Vlákno názorů k dotazu Je povinnost vysvětlovat zaměstnancům od AnonymníJiřinaH. - Re: Je povinnost vysvětlovat zaměstnanců Zaměstnavatel je povinen ze...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 11. 2005 12:18

AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Je povinnost vysvětlovat zaměstnanců
    Zaměstnavatel je povinen ze zákona podat písemnou informaci o tom, jaký má zam. nárok na dovolenou. (viz.par.32 ZP).
    Informace uvedené v tomto par. lze poskytnout i formou vnitřního předpisu nebo v kol.smlouvě, s nimiž však musí zas být prokazatelně seznámen.Nikde nenajdete oporu v tom, že byste musela dopodrobna vysvětlovat způsob výpočtu nemocenských dávek a pod. Avšak považuji za samozřejmé, má-li k výpočtu své mzdy,či jejich náhrad dotaz a příp. nerozumí-li nemocenské,že mu podám vysvětlení. Nelze nikoho odkazovat na to,že TO MI DĚLÁ POČÍTAČ, jak často slyším od jiných. Také se nedivím Vaší zaměstnankyni, že se třeba nevyzná ve výplatní pásce, i když jsem Váš doklad neviděla, třeba je chyba v jejím předem negativním postoji k vám.Ale skutečně často jsem měla možnost vidět výplatní pásku, v které se tzv. p...e vyzná. Kvalita mzdových programů je skutečně různá, zejména je znát chyba ve zkratkách něčeho, co já nazývám lidovou tvořivostí, kde je znát,že tvůrci svůj mzdový program nekonsultovali s kvalif.účetní.

• 1. 11. 2005 12:39

Jiřka (neregistrovaný)

Taky našim zaměstnancům vysvětluji, jak se vypočítá průměr na dovolenou a nárok na dovolenou. Postup jsem popsala a vyvěsila na dílně a každý si tímto způsobem může zkusit průměr zkontrolovat. A pokud jim je cokoli nejasné, vždycky se mě mohou zeptat.
    Nicméně - zákonná povinnost to není, zaměstnavatel má povinnost pouze: při měsíčním zúčtování zaměstnanci vydat písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy a o provedených srážkách a dále je povinen mu na jeho žádost předložit k nahlédnutí doklady, na jejichž základě byla mzda vypočtena (viz § 11 Zákona o mzdě 1/1992).

• 1. 11. 2005 18:08

Ika (neregistrovaný)

Když jsme u těch výplatních páskách, dcera má na výplatní pásce r.č. To lze?

• 1. 11. 2005 23:16

Jiřka (neregistrovaný)

Zřejmě mají program nastavený tak, že jim přetahuje do výplatních pásek kromě jména, příjmení a evidenčního čísla a případně zdravotní pojišťovny také rodné číslo, protože tyto údaje se při zpracování měsíčních mezd přetahují z evidence zaměstnanců, ve které je zadáno ještě více údajů (např. místo narození, národnost apod.). Rodné číslo je sice chráněný údaj, ale myslím, že to nemusí být na závadu, protože výplatní páska je určena pouze tomu zaměstnanci a dcera ji nikomu nemusí ukazovat.

• 2. 11. 2005 7:56

Anonymní (neregistrovaný)

Nedokážu si představit,že bych měla k ostatním zaměstnancům takový přístup jako vy.Poradna sice nejsem,ale vysvětlování beru jako samozřejmost.Já taky nevím všechno a občas se musím někoho na něco zeptatat.A šouflíky si tím z nikoho nedělám...

• 2. 11. 2005 8:13

Chtěla bych k mému dotazu ještě dodat to, že jsem to nemyslela nijak zle, ale když Vám někdo napíše na 2 A4 asi 30 otázek ohledně mezd a ještě jiných záležitosti, tak to také asi není příjemné a navíc, když člověk nezpracovává jen mzdy, tak třeba ten čas nemá a je to opravdu zlá ženská, jenže to Vy z toho dotazu nepochopíte! Prostě je to člověk, který bude vždy nespokojený a dělá mi naschvály! Akorát kdybych to tu vše rozepsala, tak tím zaberu dost času, proto jsem to napsala ve stručnosti, možná to tedy vypadalo, že nechci nic zaměstnancům vysvětlovat, ale tak to není!

• 2. 11. 2005 9:52

Jana (neregistrovaný)

Tak to zkuste třeba tak, že jí nabídnete, že tam s ní zůstanete po pracovní době a vše jí vysvětlíte.

• 2. 11. 2005 10:53

Jestli Vám zaměstnankyně napíše 30 otázek k zodpovězení, tak běžte za šéfem (svým nadřízeným), sdělte mu, co po Vás kdo chce, ať rozhodne, jak to řešit... Možná Vám to dá za domácí úkol vypracovat...:-) (Omlouvám se za ironii!). Zřejmě si nechá zavolat tu zaměstnankyni a vytkne jí to. A Vy se pak vymluvíte na šéfa a nebudete jí takovým způsobem podané otázky odpovídat.

• 2. 11. 2005 11:11

Netrapte se tím. Ona to stejně nepochopí a proč by měla vědět od Vás jak se počítají mzdy? Dopručila bych ji ať si koupí knihu průvodce mzdovým účetnictvím za 400,- Kč a to písemně. Otázky písemě odpověď písemně.

• 2. 11. 2005 11:18

přiklonila bych se ve variantě - zaměstnanec požaduje informace po zaměstnavateli - tedy ne po vás, ale po majitelích firmy - předala bych nadřízenému s požadavkem ať vám sdělí, zda odpoví statut.zástupce či vedoucí, kteří jsou zaměstnavateli této zaměstnankyně...vy nejste podle mne ani oprávněna jí sdělovat údaje o firmě,způsobu výpočtu mezd atd. (nedokáži si představit co těch 30 otázek představuje)...

• 2. 11. 2005 22:16

Jiřka (neregistrovaný)

Taky přemýšlím, co všechno by chtěla vědět. Ale pokud někdo přijde s tím, že se mu na výplatě něco nezdá, proberu to s ním a buď mu ukážu, že je to správně nebo se může stát, že jsem se v něčem spletla a je tam opravdu chyba. Pak se omluvím a domluvíme se, jak to spravit. Pokud zaměstnanec poprosí, ať mu vysvětlím způsob výpočtů, tak vyhovím, pokud mám zrovna čas. Když ne, vysvětlím mu to, až mám čas. Pokud by si ale někdo myslel, že jsem přímo povinna všechno vysvětlovat a nějak na mě vyštěkával, tak ani náhodou. Ani účetní ani zaměstnavatel není povinen dělat zaměstnancům školení o mzdovém účetnictví.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).