Re: DPN a pracoval poslední den nemoci
a jak mám potom chápat par. 17, odst. 2 ZNP, který říká:
(2) Má-li zaměstnanec za kalendářní den, v němž vznikl nárok na dávku nebo v němž nárok na dávku zanikl, nárok na započitatelný příjem za část pracovní doby, náleží mu dávka za kalendářní den v poměrné výši, která se určí jako poměrný díl připadající na tu část pracovní doby, za kterou mu nenáleží započitatelný příjem.
a potom jsem našla ještě toto, ale je to staršího data
http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/mgr-vit-hulec-nejcastejsi-omyly-ucetnich-ci-lekaru.htm
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>
>>>>>>prosím Vás, nevím, jak naložit s touto situací:
>>>>>>
>>>>>>pracovnice má DPN od 11.12.2017 do 22.12.2017, ale už
>>>>>>22.12.2017 přišla do práce a odpracovala celou směnu.
>>>>>>
>>>>>>Myslím si, že náhrada mzdy bude jen do 21.12.2017, je
>>>>>>něco, na co si mám dát pozor? Napadly mě vyloučené
>>>>>>dny
>>>>>>na ELDP....
>>>>>>
>>>>>>Děkuji
>>>>>
>>http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/mgr-vit-hulec-nejcastejsi-omyly-ucetnich-ci-lekaru.htm
>
>Podívejte se na diskuzi pracoval v době nemoci z
>>07/2017
>https://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1504493
Zaujala mě tato diskuse, právě v souvislosti s prokazováním zdravotní způsobilosti k výkonu práce. Podle nové právní úpravy zajistí zaměstnavatel provedení vstupní lékařské prohlídky až před vznikem pracovněprávního vztahu (nástupem do práce).
Uzavře pracovní poměr např. 2.1.2018 v 8:00 hodin, pošle ho na vstupní prohlídku, ta je provedena např. v 10:00 hodin a v 11:00 hodin začne pracovat. Datum na prohlídce je 2.1.2018. Znamená to, že celý den 2.1.2018 není způsobilý k práci?
Stejné je to s PN. 2.1.2018 v 8:00 jde k lékaři je ještě nezpůsobilý.
V 10:00 lékař ukončí PN s vypsáním schopen práce od 2.1.2018.
Je ještě celý den 2.1.2018 nezpůsobilý? A nebo je způsobilý od 10:00?
Pro tazatelku, píše, že má DPN od 11.12.2017 do 22.12.2017.
Jaké datum má uvedeno schopen práce od?
Ne, není to tak, den má 24 hod. a jestliže je den 22.12. uveden jako poslední den pracovní neschopnosti, tak jak jsem psala výše - je neschopný do 24.00 hod. toho dne a zaměstnavatel mu nesmí přidělovat práci, neboť je ten den lékařem označen jako práce neschopný. viz ta odkaz na tu dřívější diskuzi
Jestliže uzavře pracovní poměr 2.1., v 8. hod. nemůže ho teprve poslat na prohlídku. Prohlídka musí být Před vznikem PP a jestliže je uzavřen 2.1., tak prohlídka už musela proběhnout.
Na neschopence se už dávno nepíše schopen od, ale neschopen do: a jestliže den má 24 hod, tak ten den, který je na neschopence uveden neschopen do, tak je to 24.00 hod. práce neschopen, tudíž by měl i tento den dodržet vycházky atd. V práci nemá co dělat, neboť není způsobilý práci konat.
A ještě k prohlídkám před vznikem PP, ta by měla , dle mne, být nejpozději den, který předchází dni, od kterého vzniká pracovní poměr, nebo ve stejný den jen v případě, že byl u lékaře např. v 7.00 hod. ráno a pracovní dobu mají od 8.00, kdy pracovní smlouvu podepíší.
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>
>>
>>>>http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/mgr-vit-hulec-nejcastejsi-omyly-ucetnich-ci-lekaru.htm
>>>
>>>Podívejte se na diskuzi pracoval v době
>>>nemoci
>>>z
>>>>07/2017
>>>https://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1504493
>>
>>Zaujala mě tato diskuse, právě v souvislosti s
>>prokazováním zdravotní způsobilosti k výkonu práce.
>>Podle
>>nové právní úpravy zajistí zaměstnavatel provedení
>>vstupní lékařské prohlídky až před vznikem
>>pracovněprávního
>>vztahu (nástupem do práce).
>>Uzavře pracovní poměr např. 2.1.2018 v 8:00 hodin,
>>pošle ho na vstupní prohlídku, ta je provedena např.
>>v
>>10:00 hodin a v 11:00 hodin začne pracovat. Datum na
>>prohlídce je 2.1.2018. Znamená to, že celý den
>>2.1.2018
>>není způsobilý k práci?
>A ještě k prohlídkám před vznikem PP, ta by měla , dle
>mne, být nejpozději den, který předchází dni, od
>kterého vzniká pracovní poměr, nebo ve stejný den jen v
>případě, že byl u lékaře např. v 7.00 hod. ráno a
>pracovní dobu mají od 8.00, kdy pracovní smlouvu podepíší.
Protiřečíte si: jednou je den 24 hodin (PN), podruhé připustíte, že vstupní lékařská prohlídka bude v 7.00 hodin ráno, i když den začal již o půlnoci.
Ale já přece píšu, že by měla být den předem. ano, ale pak jsem se špatně vyjádřila - nemělo tam být napsáno nebo , ale měla jsem napsat, že na školení nám právník řekl, že výjimečným řešením (protože zaměstnavatelé kolikrát fakt chtějí, aby lidi nastoupili okamžitě) , které by se dalo akceptovat, by bylo tak, jak jsem napsala. Myslíte, že tohle nelze v žádném případě takto využít ? U nás, tedy naštěstí mají všichni prohlídky minimálně den předem, takže tento problém nemám, ale ráda bych věděla, jak na to pohlíží i jiný právník, než školitel. díky a hezký víkend
Pokud se budu držet formalistického výkladu práva, tak vstupní prohlídka před vznikem PP znamená nejpozději den předem.
Pokud se přikloním k teleologickému výkladu, tak se vstupní prohlídka nabízí nejpozději před výkonem práce (jak se píše výše, např. v 7.00 hodin s tím, že práci začne konat v 8.00 hodin). V případě, že pracovní smlouvu má již podepsánu a bude shledán zdravotně nezpůsobilý, bude zapotřebí řešit, co s ním. Pracovní poměr vznikl toho dne o půlnoci, práci konat nemůže, zkušební dobu nemá, i to se může stát.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.