Re: maminka která nečerpá PPM
Kdo v tom chce hledat obcházení systému, tak to tam vždycky najde. A pak se bude strašně divit, že nemůže čerpat PPM (dávka nemocenského poištění, pokud pojištěnec nemůže PRACOVAT) a zároveń pracovat. Že to nikde nebylo napsáno. Občas je třeba použít "selský rozum". Buď mám dávku nebo pracuju.
Otec asi může pobírat PPM, ale když bude pečovat a nebude chodit do práce.
>>>>>>Prosím zkušené personalistky a mzdovky o radu:
>>>>>>Maminka
>>>>>>dítěte byla OSVČ a neplatila si pojistné. Tak nyní po
>>>>>>narození dítěte namá nárok na PPM. Uvažují o tom, že
>>>>>>PPM by čerpal otec. Co má ale udělat ta maminka? Bude
>>>>>>za ni platit ZP stát? Ona osobně pečovat nebude,
>>>>>>takže
>>>>>>asi na ni stát ZP platit nemůže. Do porodu byla pár
>>>>>>měsíců na úřadu práce. Může zůstat evidovaná na úřadu
>>>>>>práce? I po dobu 6-ti týdnů po porodu? Jak to vlastně
>>>>>>všechno je? Požádali mne o radu známí a já jako
>>>>>>asistentka ředitele tohle moc neznám. Vyptávají se
>>>>>>různě na
>>>>>>úřadech, ale tam jim nikdo neporadí návaznosti,
>>>>>>úřednice
>>>>>>znají jen to svoje. Předem děkuji za dobré rady, moc
>>>>>>nám tím pomůžete.
>>>Tak by to mělo být. Maminka opravdu pečuje a protože
>>>nemá nárok na PPM, má nárok na rodičák. Otec chodí do
>>>práce. PPM nepobírá nikdo.
>>Už mi to z toho tak nějak taky vyplývá. Na webu ale
>>tito lidi najdou různé články, jak otec může čerpat
>>PPM.
>>Ale další souvislosti už nenapíše nikdo. Jako
>>obvykle.
>Děkuji za oba názory. Mám z toho takový závěr, že co
>maminka ušetřila za asi roky neplacení sociálního
>pojištění, to teď rodina nedostane jako PPM. Prostě to
>funguje fakt jako pojištění (myslím nemocenské).
Občas se stane, že člověk dělá skopičiny a nakonec se zjistí, že výše dávky PPM je téměř totožná jako výše rodičovského příspěvku. A že celý ten kolotoč navíc byl úplně zbytečný. A následně i hodně drahý.
PS. Můj klient měl kontrolu PSSZ. Jedna zaměstnankyně měla neplacené volno z důvodu péče o dítě věku cca 5 let. A současně po dobu neplaceného volna měla uzavřenou DOPP - na jinou práci než byla původní PP (technik běhající po zákaznících x administrativní práce doma). A i to už byl pro kontrolu problém, i když vlastně v tu dobu žádnou PPM ani RP zaměstnankyně nepobíralala.
Předpokládám, že to v tom případě dobře dopadlo, protože nevidím důvod, proč by měla PSSZ dělat problém z toho, že zaměstnankyně při neplaceném volnu pracuje na DPP s jiným druhem práce. Nebyl by to problém, ani kdyby v tu dobu pobírala rodičák a dokonce by to neměl být problém ani tehdy, pokud by ta zaměstnankyně byla v pracovním poměru na MD a pobírala PPM a zároveň pracovala a vydělávala v DPP.
Pro tazatelku - pokud otci, který je jak jsem pochopila zaměstnanec, vznikne nárok na PPM, může požádat o peněžitou pomoc v mateřství, ale až po šestinedělí. Tzn. že nebude v tom pracovním poměru pracovat. Pojištěn bude státem. Zároveň ale může pracovat třeba na DPP (pokud půjde o téhož zaměstnavatele, muselo by se jednat o jiný druh práce).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.