Re: jednorázový příjem ze smlouvy a daň
Ještě jsem zapomněl a nevím, jestli to má vliv na správnost odpovědi, ale měl jsem příjem z dohody o provedení práce, tak jestli se pak ty příjmy k daňovému přiznání např.nesčítají? Jinak mi mzdová účetní říkala, že pokud mám příjem jen z dohody, že se o daňové přiznání nemusím starat.
Děkuji
Z.o daních z příjmů § 38g odst.1 a 2?
Zatím nikdo nereaguje, v historii jsem si našel podobné, ale je to dost stará diskuze, tak jestli se na to vztahuje:
Zákon o daních z příjmů § 38g odstavec 1 a odstavec 2
Chápu to správně, že ale pokud bych daňové přiznání podával, tak bych sem pak musel pod § 10 tento příjem (5000Kč) zahrnout? Ale jinak daň.přiznání podávat nemusím?
Asi jsem se do toho ještě více zamotal, pomůžete, prosím?
Re: můžete mi, prosím, někdo poradit?
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>prosím znalé o odpověď na moji otázku:
>>>>>>Jsem odpovědný zástupce pro s.r.o. Mám s nimi smlouvu
>>>>>>dle NOZ na výkon odpovědného zástupce. Je zde roční
>>>>>>odměna ve výši 5.000,--., kterou mi v prosinci
>>>>>>vyplatili
>>>>>>proti podpisu na pokladním dokladě. Já mám svoji
>>>>>>živnost pozastavenou. Jsem už starobní důchodce.
>>>>>>Musím
>>>>>>tento příjem zdanit? Musím si podat daňové přiznání
>>>>>>sám?
>>>>>>Mockrát děkuji, kdo mi poradíte nebo kde mám hledat?
>>>>>Ještě jsem zapomněl a nevím, jestli to má vliv na
>>>>>správnost odpovědi, ale měl jsem příjem z dohody o
>>>>>provedení práce, tak jestli se pak ty příjmy k
>>>>>daňovému
>>>>>přiznání např.nesčítají? Jinak mi mzdová účetní
>>>>>říkala, že
>>>>>pokud mám příjem jen z dohody, že se o daňové
>>>>>přiznání
>>>>>nemusím starat.
>>>>Chápu to správně, že ale pokud bych daňové přiznání
>>>>podával, tak bych sem pak musel pod § 10 tento příjem
>>>>(5000Kč) zahrnout? Ale jinak daň.přiznání podávat
>>>>nemusím?
>>U té dohody jste podepisoval prohlášení k dani (
>>růžový papír)?
>Ano, podepsal
Má nějaký vliv, jestli je u dohody růžové prohlášení podepsané (jde mi pro letošní rok).
Ano, vliv to má na to, že pokud byste u DOPP, kdy odměna je vyšší jak 10.000,-Kč/měsíc neměl podepsané Prohlášení poplatníka daně, tak byste měl povinnost podat Přiznání k dani z příjmu FO.
Ke smlouvě uzavřené podle NOZ na výkon odpovědného zástupce - zde bych nechala raději odpověď na právníka či daňového poradce.
Zcela laický názor - jeví to známky podnikání, pokud ano tak měla být registrace na FÚ k dani z příjmu FO, oznámení na ČSSZ o zahájení činnosti OSVČ, oznámení na ZP o zahájení činnosti OSVČ + podání DAP (příjmy § 6 + příjmy § 7 ZDP) či oznámení dle § 136 odst. 5) Daňového řádu, podání Přehledu na ČSSZ a podání Přehledu na ZP. Ale jak jsem psala, bylo by lepší, aby poradil v tomto případě někdo znalejší.
Re: můžete mi, prosím, někdo poradit?
Mockrát děkuji, jsem Vám vděčný za odpověď i byť prohlašujete, že je to laický názor. Dohody byly do 10tis.za měsíc a bylo podepsané růžové prohlášení. Dań byla 0Kč.
Tak si myslíte, že na jednorázovou částku 5tis.Kč za odpovědného zástupce se nedá aplikovat Zákon o daních z příjmů § 38g odstavec 1 a odstavec 2?
Pokud by se to muselo danit, tak jsem si myslel, že bych to dal pod
§ 10.
Paní/-e .. můžete mi prosím sdělit jen Váš názor, co kdyby se smlouva sepsala bezúplatně? V zák.odměna nikde jako podmínka není...
Ještě jednou děkuji
Re: odpovědný zástupce dle NOZ_daně
Dohody byly do
>10tis.za měsíc a bylo podepsané růžové prohlášení. Dań byla
>0Kč.
>Tak si myslíte, že na jednorázovou částku 5tis.Kč za
>odpovědného zástupce se nedá aplikovat Zákon o daních z
>příjmů § 38g odstavec 1 a odstavec 2?
>Pokud by se to muselo danit, tak jsem si myslel, že
>bych to dal pod
>§ 10.
>Paní/-e .. můžete mi prosím sdělit jen Váš názor, co
>kdyby se smlouva sepsala bezúplatně? V zák.odměna nikde
>jako podmínka není...
>Ještě jednou děkuji
Pod § 10 ZDP to dle mého názoru nepůjde, protože tam je uvedeno, že se podle něj zdaňují příjmy v případě, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9 - a zde to vypadá na příjem podle § 7 ZDP.
Pokud jste měl při podepsaném Prohlášení u odměny z DOPP daň ze závislé činnosti nulu, pak v případě, kdy podáte své DAP, do kterého započtete všechny odměny z DOPP + příjem ze smlouvy dle NOZ 5.000,- Kč, tak po uplatnění slevy na dani nebudete nic doplácet.
A při výši 5.000,-Kč k odměně z DOPP s podepsaným Prohlášením poplatníka daně ani nemáte povinnost podávat Přiznání k dani z příjmu FO ( § 38g/2 ZDP )
Jediné, co se obávám, aby se na Vás nevztahovaly ostatní povinnosti z důvodu, že jako OSVČ vykonáváte nějakou činnost. Tohle si prostě nedovolím posoudit.
Re: odpovědný zástupce dle NOZ_daně
Zdravotní pojištění v případě, kdy uplatníte výdaje % z příjmů ve výši 40% podle § 7 ost. 7) ZDP + zařazení do kategorie "státní" pojištěnec pro ZP, mi vychází na doplatek 200,- Kč / rok.
Nevím, zda by Vám od "papírování" pomohla smlouva, kde byste se zavázal být odpovědným zástupcem bezúplatně. Protože činnost odpovědného zástupce již děláte, takže pro ZP i pro ČSSZ jste zahájení samostatné výdělečné činnosti již započal. A pro FÚ jste také již započal vykonávat činnost, která je zdrojem příjmů ze samostatné činnosti. Nevidím smysl v tom se zpětně všude zaregistrovat a pak se zase pro rok 2018 "odregistrovat".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.