jeho uplatňování problematické, já sama bych si
>>>troufla jen jako odběratel při PDP, když mám plný
>>>nárok
>>>na odpočet a nesnižuje se odvod (§ 104 odst. 1).
>>Citace ja z pokynu ke KH.
>>Pokud jsem dnes vystavila fakturu s UZP 31.7.17, tak
>>ji klidně zahrnu do DPH aktuálního (nyní
>>říjen).Odběratel ji zahrne do svého KH až po obdržení
>>(také říjen),
>>žádný problém v tom není.
>Dotaz ale nebyl na fakturu vystavenou dnes, ale
>zapomenutou do KH. Ve vašem případě by problém nebyl, já
>jsem ale psala o situaci, kdy byla vystavena včas a
>protistrana měla možnost ji v daném období zahrnout do KH.
>Já sama jsem byla v podobné situaci jako účetní
>odběratele, přišla nám výzva a po tel. dotazu jsem zjistila,
>že ji dodavatel zapomněl zahrnout do KH a DP. Kdyby ji
>zahrnul až do toho měsíce, kdy na to po mém dotazu
>přišel, jak by asi dopadla moje odpověď na výzvu, že máme
>vše v pořádku a trvám na podaném KH?
Dotaz byl neuvedenou ....Zda ji vystavili dnes , nebo před rokem jsem nevyčetla, asi moje chyb...
Moje reakce byla na to ,že paní" účetní povídala a já nevidím oporu v zákoně". Tazatelka se ptala zda lze uvést jindy, a zde krom reakcí dodatečné a následné jiná verze nebyla...
ajaj - děkuji, to bude ono o čem paní účetní mluvila, pokud tomu dobře rozumím teoreticky to tedy lze, ale pokud odběratel zahrnul námi vystavenou fakturu také až o měsíc později. Konkrétkě tedy vystavím fakturu s DUZP 31.07.2017 dám ji do KH za srpen s datem 31.07.2017 a pokud odběratel uvede do KH také v srpnu nebude problém, pokud by ji ale dal už do KH za červenec tak to problém je. Snad jsem pochopila správně, všem děkuji za reakce a rady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.