Re: Příležitostný příjem - definice
Dobrý den,
"Náhodný a příležitostný příjem"
- nesmí mít k němu subjekt živnostenské oprávnění, což nemá, proto se nemůže jednat o taxislužbu ani černou taxislužbu atd.
- nesmí se opakovat, což pak není vůbec nic
Řídím se zákonem a v zákoně není stanoveno, co je a není příležitostnou činností. Pak si nějaký hlupák z GFŘ napíše svůj subjektivní názor a světe div se. Již jsem viděl rozporování pokynu D-22, který je produktem hlupáků z GFŘ. I koordinační výbory jsem slyšel, že rozporují, takže tomu moc nevěřím, co řekne kdejaký tlučhuba.
Lumbertka
Dobrý den,
velmi si vážím Vašeho názoru. Děkuji i za zaslání linků na diskuze. Nicméně musím podotknout, že v zákoně není nikde specifikováno, co je a není příležitostnou činností a co není. To se pouze opět někdo z GFŘ vyzvracel na papír.
Dle je znění zákona:
1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, jsou zejména
a) příjmy z příležitostných činností
3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny
a) příjmy podle odstavce 1 písm. a), pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 30 000 Kč
Dále asi nemá cenu se vyjadřovat. Ale pokud mi někdo bude tvrdit, že příležitostný příjem se nesmí opakovat, tak chci vidět, jak nějaká babka prodá svou úrodu za jeden prodej. Opakuji za jeden prodej. Druhý zákazník je již opakující se činnost!!!
Lumbertka
Dobrý den,
podnikání je z pohledu DzP úplně vše, co skýtá příjem, ale proto je v zákoně § 10, který říká, že do 30 tisíc se zdaňovat nemusí, až následně někdo přišel s myšlenkou, že to je sekání trávy a další hovadiny, které se neopakují.
Včelař jistě také podniká za účelem zisku nebo ne?
Lumbertka
hned v prvním odstavci § 10 se píše, že pod tento § spadá vše, co se nedá napasovat do §6-9.
A kdyby tam myšlenka byla o tom osvobození do 30 tis, tak by toto osvobození mohlo být rovnou zahrnuto v §4 nebo 7 a nemusel by na to být samostatný § 10.... který se netýká pouze osvobození, ale taky zdanění ostatních příjmů
Re: Zdanění řidiče UBER
Dle je znění zákona:
1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, jsou zejména
>>>>Lumbertka
>>>
>>>Já si myslím něco jiného, když někdo na pokyn
>>>dispečinku či aplikace suplující dispečink vozí
>>>zákazníky za
>>>předem sjednanou cenu, je to podnikání.
>>
>
>hned v prvním odstavci § 10 se píše, že pod tento §
>spadá vše, co se nedá napasovat do §6-9.
>A kdyby tam myšlenka byla o tom osvobození do 30 tis,
>tak by toto osvobození mohlo být rovnou zahrnuto v §4
>nebo 7 a nemusel by na to být samostatný § 10....
>který se netýká pouze osvobození, ale taky zdanění
>ostatních příjmů
Milá tazatelko, proč řešíte zdanění podle § 10 ZDP, když podle informací UBER musí mít řidič UBER mimo jiné platné živnostenské oprávnění?
A jak jste zde sama zkopírovala znění zákona, příjmy dosazené na základě živnostenského oprávnění ( § 7 ZDP ) nemohou spadat pod § 10 ZDP.
https://www.uber.com/cs-CZ/drive/resources/trade-license/
Re: Zdanění řidiče UBER
Já to sem raději zkopíruji:
"Každý samostatný partnerský řidič nebo flotilový partner je nezávislým podnikatelem. Pro řízení je zapotřebí přidat fotku tvého výpisu z živnostenského rejstříku nebo výpis z obchodního rejstříku u společnosti, kde jsi jednatelem. Díky údajům ze živnostenského listu se pak pro tvé účetnictví v systému vytváří faktury a daňové doklady ke každé jízdě."
To snad musí pochopit každý.
Zda má nebo nemá živnosťák je navíc nerozhodné, rozhodující je, zda živnosťák mít měl (§7/1/c ZDP).
A k tomu sociální a zdravotní.
Hezký den!
To samozřejmě ano, nicméně je potřeba podotknout, že společnost UBER se obhajuje tím, že není taxislužbou a světe opět se div - nikdo mimo FÚ, který chce daň z příjmů s tím nemá nikdo problém. Dle mého názoru je zcela jedno, zda někdo vozí autem lidi, prodává svoje hrušky nebo sousedovi seká trávu. Spousta ovocnářů příjem nepřizná stejně jako ten, kdo poseká trávu sousedovi.
Lumbertka
Lumbertko,
pokud je Vám vše jasné, tak sem nepište. Sem píší lidé, kteří se chtějí něco dozvědět.
S UBERem jsou vedena soudní jednání v mnoha státech. Všude UBER porušuje předpisy o taxislužbě a vytváří nekalou konkurenci řádně licencované taxislužbě. Podotýkám, že taxikáře nemám obecně rád, ale v případě UBERu jim musím dát za pravdu.
UBER se ukrývá za tzv. sdílenou ekonomiku, ale to je něco jiného.
Hezký den!
Pavle plně s Vámi souhlasím, s jednou výjimkou...není taxikář jako taxikář a zaměstnanci velkých dispečinků jsou poměrně tvrdě pracující lidé, kteří většinou nešidí, proti těm já nic nemám. Štvou mě jen ti pololegální a ilegální hajzlíci, kteří mají v taxametru turbo, nebo pro jistotu taxametr nezapínají cizincům vůbec a neví co by si za cestu řekli.
Mirko,
nenapsal jsem, že všichni taxikáři kradou. Napsal jsem, že je obecně nemám rád. A to ze dvou důvodů.
O tom jak taxikáři v Praze kradou se lze dočíst v průvodcích po Praze vydávaných v cizině. Asi si to nevymýšlí. Několik let o zlodějích mezi taxikáři točí Janek Rubeš ze stream.cz. A nic se nelepší i když se primátoři Prahy mění.
Druhým důvodem je, jak část taxikářů jezdí po Praze. Mají to být profesionálové, ale někdy je to u některých na facku.
Proto je obecně nemám rád, ale určitě netvrdím, že jsou všichni zloději a že všichni jezdí jako prasata.
Hezký den!
Jen k tomu včelaři - podle mě, není včelaření děláno za účelem dosažení zisku. Je to koníček. To co dostane za prodej medu je jen malá část toho, co do své záliby vložil.
Kdyby to bylo podnikání, mohl by si tam dávat výdaje a to by byl hned ve ztrátě. Stejně jako prodej vajíček. To by si tam člověk dal do nákladů materiál na kurník, zastřešení, oplocení, cena mladé slepice,
krmivo a práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.