Re: CP cesta jako odpracovaná doba
Cesta mimo stanovenou směnu není, jak píšete, odpracovanou dobou a jako výkon práce by tato doba neměla být zaplacena.
Pokud vyplatíte mzdu, aniž by byla kryta prací, možná pokuta až 1 milion.
Pokud neposkytnete přestávku na jídlo a oddech, možná pokuta až 1 milion.
Měla byste zaměstnavateli prokazatelně oznámit, že mu hrozí škoda, bude-li takto postupováno.
>>>Prosím jak byste řešily tuto situaci.
>>>
>>>Máme pracovní dobu od 6:00 - 14:30 a pevnou přestávku
>>>od 10:30 - 11:00.
>>>
>>>S čím mám ale problém je rozhodnutí vedení, že když
>>>dělníci jedou na montáž na CP tak se jim do
>>>odpracované
>>>doby započítává i cesta, takže například v 6:00
>>>vyjedou z firmy a v 18:00 se vrátí tak mají
>>>odpracovaných
>>>11,5 hodiny.
>>>
>>>Jenže když mají pevnou přestávku od 10:30 - 11:00 tak
>>>po šesti hodinách je další přestávka v 17:00 - 17:30
>>>a
>>>když se i cesta prezentuje jako výkon práce tak by
>>>tam
>>>měla být druhá přestávka né??
>>>
>>>Ale jak to pak udělat v evidenci pracovní docházky,
>>>když se mě vrátí z montáže například v 17:30 to by
>>>pak
>>>měly půl hodiny neplacené a přestávku na konci
>>>pracovní doby, což ZP nedovoluje. Tak raději do
>>>evidence
>>>pracovní doby mám zapsat pracovní doba do 18:00 a
>>>přestávky v 10:30 - 11:00 a v 17:00 - 17:30. Je mi
>>>jasné, že
>>>přestávky by se měly psát jen když se skutečně
>>>čerpají, ale když cesta není výkon práce ikdyž je tak
>>>prezentován, a asi těžko donutím dělníky aby na půl
>>>hodiny
>>>zastavily když už jsou jen kousek od firmy.
>>>
>>>Úplně jsem se do toho zamotala. Proč to vedení musí
>>>neustále komplikovat. :-(
>>>
>>>Všem moc děkuji za pomoc
>>Cesta mimo stanovenou směnu není, jak píšete,
>>odpracovanou dobou a jako výkon práce by tato doba
>>neměla být
>>zaplacena.
>>Pokud vyplatíte mzdu, aniž by byla kryta prací, možná
>>pokuta až 1 milion.
>>Pokud neposkytnete přestávku na jídlo a oddech, možná
>>pokuta až 1 milion.
>Moc děkuji za odpověď jediné co nechápu proč by měl
>zaměstnavatel dostat pokutu za to, že zaměstnanci
>vlastně platí i to co nemusí to mě příjde divné.
Nic si z toho nedělejte, já to také nechápu. Celý život jsem si myslela, že když se budu k zaměstnancům chovat "slušně", udělám dobrý skutek, ale poté, kdy bylo toto uzákoněno, si vše hlídám.
Moc děkuji za Vaše odpovědi, takže jediná možnost jak to zákonně provést by bylo evidovat jen skutečně odpracovanou dobu, a kdyby chtěl zaměstnavatel za každou cenu zaměstnanci proplatit i cestu mimo směnu tak formou nějaké prémie, ale neevidovat v docházce jako odpracovanou dobu, takto myslím, že by mělo být v pořádku.
Tak to jsme dvě paní VH, můžu ještě poprosit o Vaši radu, když mám na vyúčtování pracovní cesty kolonku počátek a konec pracovního výkonu, tak tam píši i dobu strávenou na cestě pokud je v rámci naplánované směny?
Např. směna 6:00 - 14:30
pracovní cesta 7:00 - 14:00
tak napíši počátek pracovního výkonu 7:00 a konec 14:00
7:00 - 8:00 cesta v naplánované směně
8:00 - 13:00 jednání
13:00 - 14:00 cesta v naplánované směně
Moc děkuji
Ano, jenom nepíšete, co dělal v době 6-7 a pak 14-14.30. Rozhoduje, jak zaměstnavatel stanovil začátek a konec pracovní cesty.
I když během pracovní cesty nepracují, ale jedná se o časový úsek, který se kryje s pracovní dobou, náleží mzda (jsou-li odměňováni měsíční mzdou) nebo náhrada mzdy, pokud jim mzda ušla (např. jsou odměňováni úkolovou mzdou).
Včera jsem sice psala, že mzda musí být kryta prací, ale v tomto případě se jedná o zákonnou výjimku, kdy mzda náleží, aniž zaměstnanec pracuje, takže je to ok.
Moc děkuji, od 6-7 pracoval na pracovišti a od 14-14:30 pak také dopracoval na pracovišti. Takže na vyúčtování pracovní cesty bude mít výkon práce 7-14 a na pracovní evidenci 6-14:30 a přestávka 10:30 - 11:00. odpracováno 8 hodin.
Moc Vám děkuji.
Můžu prosím Vás mít ještě dotaz paní VH, jak se v evidenci pracovní doby řeší situace když zaměstnanec má stanovené pevné přestávky 10:30 - 11:00 a 17:00 -17:30 a skončí pracovní výkon v 17:30 někdy to nelze ovlivnit například na jednání, když už vědí, že budou za chvilku končit, tak si asi neudělají půl hodiny pauzu. Ale ZP zakazuje mít přestávku na konci pracovní doby. Jak toto vykazovat aby vše bylo OK.
Skutečnost i evidence by měly být v souladu s právní úpravou. Mám zkušenosti s mnoha kontrolami a vím, že čím více údajů, tím lépe. Např. nestačí údaj, že zaměstnanec v daném dni odpracoval např. 8 hodin a byla mu poskytnuta přestávka 0,5 hodiny - hned padla otázka, kdy ta přestávka byla poskytnuta, zda to bylo v souladu se ZP. Osobně pevně stanovené přestávky neupřednostňuji, ale ve výrobě se pás vypne a všichni jdou na oběd, tam jiná cesta není. Tu druhou přestávku bych předsunula na dřívější čas, jiné řešení nevidím. Ještě k těm kontrolám - evidence je jedna věc, ale oni i chodí po firmě a vyptávají se zaměstnanců, jak to funguje. Speciálně u pracovní doby. Taková je moje zkušenost.
Re: pro VH
Tak já to zase chápu, protože třeba nedávno jsme absolvovali pracovní cestu, kdy jsme (kromě stravného) nedostali vůbec nic za dobu 10 hodin po pracovní době, kdy jsme se jen přesouvali z místa na místo, tedy nebyl to výkon práce. Ale , bohužel celou tu dobu je zaměstnavatelem blokován náš volný čas. Dříve , za totáče existovala tzv. náhrada za ztrátu času, bylo to tuším cca 1,50 na hodinu takto stráveného času, kdy zaměstnanec nepracoval, ale byl na místě určeném zaměstnavatelem (přesun z místa do místa po pracovní době, tedy doprava na pracovní cestě). To mi přišlo rozhodně lepší, než dnešní vůbec nic. Často se stává, že jedete přes celou republiku se 2 papíry, které máte dát podepsat a zase cestu zpět. Když je to párkrát do měsíce, je to času docela dost. Samozřejmě normálně tuto dobu platit nelze, ale určitá forma náhrady za tento čas, který sice není výkonem práce, ale je v podstatě "nárokovaný" zaměstnavatelem by, dle mne, být mohla.
Proč vy jednoznačně takovýto postup nepovažujete za možný nebo dokonce žádoucí? děkuji za názor a vysvětlení
Asi nerozumím otázce, pouze jsem napsala, že mzdu nikoliv a že odměnu nechápu. Samozřejmě zaměstnanec může v vyslání na pracovní cestu nesouhlasit, pak by záleželo jednak na tom, zda se s druhem práce, kterou vykonává, časté pracovní cesty pojí (pokud ano a nebude souhlasit, práci ve skutečnosti konat nemůže), jednak na tom, jak si dal zaměstnavatel práci a precizně stanovil požadavky na výkon té které práce. Každý zaměstnanec si musí rozhodnout, čemu bude dávat přednost. Když tak upřesněte dotaz.
Děkuji, já jsem to nemyslela jako dotaz. U nás to máme vyřešené. Šlo spíše o takovou obecnou úvahu k tomu, že cestování po pracovní době je součástí pracovní cesty, ale není vůbec nijak zohledněno, tak jak bylo dříve . A docela i trefně nazváno "náhrada za ztrátu času" na pracovní cestě. Ono některým kategoriím zaměstnanců se těžko vysvětluje, že doba cestování po pracovní době není výkonem práce. Oni to prostě berou, že tam byli na příkaz zaměstnavatele a tím to hasne. Jak píšu, u nás už ale máme vyřešené, takže mi šlo jen o takový obecný pohled na věc. děkuji a hezký den
Pro upřesnění:=, za totáče existovala tzv. náhrada za ztrátu času, bylo to tuším cca 1,50 na hodinu takto stráveného času, kdy zaměstnanec nepracoval, ale byl na místě = bylo to 0,80 hal/hod
kdy byl zaměstnanec na cestě před prac. dobou a po prac. době,
(jako odborníci na likvidaci cest. příkazů jsme to nazývali prdelné)
Během prac. doby na služ. cestě zaměstnanci náležela mzda nebo
náhrada mzdy (pokud nepracoval).
Rýpavá poznámka: 10 hod po prac. době = např . 14 + 10 = 24 hod, kdy končila prac. cesta přesně podle údajů na cest. příkazu?
A už jsem to asi našla §13 odst. 1 písmeno h
poskytne zaměstnanci složku platu7), kterou právní předpisy neupravují, nebo mu poskytne složku mzdy6) nebo platu7), na kterou mu nevznikl nárok, anebo ji poskytne způsobem, který právní předpisy nedovolují,
Je to tak ??? Moc děkuji za ujištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.