Re: Potvrzení k daňovému zvýhodnění
Tak už jsem to z ní vytáhla. Nikdy rozvod nenahlásila. Před rokem to dělala externí paní, takže občas zaváhám u nastavení dat.
Takže:
Má 3děti a 2 má s bývalým manželem a 1 se současným.
Původně nastaveno N,2,3 - jedno dostudovalo a má N,N,2 - jak tedy, asi nemusíme mít doklad o změně u bývalého manžela? A musím něco řešit u současného partnera? Jsem z toho nějak celá zmatená, díky.
Paní Jasná, kdyby rozvedená nebyla a na potvrzení by bylo, že otec uplatňuje 1. a matka tedy uplatňuje 2. a 3. a to 2. dítě přestane být vyživované, tak je přece nové potvrzení zbytečné, protože to 3. pouze u ní posunete na 2. a otec přece stále uplatňuje 1.
Ale tazatelka dodala, že je rozvedená a má svěření do péče, tak žádné potvrzení od otce potřeba nebylo tak jak tak.
Pak mně ale není jasné, jak jí mohla uplatňovat dítě 2. a 3., když jí byly svěřené do péče jen 2 děti.
Aha, v tom případě on ty její děti z prvního manželství ani uplatňovat nemůže, protože nejsou jeho a ani je nevyženil. On může uplatňovat jen to své, a to pouze jako 1. (což máte správně), u něj se pořadí dítěte ani nijak změnit nemůže. Ona mohla uplatňovat všechny 3 (protože jsou všechny její) nebo jen 2. a 3. Teď to 2. dostudovalo a z 3. se stane 2. Podle mého názoru ona nové potvrzení od současného partnera nepotřebuje.
pro Karu
ze stránek mfcr:
Potvrzení platí trvale do doby, než dojde ke změně rozhodných skutečností. Znovu musí toto potvrzení poplatníci předložit v případě, že dojde ke změně v počtu vyživovaných dětí, v důsledku kterého se bude měnit výše daňového zvýhodnění uplatňovaná na další dítě (děti).
Pokud se mění pořadí dětí, nutno doložit znovu potvrzení zaměstnavatele druhého z manželů.
Re: pro Karu
No to jsem brala tak, že kdyby se např. narodilo nové dítě nebo kdyby všechny 3 byly i jeho a on doteď uplatňoval 2. a ona 1. a 3. a dostudovalo by to první) nebo kdyby ty 2 vyženil a on by teď chtěl uplatňovat 2. a ona 1.
Ale on má jen 1 dítě, její 2 děti ani uplatňovat nemůže. Takže on může uplatňovat v každém případě buď žádné nebo jen a pouze první.
Mimochodem - když máte potvrzení od otce, že neuplatňuje žádné dítě a všechny 3 děti uplatňuje matka a jedno dostuduje, také chcete od otce nové potvrzení (protože se u matky mění pořadí dětí)?
Pro ujištění: Při dostudování dítěte, když matka uplatňovala např. 1., 2. a 3. a to 1. dostuduje, takže děti posouváte na 1. a 2., tak Vy opravdu chcete nové potvrzení od otce, od kterého již jednou máte potvrzení, že neuplatňuje žádné dítě?
Nebo dochází k situaci, kdy nevím, co to dítě po maturitě dělá, tak na prázdniny zvýhodnění zastavím, pořadí dětí posunu, a to dítě pak v září přinese potvrzení z VŠ, tak zase pořadí posouvám zpět, přičemž ale stále přece mám platné potvrzení, že otec neuplatňuje žádné.
V takových případech přece ani nemůžete myslet vážně, že stále od toho zaměstnance nebo zaměstnankyně vyžadujete přinášet nové a nové potvrzení od druhého rodiče, na kterém stále bude uvedeno, že neuplatňuje žádné dítě.
Tak to je ale opravdová byrokracie. Já to takto v takových případech nepožaduji nikdy a nikdy to žádná kontrola ze strany FÚ nenapadla. Ani nemám pocit, že by to jako Vy vyžadovaly jiné mzdovky, protože nijak často já takové potvrzení nevystavuji zaměstnancům firem, kterým mzdy dělám, pro jejich partnery.
Já to měnění pořadí chápu tak, když dosud oba rodiče uplatňovali děti v nějakém pořadí a pak se to pořadí dětí má změnit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.