Re: DPH a náklady - nájem
Pokud očekáváte nějakou schopnou odpověď, musíte napsat, o jakou nemovitost se jedná - zda je využívána jen pro byty (jak píšete) nebo je tam i sídlo vaší firmy.
Jenom byty (asi vždy osvob. plnění) - žádný nárok na odpočet.
Část byty, část podnikání - kráticí koeficient.
V přízemí je moje dílna a patro pronajímám. Jsou tam normální lidi a 2 firmy (plátci dph). Tu nemovitost mám vloženou do majeku. Vybírám od nich nájem a zálohy na vodu, plyn a el. Vyúčtování se teď od 1.10.2005 měnilo, že. Tož ty okna budou na dvou fakturách. Jedny na firmu a druhé na nájem.
Jsem konkrétní, jak nejlíp dovedu. Ještě jsem se k tomu pořádně nedostal a to jsem měsíční plátce.
Zdravím Vás.
Okna se vztahují k budově jako celku. Mělo by vše projít kráticím koeficientem - nelze oddělit část budovy s DPH a část budovy bez DPH. Pokud by šlo o 2 objekty, bylo by to jiné - zde jde však o jeden celek, který nutno ošetřit přes kráticí koeficient.
Dobrý den. Náklady na okna nájemníků budu krátit koeficientem. Ovšem není mi jasné, proč bych měl stejně krátit i náklady třeba na zbudování mé provozovny a ostaní opravy, které se týkají výhradně mé provozovny. Podle mě mi z těchto nákladů plynou pouze plnění (tržby) které zase musím přiznat. Nahoře u nájmů ano, proč bych ale měl posuzovat nákldy celkově na budovu jako jeden celek. Jak a proč je třeba ošetřit toto rozdělení. Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.