Re: registrace k sil.dani po nákupu 1.vo
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nutné registrovat auto k silniční dani hned po jeho pořízení na firmu, i přesto, že žádné náklady ve formě pohonných hmot, oprav atd. na něj zatím nebudou. Nemusíme jej zahrnovat ani hned do majetku firmy a tedy začít odepisovat. Děkuji za odpověď.
a ta firma je FO nebo PO?
>>Jedná se o PO.
>
>A jak to chcete udělat, že ho nezahrnete do OM a
>nezačnete odpisovat?
To nebyly ani jiné náklady po okamžiku pořízení vozidla? Nákup zimních pneu, voda do ostřikovače, olej, vůbec nic ... ?
OT. Zkopírovala jsem předchozí komunikaci pro ty, kteří nechtějí klikat na každý jednotlivý řádek dotazu. Mazání zprávy je fajn když je zpráva dlouhá a nevejde se, ale mazání veškerého textu je kontraproduktivní.
Žádné náklady nebyly. Co se týče toho, zda zahrnovat do majetku nebo ne, to je jen úvaha. Já potřebuji hlavně vědět, zda je to možné nepřihlašovat k silniční dani a případně za jakých podmínek. Pokud někdo víte, poraďte mi prosím. Moc děkuji.
Dnes se zde už něco podobného řešilo. Kolik na té silniční dani za prosinec 2017 ušetříte? 150 Kč? 200 Kč? Možná 300,-?
Nešla bych do toho, silniční daň bych zaplatila a firmu k silniční dani přihlásila. Auto už jste použili minimálně při převozu z autosalonu do firmy. A jako provozovatel jste určitě zapsaní v TP daného vozidla také.
Tam ale bohužel vůbec nejde o tu výši silniční daně, ale o to, že firma, která to řeší, měla poslány údaje k datové schránce do Vietnamu, kde je nikdo nepřevzal a byly poslány zpátky, požádalo se o ně tedy znovu, ale zase musí jít do Vietnamu. Osoba, která za tu firmu jedná na generální plnou moc tyto údaje nemá a nemá tak možnost firmu k silniční dani nyní přihlásit a natož k 31.1. podat přiznání. Tak mě bratr, který má právě tu plnou moc na sebe, požádal, zda bych mu nemohla zjistit, jestli je možné se k dani zatím nepřihlašovat a za jakých podmínek. Bohužel mi však na to ještě nikdo neodpověděl, samozřejmě, že vím, že v normálním případě bych to přihlásila, zaplatila a hotovo, ale v tomto je to díky datové schránce komplikovanější. Do budoucna ty údaje určitě získají, ale pochybuji, že do konce ledna.
Re: právnická osoba bez zpřístup. datovk
Myslím, že sama tušíte, že se přihlásit musíte, musíte podat přiznání a daň zaplatit.
Je problém pouze v tom, že nikdo nemá přístup do datové schránky podnikatelského subjektu?
Nestojí otázka spíš takto: jak podat přihlášku a přiznání, když není zprovozněna datová schránka?
Toto jsem tak nějak i pořešila s finančním úřadem, to východisko má. Problém je však v tom, že přiznání už se "nějak" jinak než přes datovou schránku poslat prý nedá. Takže na tyto otázky mi už odpověděl FÚ...... No, sama vlastně nechápu, proč to řeším já, když zrovna této firmě účetní nedělám, má si to řešit jejich účetní.....
Přihláška se dá podat přes finanční správu bez zaručeného podpisu a pak to přinést nebo poslat podepsané na FÚ od osoby, která má generální plnou moc. Přiznání bohužel takto nepůjde.
Kdyby to jednateli bylo jedno, tak to takhle neřešíme. Náklady u vozu opravdu žádné nebyly, tak nás napadlo, zda by nebylo východisko přihlásit se až od ledna, aby se tak nemuselo za 2017 dělat přiznání . Bohužel mi však nikdo neporadil, zda je to vůbec možné. Zkusím proto ještě kontaktovat jednoho známého daňového poradce.
K ostatním daním je firma registrovaná?
Takže jestli jsem to dobře pochopila, jednatel firmy má adresu ve Vietnamu, kam mu posílají přihlašovací údaje k datové schránce.
Osoba, která má generální plnou moc nemá datovou schránku.
Co kdyby dostal plnou moc na zpracování a podání tohoto daňového přiznání, případně i na zpracování a podání přihlášky k dani daňový poradce? Nebylo by to řešení?
PS. Není na externí účetní společnosti, aby řešila za společnost přihlašování k daním atd. pokud to nemá uvedeno přímo ve smlouvě. Za to odpovídá hlavně jednatel.
Re: el.podání bez datovky u PO
Odpověď máte v čase 16:42 od "dvou teček".
Taky bych přihlásila a silničku zaplatila.
V možnostech elektronického podávání nejsem zběhlá tak, abych mohla odpovídat. Třeba se někdo přidá.
Spíš mi přijde divné, že přihláška by šla přes portál s ručním podpisem a přiznání by takto nešlo.
Re: el.podání bez datovky u PO
Vaše podání bych viděl dle Daňového řádu §74/4:
"Pokud vada podání spočívá pouze v tom, že podání bylo učiněno jinak než elektronicky, ačkoliv mělo být učiněno elektronicky, hledí se na něj jako na podání bez vady; to platí pouze pro podání, u nichž tuto skutečnost správce daně předem zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup."
Jak registrace, tak silniční daň v seznamu vidím - viz. http://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/organy-financni-spravy/uzemni-pracoviste/uredni-desky - první info z 1.8.2017.
Pokuta 2tis, ale na podání je hleděno jako bez vad.
Já si dovolím pozámku, poříd si stěžujete, že Vám nikdo neodpověděl - za mě" musíte se přihlásit a přiznání podat.
Já bych Vám taky něco vytkla, kdybyste napsala všechny podstatné okolnosti vašeho dotazu hned na začátku, ušetřila byste některým odpovídajícím čas a zbytečnou práci s odpovědí.
Všem odpovídajícím moc a moc děkuji za příspěvky a hlavně za jejich čas. Vyčkáme ještě, zda přihlašovací údaje do Vietnamu dorazí, případně máme ještě jednu variantu, při které by jednatel zašel ve Vietnamu na českou ambasádu a požádal o údaje přes Czechpoint tam, prý by ho tam snad měli mít, ale to se zjistí asi až přímo na místě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.