Vlákno názorů k dotazu Dalkove studium na VOŠ a DPP od Kara - Re: Dalkove studium na VOŠ a DPP Já to...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 1. 2018 15:12

Kara

Re: Dalkove studium na VOŠ a DPP
    Já to vidím tak, že pokud při dálkovém studiu VOŠ nebudete mít pojištěné příjmy (a DPP do 10 tisíc hrubého není pojištěný příjem), zůstává Vám status studenta.
    Ale ještě počkejte, co na to ostatní.

• 24. 1. 2018 7:39

p (neregistrovaný)

já se domnívám, že o status studenta přijde. VOŠ je postavena na roveň střední školy a pokud chce student SŠ mít status studenta, tak musí mít denní studium.
    Co ostatní? Připojí se někdo?

• 24. 1. 2018 8:09

Líba (neregistrovaný)

Jsem stejného názoru, jako Kara, ovšem výklad berušek ze ZP může být odlišný. Ze stránek VZP:
    "Za nezaopatřené dítě se podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, považuje dítě do ukončení povinné školní docházky (kategorie A), a poté (kategorie B) do 26. roku věku, jestliže se soustavně připravuje na budoucí povolání,..."

§ 12
    Soustavná příprava dítěte na budoucí povolání
    ...a) studium na středních a vysokých školách v České republice,10) s výjimkou....
    2. dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na středních školách, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno podle § 10 ....

§ 10
    (1) Výdělečnou činností se rozumí činnost
    a) v České republice, která zakládá účast na nemocenském pojištění,...

• 24. 1. 2018 9:24

p (neregistrovaný)

tak nějak se v tom ztrátím... paní Líbo, prosím Vás, když tedy studen VOŠ s denním studiem pracuje na DPČ a vydělá si např. jen 5000, je za něho plátcem stát nebo se mu má strhávat ZP z MVZ? A má nárok na slevu na dani na studenta?

• 24. 1. 2018 9:44

Líba (neregistrovaný)

>>>>>Dobry den, od 1.2. prechazim z denniho studia na
    >>>>>dalkove na VOŠ. Bylo mi receno, ze prichazim o status
    >>>>>studenta. Budu zamestnana na DPP, je mi 21 let. Cisty
    >>>>>vydelek budu mit cca 8.000 Kc. Musim si sama platit
    >>>>>ZP,
    >>>>>nebo ho za me do 26 let plati stat, kdyz nemam
    >>>>>klasicky
    >>>>>pracovni pomer?
    >>>>>Dekuji za odpoved.
    >>>>
    >>>>Já to vidím tak, že pokud při dálkovém studiu VOŠ
    >>>>nebudete mít pojištěné příjmy (a DPP do 10 tisíc
    >>>>hrubého
    >>>>není pojištěný příjem), zůstává Vám status studenta.

>tak nějak se v tom ztrátím... paní Líbo, prosím Vás,
    >když tedy studen VOŠ s denním studiem pracuje na DPČ a
    >vydělá si např. jen 5000, je za něho plátcem stát nebo
    >se mu má strhávat ZP z MVZ? A má nárok na slevu na
    >dani na studenta?

Nic si z toho nedělejte, že se ztrácíte. To už se stalo těm, co ty zákony vymýšlejí, předělávají a vykládají tak, jak se komu zrovna hodí.

Student VOŠ (posuzováno jako SŠ) je při denním studiu studentem stále, posuzuje se až výdělečná činnost o prázdninách po absolutoriu.

Původní dotaz byl na dálkové studium. Tam by to bylo tak, jak píšete. Při DPČ, z které se odvádí SP, by přestal být studentem. I při příjmu 5000,- za měsíc. U DPP až od 10000,- za měsíc.

Jen pro úplnost dodám, že u studenta VŠ na formě studia nezáleží a je studentem až do 26 let i při dálkovém studiu a uzavřeném PP.

• 24. 1. 2018 10:25

Aneta2256 (neregistrovaný)

Je to zbytecne slozite vynyslene, kazdopadne dekuji za odpovedi na muj dotaz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).