Re: kancelář v domku_sazba DPH_PDP
Splňuje tento malý domek podmínky pro "sociální bydlení", aby mohly stavební práce na něm být v sazbě DPH 15%?
Na tohle Vám nikdo odpověď nedá, to musíte zjistit sami podle dokumentů.
A hlavně - bude domek následně využíván pro ekonomické činnosti plátce DPH, u kterých bude na výstupu uplatňovat odpočet DPH?
* Buď je odpověď ano - pak se bude jednat o plnění v PDP mezi dvěmi plátci DPH.
* Nebo je odpověď ne - pak se bude jednat o plnění mezi plátcem DPH a spotřebitelem, ale pak si těžko bude moci tento spotřebitel uplatnit dle mého názoru odpočet DPH.
Sama bych u tohoto případu šla na konzultaci k daňovému poradci.
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/2015-12-21-Informace-nemovitosti-2016.pdf
A to už vůbec neřeším možné odpisy či uplatnění daňových výdajů/nákladů na opravy podle ZDP. Jak již upozornila paní Mirka - není vloženo do obchodního majetku podle 4/4 ZDP = nejsou odpisy, ani daňové výdaje/náklady na opravy.
Na daňovém dokladu od dodavatele nebude uvedena žádná sazba DPH (resp. i v případě, kdy bude, tak je pro odběratele irelevantní). Ale stejně se bude muset sazba DPH určit. Za stanovení sazby DPH bude odpovídat odběratel. Prostudujete si tu Informaci GFŘ. Nemůžeme správně poradit, když neznáme všechny relevantní informace.
>>>
>>>Myslím si, že by ale sazba DPH v RPDP měla být 21%,
>>>pokud bude prostor sloužit jako kancelář.
>>
>>No ale u RPDP je prece 0%?
>
>Na daňovém dokladu od dodavatele nebude uvedena žádná
>sazba DPH (resp. i v případě, kdy bude, tak je pro
>odběratele irelevantní). Ale stejně se bude muset sazba
>DPH určit. Za stanovení sazby DPH bude odpovídat
>odběratel. Prostudujete si tu Informaci GFŘ. Nemůžeme
>správně poradit, když neznáme všechny relevantní informace.
>
>takze pokud bude plocha domu dohromady do 350m2, tak i u dič odberatel přidani/oddani s 15% a pokud na 350, tak s 21%?
A jak je to s tou kolaudací malého domku? Jako co byl přesně zkolaudován? Již jsem se na to Vás dnes ráno ptala, ale odpovědi jsem se nedočkala. Máte k tomu od klienta všechny relevantní doklady a informace? Zvážili jste konzultaci u daňového poradce?
Co do té plochy domu všechno počítáte? Přesně to, co je určeno jako plocha domu pro potřeby určení sazby DPH dle ZDPH?
Ptala jsem se ho,jestli ma tu část v obch.majetku a rikal, ze ne, ze nic pro to nedelal, takže kolaudace je pravdepodobne na nej jako osobni majetek (ne obchodni). Víc o tom nevím, podklady mi dal včera. Plochu počítám vše co stojí na pozemku, dům na bydlení + zadní menší domek,kde si udělal kancelář, asi byvalá stodola, nebo nevím, osobně jsem neviděla. Daňového poradce jsem zatím nezvažovala, nečekala jsem, že to bude takový oříšek :(
Re: jaká sazba DPH
Abych jeste upresnila, nejde mi o naklady (uplatnuje vydaje pausalem), jde mi o dph, ktere bude vyskakovat v kh v prenosu, protoze za normalnich okolnosti by jako fyz.os.nepodnikajici uhradil +15%dph navic, a takhle to ma bez dph v prenosu díky dič. Jsem v tom zamotana a nevím co s tím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.