Re: Prac.smlouvy při změně společnosti ?
To záleží jakým způsobem se společnost mění. Pokud se mění způsem, že nové s.r.o. přebírá závazky včetně zaměstnanců od OSVČ tak se nové pracovní smlouvy psát nemusí a pro zaměstnance se nic nemění a zůstavají jim i průměrné výdělky, dovolená a vše podle starých smluv. Pokud nová společnost některé zaměstnance nechce musí jim dát výpověď s odstupným. Ale podotýkám, že nevím jestli ve vašem případě to lze. Záleží na smlouvě podle které se tato společnost mění.
Pokud žádná taková smlouva není musíte ukončit pracovní poměr a uzavřít nový se zaměstnanci, které chcete dále zaměstnávat a ty které nechcete musíte zase propustit s odstupným.
V našem případě jde o to, že od nového roku již musíme vést povinně podvojné účetnictví a fyzická osoba se rozhodla v této souvislosti založí s.r.o. tj. z fyzická osoba se přemění na s.r.o. Spíše s.r.o. již existuje od letošního roku, ale prozatím nevykazuje v podstatě žádnou činnost a nemá žádné zaměstnance a veškeré činnosti a zaměstnanci by teoreticky měli přejít po novém roce do s.r.o. Žádná smlouva o této přeměně neexistuje. Myslíte že by bylo dobré nějakou smlouvu sepsat ?
Otázka je zda je to možné když jde změnu z živnosti na právnickou, to je otázka pro právníka(bohužel to nejsem).
My jsme měli podobný případ, říkali tomu fúze, měli jsme k tomu smlouvu, kde jedna organizace a.s. fúzovala druhou organizaci a.s. a máme to napsané i v obchodním rejstříku a zaměstnanci přešli s nárokama a nové prac.smlouvy jsem jim nedělala. Na OSSZ při kontrole jsem musela předložit právě tuto smlouvu aby měli doloženo, že zaměstnancům zůstaly vym.základy na nemocenskou. Byl to docela pro OSSZ problém než to pochopili ale nakonec jsme se domluvili. Musíte jim stejně uzvřít evidenčáky, protože budou mít jiný variabilní symbol organizace. Ještě jsem musela tyto zfúzované zaměstnance odhlásit a znova přihlásit na zdr.pojišťovně, protože začali být vedeni pod jiným IČem organizace, taky tam na mě čučeli. Prostě s převodem zaměstnanců je stejná práce jako s ukončením. Proto si myslím, že z hlediska personálního a mzdového je lepší prac.poměry ukončit a uzavřít nové, protože pokud nechcete všechny zaměstnance odstupné Vás stejně nemine buď ze staré nebo z nové organizace.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.