Re: STRAVENKY
děkuji všem za odpověď. Hledala jsem něco kolem stravenek a narazila jsem na toto tvrzeni:
"Existují stanoviska odborné veřejnosti, že stravenka musí být poskytnuta zaměstnanci na příslušný pracovní den předem. Pokud zaměstnavatelé poskytují svým zaměstnancům stravenky zpětně např. v únoru zaměstnanci dostanou stravenky za pracovní směny odpracované v lednu - nejedná se u zaměstnavatele o daňově účinný příspěvek na hlavní jídlo, jelikož nesplní právě podmínku, že se jedná o příspěvek na závodní stravování"
Navíc je to dobrovolný příspěvek zaměstnavatele! Tak, jaký systém je pro něho nejvýhodnější, takový přece může použít???
Důležité, aby byly v daň.nákladech za rok jen spotřebované stravenky.
Pokud byste např. dávali dopředu - v prosinci na leden - tak už byste to museli dát do nedan.nákladů.
Zdroj: "1000 řešení" číslo 2/2005. Dotaz: Zaměstnavatel se rozhodl nakoupit stravenky a dát je zaměstnancům zpětně za tři měsíce. Je možné dát do daňově uznatelných nákladů stravenky vydané zpětně? Odpověď - cituji: "Poskytnutí stravenek zaměstnancům se považuje za jednu z forem závodního stravování. Proto je možné podle § 24 odst. 2 písm. j) bod 4 zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o daních z příjmů"), jejich daňové uplatnění. Jestliže podnikatel vydal v říjnu 2004 zaměstnancům zpětně za tři měsíce, nebude schopen prokázat, že tyto stravenky byly využity na stravování zaměstnanců v těch měsících, za které je dodatečně vydal. Finanční úřad by při daňové kontrole postupoval podle ustanovení § 2 odst. 7 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů: "Při uplatňování daňových zákonů v daňovém řízení se bere v úvahu vždy skutečný obsah právního úkonu nebo jiné skutečnosti rozhodné pro stanovení či vybrání daně, pokud je zastřen stavem formálně právním a liší se od něho." Výdaje za stravenky vydané dodatečně za minulé měsíce nelze daňově uplatnit". Odpovídal Ing. Karel Janda.
Ke stravenkám vydaným v prosinci na leden - budou časově rozlišeny = účet 381.
Opravuji - vydané stravenky v prosinci na leden,jasné, že jsem měla na mysli časově rozlišit, špatně jsem se vyjádřila.
Ale moc nesouhlasím s tím, že v průběhu roku by mohly být daňově neuznatelné zpětně vydané stravenky, Podnikatel např. nemá dost fin. prostředků, tak prostě stravenky vydá později, důležité, že jelikož to má ve směrnici, je vůbec vydá.
Beru to tak, že je to obdobné, jako u cesťáků, správně by měl zaměstnanec dostat zálohu, nedostane, nebo dostane, ale má dostat jestě doplatek, nejsou peníze, dost často se to řeší tak, že cesťáky leží na hromadě s tím, že do konce roku se vyplatí.
Zaměstnanec vlastně nárokované stravné také hradil ze svého(tak, jako úhradu obědu-nebo svačiny).
Nesetkala jsem se s názorem, že vyplacené cestovné v tom samém roce, i když pozdě - by mohlo být daňově neuznatelné.
Zjistila jsem, že existuje tolik různých stanovisek atd. jak MF, tak různých daňových poradců, ale jak už zde jednou probíhala diskuze na toto téma (dokonce jsem nedávno narazila na jeden příspěvek,který mi toto potvrdil) - "svatý" je zákon a pokud se plátce bude řídit např. zmíněným stanoviskem MF, může naopak toto FU zpochybnit, pokud je to v rozporu se zákonem.
No a pokud vyloženě není v zákoně řečeno, že stravenky musí být vyplaceny dopředu, tak mohou být i pozadu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.