Vlákno názorů k dotazu Slovák - přiznání FO od Petra123 - Re: Slovák - přiznání FO A má tady nějaký...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 2. 2018 14:44

Petra123 (neregistrovaný)

Re: Slovák - přiznání FO
    A má tady nějaký přechodný pobyt?
    Pokud ano, tak podat tam, kde je místo přechodného pobytu. S ženou žijí v ČR? Pokud ano, tak je rezident ČR a bude podávat přiznání v ČR.Doporučuji aby si na FÚ vyžádal potvzení o daňovém domicilu, pokud mu ho vydají, uplatnil by si pak i slevu na dceru.

• 16. 2. 2018 14:51

Pejja (neregistrovaný)

Dobrý den, děkuji...tak pobyt zjistím. Žijí již několik let v ČR. Pokud nemá přechodný pobyt, tak si zajde na FÚ Prahy 1? A bez daňového domicilu si slevu na dítě uplatnit nemůže? Kam by prosím měl na FÚ přímo jít a o daňový domicil si vyžádat. Moc Vám děkuji za čas

• 16. 2. 2018 14:55

Petra123 (neregistrovaný)

Nemám zkušenost s tím, pokud někdo nemá přechodný pobyt, takže neporadím. Ale pokud je z Prahy, zavolala bych si tam tam na FÚ a domluvila se s nimi, jestli mu to tam vystaví. Pokud mu na FÚ ten domicil nedají, tak nevím, jestli mu pak vrátí daňový bonus na dceru

• 16. 2. 2018 15:13

Pejja (neregistrovaný)

Tak jsem zjistila, že má přechodný pobyt, takže bude asi dobré, kdyby do přiznání doložil nějaké vyrozumění o přechodném pobytu a pak myslíte, že to bude v pořádku? Přiloží rodný list, čestné prohlášení partnerky, Potvrzení o zdan.příjmech...a mohlo by to tak stačit? Nebo radši ještě nějakou kopii smlouvy na bydlení, razítko v pase....

• 16. 2. 2018 15:32

.. (neregistrovaný)

>>>>>Dobrý den, moc bych poprosila o radu. Slovák (trvalý
    >>>>>pobyt SR)- trvale pracuje již několik let pouze v ČR.
    >>>>>Na který FÚ má podat daňové přiznání? Na Prahu 1? V
    >>>>>roce 2017 se mu narodila dcera, bydlí s partnerkou ve
    >>>>>společné domácnosti a rád by si za rok 2017 uplatnil
    >>>>>slevu na dítě. Děkuji mnohokrát za radu a krásný
    >>>>>víkend
    >>>>>přeji.

>Tak jsem zjistila, že má přechodný pobyt, takže bude
    >asi dobré, kdyby do přiznání doložil nějaké vyrozumění
    >o přechodném pobytu

Co tím vyrozuměním myslíte?

Vždyť hned na 1.straně DAP poplatník vyplňuje v daných případech údaje:
    "Adresa místa pobytu na území České republiky, kde se poplatník obvykle ve zdaňovacím období zdržoval"

a pak myslíte, že to bude v
    >pořádku? Přiloží rodný list, čestné prohlášení partnerky,

Čestné prohlášení partnerky o čem? O tom že má dítě? Nebo o tom kdo je otcem dítěte? Nebo o tom, že bydlí v České republice či v Evropské unii?

>Potvrzení o zdan.příjmech...a mohlo by to tak stačit?
    >Nebo radši ještě nějakou kopii smlouvy na bydlení,
    >razítko v pase....

K čemu je neověřená kopie pasu? A ověření kopie občanského průkazu či cestovního pasu není přípustné.

Co to prostě nechat na správci daně, ať si rozhodne po podání DAP poplatníka sám, co chce doložit.

Místní příslušnost správce daně se řídí u fyzické osoby jejím místem pobytu; pro účely správy daní se místem pobytu fyzické osoby rozumí adresa hlášeného místa pobytu cizince, a nelze-li takto místo pobytu fyzické osoby určit, rozumí se jím místo na území České republiky, kde se fyzická osoba převážně zdržuje.

http://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-prijmu/fyzicke-osoby-poplatnik/obecne-informace#2podavani

Má partnerka zaměstnavatele?

• 16. 2. 2018 15:21

.. (neregistrovaný)

Není poněkud nadbytečné aby mu Finanční úřad vystavoval potvrzení o daňovém domicilu v případě, kdy tím komu bude daňový domicil následně předkládat je ten samý Finanční úřad, který mu ho vystavil?

• 16. 2. 2018 15:37

Pejja (neregistrovaný)

Dobrý den, jak jsem zjistila, má přechodný pobyt. Partnerka nemá zaměstnavatele a čestným prohlášením jsem myslela, že partnerka informuje o tom, že si neuplatnila slevu na dítě ona. Já vůbec netuším, co se má doložit, proto se ptám, jestli s tím má někdo zkušenost, že by mi mohl poradit. Na jaký FÚ by měl tedy přiznání podat, tam kde má přechodné bydliště? Děkuji

• 16. 2. 2018 15:53

.. (neregistrovaný)

K místní příslušnosti jsem Vám už informace psala.
    Čestné prohlášení matky dítěte přidávat jako přílohu dopředu - ať si to rozhodne človíček sám.

Pokud bude vyplňovat DAP na EPO, tak STRÁNKY "Jiné přílohy" jsou ve sloupečku vpravo mezi Vrácení přeplatku a Přílohy DAP.

Tam bych do textu sama uváděla informace o kterých si myslím, že by byly přínosné pro vyměření daně a kdy přímo nechci správci daně dopředu k DAP přikládat kopie osobních dokumentů.

Pokud by poplatník uznal za vhodné, tak by tam mohl uvést, že matka jeho dítěte neměla po celý rok 2017 zaměstnavatele a že v roce 2017 nikde neuplatňovala daňové zvýhodnění na dítě. Ale jak jsem psala - je pouze na poplatníkovi, co do svého DAP uvede.

Pokud mu pomáháte vyplnit jako DAP, tak pozor na
    NOZ § 5 a § 2950

• 16. 2. 2018 15:58

Pejja (neregistrovaný)

Děkuji, akorát moc nerozumím tomu, proč podávat čestné prohlášení dopředu...on chce podat čestné prohlášení partnerky za 2017, že si dítě neuplatńovala, né na rok 2018 - to snad ani nejde...? Ještě jednou moc děkuji, nejspíš mu s tím pomáhat budu.

• 16. 2. 2018 16:17

.. (neregistrovaný)

Čestné prohlášení jste tu zmiňovala sama, já jsem jen reagovala s tím, ať si to človíček zváží sám. Je snad svéprávný a může si ke svému DAP přiložit co chce. On zpracovává, on zodpovídá.
    Sama bych žádné Čestné prohlášení matky dítěte k DAP nedávala.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).