Re: rozvaha, výkaz zisku a ztráty 2017
Pokud budete stále splňovat podmínky pro rozvahu ve zkráceném rozsahu pro mikro účetní jednotky, tak můžete pokračovat.
Hlavně jestli máte zpracovaný převodový můstek z výkazu rozvaha ve zjednodušeném rozsahu roku 2015 na výkaz rozvaha ve zkráceném rozsahu pro mikro účetní jednotky roku 2016.
Výkaz zisku a ztráty v plném rozsahu - tam nemá PO jinou možnost, než vést "v plném"
Mělo být - bylo, teď už to nejde napravit. Účetní závěrka za období roku 2016 vč. výkazů je již určitě valnou hromadou schválena, nelze nicv dokumentech měnit.
Problém byl v tom, že určité hodnoty řádků rozvahy či výsledovky dle stavu k 31.12.2015 nevstoupily do obdobných řádků rozvahy či výsledovky minulého období ve výkazu k 31.12.2016 a tak vznikla určitá disbalance a docházelo k chybám. Diskuzí k tomu je zde docela dost. Co ale byl opravdu problém - že pokud si to účetní sama nepohlídala, tak účetní SW "sám" přesměroval v některých případech stavy účtů na úplně špatné řádky výkazů. A některé či někteří účetní toto vúbec nepostřehly/i.
Možná to lépe pochopíte, pokud se podíváte
Rozvaha ve zkráceném rozsahu (malá účetní jednotka)
Položky ve výkazu roku 2016
C.I. Dlouhodobé závazky
x
Rozvaha ve zjednodušeném rozsahu ke dni 31.12.2015
Položky ve výkazu roku 2015
B.II. Dlouhodobé závazky
A teď si představte svého klienta (např. společníka s.r.o.) , který ve výkazu Rozvahy k 31.12.2016 hledá položku dlouhodobých závazků - jak byl v roce 2015 zvyklý - v rozvaze v položce B.II.
Nenajde ji tam. A ptá se - proč tam není? Pokud v Příloze v účetní závěrce je "převodový můstek" / Změny uspořádání a označování položek rozvahy a výkazu zisku a ztráty a jejich obsahové vymezení oproti předcházejícímu účetnímu období /, tak ho můžete odkázat na Přílohu. Pokud to není uvedeno v Příloze, nebo vůbec v nějakém dokladu v účetnictví či v účetní závěrce k 31.12.2016, tak vysvětlujete a vysvětlujete ..
..........
Abych se vrátila k Vaší původní otázce - pokud sama hledám změny v zákonech či vyhláškách, tak využívám informace na stránkách
https://www.zakonyprolidi.cz
Jejich "Porovnání znění" je opravdu prima
Přeji hezké odpoledne
Děkuji. Převod mezi rokem 2015 a 2016 jsem upravila již v roce 2016 podle nových požadavků. Jen me zarazil ten vyraz převodový můstek.
Píšete prosím o příloze k provedeným změnám z 2015 - 2016, to je myšleno pouze pro jednatele společnosti nebo i pro případnou kontrolu fu. V zákonech pro lidi jsem žádnou změnu o zařazení mikro účet. jednotky nenašla
>>Abych se vrátila k Vaší původní otázce - pokud sama
>>hledám změny v zákonech či vyhláškách, tak využívám
>>informace na stránkách
>>https://www.zakonyprolidi.cz
>>Jejich "Porovnání znění" je opravdu prima
>>
>Děkuji. Převod mezi rokem 2015 a 2016 jsem upravila
>již v roce 2016 podle nových požadavků. Jen me zarazil
>ten vyraz převodový můstek.
>Píšete prosím o příloze k provedeným změnám z 2015 -
>2016, to je myšleno pouze pro jednatele společnosti
>nebo i pro případnou kontrolu fu. V zákonech pro lidi
>jsem žádnou změnu o zařazení mikro účet. jednotky nenašla
"Převodový můstek" jsem vypsala do Přílohy v účetní závěrce 2016, která je součástí Řádné účetní závěrky k 31.12.2016.
Jako součást Řádné účetní závěrky k 31.12.2016 šla pak "příloha"
do spisu dané společnosti na Obchodním rejstříku. A také i k Přiznání k dani z příjmu PO na FÚ.
Takže to nebylo pouze pro jednatele, ale i pro potřeby Valné hromady společnosti, ke zveřejnění v OR na Internetu, jako příloha DAP.
Zkusíme to od základu.
Co podle Vás tvoří Řádnou účetní závěrku?
A kde najdete údaje, které musí být uvedeny v Příloze v účetní závěrce?
Jsou to ty samé údaje, které jste uváděli do přílohy k DAP?
Jsou to údaje, které má např. jako Přílohu uvedenou společnost ASPEKT HM u formuláře daňového přiznání?
https://business.center.cz/business/sablony/s1-priznani-k-dani-z-prijmu-pravnickych-osob.aspx
např.
Řádek 10 Částka uvedená na tomto řádku představuje:
* výsledek hospodaření za zdaňovací období plynoucí z účetnictví vedeného poplatníkem.
Řádek 20 Částka uvedená na tomto řádku představuje:
* částku výnosů běžného zdaňovacího období, které jsou proúčtovány v účetnictví následujícího zdaňovacího období.
Řádek 30 Částka uvedená na tomto řádku představuje:
* částku sociálního a zdravotního pojištění strženého zaměstnancům za zdaňovací období, která nebylo uhrazeno do 31. ledna následujícího zdaňovacího období.
* úhrady výnosově zaúčtovaných smluvních pokut a penále, který byly v předchozích letech vyjmuty ze základu daně.
* částku závazků, které jsou po splatnosti více jak 36 měsíců. atd.
..................
Děkuji.
Prostě na to nemám. Můj postup je, že zkontroluji zůstatky veškerých účtů, vyplním daňové přiznání, případně zaúčtuji daň z příjmu pokud nějaká vyjde, udělám rozvahu a výkaz zisku a ztrát. Sestavím přílohu k účetní uzávěrce. Další přílohu k DAP nedělám, ani se mi ji nepodařilo dle Vašich instrukcí najít.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.