Re: pro Myszaru
Počítejte takto: DPČ sjednaná např. od 1.7. do 31.8. = 62 kal. dnů.
Děleno 7 = 8,86 týdnů.
Pak zjistěte celkový počet skutečně odpracovaných hodin.
Tento počet podělíte 8,86. Vyjde nějaký průměr počet odpracovaných hodin za týden.
Pokud mají ve firmě stanovenou plnou týdenní pracovní dobu 40 h a Vám vyjde číslo 20, pak je vše v pořádku.
Pokud mají stanovenou plnou týdenní pracovní dobu např. 35 h, tak nesmí vyjít víc než 17,5 h průměrně na týden.¨
Ale Jasná má pravdu - proč to řešíte?
pro paní Jasnou: Samozřejmě o tom vím. V zákoníku práce je to takto uvedeno s tím, že jsou tam uvedené výjimky, které by měly být ve vnitřním předpisu nebo kolektivní smlouvě uvedeny v případě takového uplatnění. Z mé praxe má většina zaměstnavatelů stanovenou 40 hodinovou pracovní dobu. Příště se držím komentáře a bude jen sledovat.
Nevím, o jakých výjimkách v ZP píšete. ZP mám nastudovaný, ale nikde se tam nic ohledně našeho řešeného problému nepíše. Pokud se mýlím, odkažte mě na daný §.
A v žádném případě se neurážejte, je to diskuze. A je správné, že se taky chcete zapojovat do diskuze, odpovídajících ve mzdové oblasti je zde velice málo. Takže se nenechte odradit :-)
Pořád to čtu dokolečka a vidím jasně :)
§ 79
Stanovená týdenní pracovní doba
(1) Délka stanovené týdenní pracovní doby činí 40 hodin týdně.
(2) Délka stanovené týdenní pracovní doby činí u zaměstnanců
a) pracujících v podzemí při těžbě uhlí, rud a nerudných surovin, v důlní výstavbě a na báňských pracovištích geologického průzkumu 37,5 hodiny týdně,
b) s třísměnným a nepřetržitým pracovním režimem 37,5 hodiny týdně,
c) s dvousměnným pracovním režimem 38,75 hodiny týdně.
atd atd. výjimkami jsem myslela odst. 2 a násl. To už je jedno, obecně jsem napsala dle ZP jak to je. S tím, že u DOPČ by se neměla překročit polovina stanovené týdenní pracovní doby. Což každý zaměstnavatel může mít nastaveno jinak. Takže i poloviny budou různé. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.