Re: Úhrada pohledávky za zaměstnance
V mém případě se jednalo o pokutu soukromou zaměstnance - neměl účet eurový, ze kterého by to hradil, domluvil se s majitelem a ten to pro něj udělal, že pokutu zaplatil. Nejedná se tedy o firemní vozidlo. Proto jsem řekla, aby to počítal kurzem, který nám byl stržen.
Pokud se jedná o pokuty našich zaměstnanců firemním vozem, účtuji na 335 a následně buď snížím výplatu, popř. jako příjem do pokladny.
V mém případě se jednalo o pokutu soukromou zaměstnance - neměl účet eurový, ze kterého by to hradil, domluvil se s majitelem a ten to pro něj udělal, že pokutu zaplatil. Nejedná se tedy o firemní vozidlo. Proto jsem řekla, aby to počítal kurzem, který nám byl stržen.
Pokud se jedná o pokuty našich zaměstnanců firemním vozem, účtuji na 335 a následně buď snížím výplatu, popř. jako příjem do pokladny.
>>>>>Dobrý den,
>>>>>chtěla bych se poradit - hradili jsme za zaměstnance
>>>>>pokutu v rakousku - jeho soukromá, bohužel by to tak
>>>>>nemělo být, ale vlastník to tak udělal.
>>>>>
>>>>>Pokuta byla v EUR, odeslali jsme platbu z našeho
>>>>>účtu.
>>>>>Protože zaměstnanec EURA neměl, tak tyto peníze dal
>>>>>majiteli v Kč (kurzem dle ČNB v daném dnu, kdy byla
>>>>>částka odeslána do AT).
>>>>>
>>>>>Je možné takto postupovat? že nám tuto pohledávku
>>>>>uhradil v CZK?
>>>>>
>>>>>Děkuji a přeji všem hezký den!
>>>>
>>>>Ano, je to možné
>>>
>>>Soukromá pokuty k firemnímu vozidlu?
>>Měla jsem tento případ - překročení rychlosti - a
>>účtovala jsem 545. Ovšem šlo o společníka - tak jsem
>>nevymáhala. Je to OK?
>
>
>V mém případě se jednalo o pokutu soukromou
>zaměstnance - neměl účet eurový, ze kterého by to hradil,
>domluvil se s majitelem a ten to pro něj udělal, že pokutu
>zaplatil. Nejedná se tedy o firemní vozidlo. Proto jsem
>řekla, aby to počítal kurzem, který nám byl stržen.
Řešila bych obdobně
>Pokud se jedná o pokuty našich zaměstnanců firemním
>vozem, účtuji na 335 a následně buď snížím výplatu,
>popř. jako příjem do pokladny.
Nejsem schopna zajistit jako externí účetní souhlas zaměstnance se srážkou, takže u mých klientů doporučuji příjem do pokladny. Nejdřív zaúčtuji pokutu (pohledávka za zaměstnancem/závazek vůči policii), pak zaplacení v bance, nakonec příjem od zaměstnance do pokladny.
A protože mám rozumné klienty, tak i "soukromé" pokuty jednatelů/společníků nejdou do nákladů firmy, ale za danou osobou.
Vyjímkou byly pokuty např. za špatné stání v případě, kdy bylo zapotřebí vyložit zboží/materiál, nebylo nikde vhodné parkování a stalo se, že pak přišla pokuta. Pak jsme k tomu napsali "bumážku" a zaúčtovali se schválením odpovědné osoby do nákladů firmy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.