Re: příjem manželky
Citace z výše uvedené pokynu
U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění, se dále do vlastního příjmu manželky (manžela) pro účely slevy podle tohoto písmene nezahrnuje příjem, .. musíte dočíst sami, nepustí mě to dál s tím, že zpráva obsahuje nepřípustné znaky.
Pokud by příjem z prodeje majetku v S J M zdaňoval ve svém D P manžel, tak by se tento příjem do příjmu manželky podle D - 22 nezahrnoval (alespoň tak to ze znění Pokynu chápu).
Takže nyní je otázkou, jak to správci daně prokázat. Proto jsem radila konzultaci u daňového poradce.
Re: příjem manželky
V §10/2 ZDP je stanoveno, že když příjem plynul ze SJM, tak zdaňovat musí jen jeden z manželů.
V § 35ba/1/b ZDP je stanoveno, že u manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manžela nezahrnuje příjem, který se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů.
No a z toho mi vychází stejný závěr jako je v D-22 - pokud manželé prohlásí, že se jedná o příjem z majetku SJM, který by se zdaňoval pouze u manžela, tak manželka nemá žádný příjem z prodeje bytu.
Jak jsem již psala, konzultace u daňového poradce by mohlo tazateli ušetřit hodně peněz.
Re: příjem manželky_prodej bytu SJM
Kousek z výše uvedeného § :"U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manžela nezahrnuje příjem, který plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů,"
+ § 10 (2) Příjmy podle odstavce 1, plynoucí manželům ze společného jmění manželů, se zdaňují u jednoho z nich; obdobně se postupuje u příjmů plynoucích do společného jmění manželů.
+ např. Pokyn GFŘ D-22 k § 35ba odst. 1 písm. b)
Konzultujte s daňovým poradcem. Ten by Vám mohl poradit, jak tento problém v rámci zákona řešit tak, abyste nemuseli nic vracet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.