Re: Zápočtový list firma v likvidaci
>Paní je na rodičovské dovolené. U nás pracuje na
>poloviční úvazek a zároveň dala výpověď s dnem ukončení PP
>30.11.2017. Firma, kde pracovala před nástupem na RD
>je od 3.8.2016 dle usnesení Krajského soudu v
>likvidaci. S paní se nikdo nebaví, na dopisy a žádosti jí
>neodpovídají. U nás je od 5.9.2017. Když mněla poloviční
>úvazek neuplatňovala slevu na dani po dobu výpovědní
>doby. Ale od 1.11.2017 přechází na plný úvazek, tak jsem
>jí požádala o dodání potvrzení (toto potvrzení jsem po
>ní chtěla hned u nástupu), že u nich neuplatňuje slevu
>na dani,
Pokud u předchozího zaměstnavatele neměla podepsané Prohlášení poplatníka daně a Vy jste ji nenechala ho od začátku podepsat u Vás, tak bude mít kvůli Vám povinnost si nechat zpracovat daňové přiznání.
Když by chtěla u Vás podepsat Prohlášení poplatníka daně již na začátku pracovního poměru, tak jste ji neměla co žádat o žádné další potvrzení. Přece v Prohlášení poplatníka daně již prohlašuje, že současně nemá podepsáno jinde. Vaše požadavky ohledně "potvrzení" jsou nad rámec zákona o daních z příjmů.
nyní jsem jí říkala, že by je měla požádat o
>ZL a o Přehled o zdanitelných příjmech pro RZD a ELDP
>za rok 2017. (ELDP i předchozích let).
>Pokud bych jí chtěla uplatnit slevu na dani - stačí
>jen její čestné prohlášení, pokud je zaměstnaná jinde?
>A jak s RZD za 2017?
>Radila jsem jí, aby jim všechny požadavky zaslala
>písemně a pak s tím šla na FÚ, protože nereagují, ani
>nebudou reagovat...
>Předem děkuji za rady.
Co s tím asi na FÚ udělají (něco mohou, ale musí se jim většinou písemně odborně napovědět). Doporučila bych jí konzultaci u daňového poradce. Minimálně si může podat své DAP za rok 2017 a daňový poradce by ji mohl poradit, co s dobou, na kterou nebude mít potvrzení o příjmech od "nekontaktního" zaměstnavatele.
Re: Zápočtový list firma v likvidaci
Spíš to bude, že je povinna si DAP podat, než že může. Podívejte se na ZDP § 38g / 2 .. Podmínkou je, že poplatník učinil u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč. ..
RZD kvůli nepodepsanému Prohlášení poplatníka daně u zálohové daně nepřipadá v úvahu.
Co napsat do přílohy v DAP při chybějícím Potvrzení o příjmech, kdy je zaměstnavatele nekontaktní, jsem zde již párkrát psala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.