Re: Dalkove studium na VOŠ a DPP
Jsem stejného názoru, jako Kara, ovšem výklad berušek ze ZP může být odlišný. Ze stránek VZP:
"Za nezaopatřené dítě se podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, považuje dítě do ukončení povinné školní docházky (kategorie A), a poté (kategorie B) do 26. roku věku, jestliže se soustavně připravuje na budoucí povolání,..."
§ 12
Soustavná příprava dítěte na budoucí povolání
...a) studium na středních a vysokých školách v České republice,10) s výjimkou....
2. dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na středních školách, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno podle § 10 ....
§ 10
(1) Výdělečnou činností se rozumí činnost
a) v České republice, která zakládá účast na nemocenském pojištění,...
Re: Dalkove studium na VOŠ a DPP
>>>>>Dobry den, od 1.2. prechazim z denniho studia na
>>>>>dalkove na VOŠ. Bylo mi receno, ze prichazim o status
>>>>>studenta. Budu zamestnana na DPP, je mi 21 let. Cisty
>>>>>vydelek budu mit cca 8.000 Kc. Musim si sama platit
>>>>>ZP,
>>>>>nebo ho za me do 26 let plati stat, kdyz nemam
>>>>>klasicky
>>>>>pracovni pomer?
>>>>>Dekuji za odpoved.
>>>>
>>>>Já to vidím tak, že pokud při dálkovém studiu VOŠ
>>>>nebudete mít pojištěné příjmy (a DPP do 10 tisíc
>>>>hrubého
>>>>není pojištěný příjem), zůstává Vám status studenta.
>tak nějak se v tom ztrátím... paní Líbo, prosím Vás,
>když tedy studen VOŠ s denním studiem pracuje na DPČ a
>vydělá si např. jen 5000, je za něho plátcem stát nebo
>se mu má strhávat ZP z MVZ? A má nárok na slevu na
>dani na studenta?
Nic si z toho nedělejte, že se ztrácíte. To už se stalo těm, co ty zákony vymýšlejí, předělávají a vykládají tak, jak se komu zrovna hodí.
Student VOŠ (posuzováno jako SŠ) je při denním studiu studentem stále, posuzuje se až výdělečná činnost o prázdninách po absolutoriu.
Původní dotaz byl na dálkové studium. Tam by to bylo tak, jak píšete. Při DPČ, z které se odvádí SP, by přestal být studentem. I při příjmu 5000,- za měsíc. U DPP až od 10000,- za měsíc.
Jen pro úplnost dodám, že u studenta VŠ na formě studia nezáleží a je studentem až do 26 let i při dálkovém studiu a uzavřeném PP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.