Re: Roční zúčtování - uplatnění úroků
A hlavně, už je po termínu pro žádosti o RZ, takže i kdyby jste chtěla provést, tak i výpis z katastru budete mít už s pozdějším datem, takže už NELZE provést - nechala bych ho ať si podá DAP, proč si zbytečně přidělávat starosti a problémy...
Jak víte, že list vlastnictví už dávno zaměstnanec nepředal svému šéfovi a ten ho nemá zapomenutý v šuplíku?
PS. Nechápu dotaz, zda Vám bude stačit ... Nebo jste se ptala za sebe, jako za zaměstnance, který si chce uplatnit úroku z úvěru?
Protože mzdová účetní, pokud není současně i daňový poradce, nemůže zpracovávat zaměstnancům svého zaměstnavatele Přiznání k dani z příjmů fyzických osob.
Mám čerstvou zkušenost, že po mně na FÚ nechtěli originál výpisu z katastru - stačil jim vytisknutý výpis z katastru, který jsem si stáhla - prý to nevadí, že mají možnost nahlédnout do katastru - takže jsem ušetřila nějaké Kč za výpis s kolkem z katastru. Zeptejte se u vás na FÚ jestli jim to bude stačit.
Asi se v průběhu diskuze pomotaly dvě věci
- doklady předkládané zaměstnavateli, kdy zaměstnanec chce v rámci žádosti o roční zúčtování daně uplatnit zaplacené úroky z úvěru jako nezdanitelnou část základu daně podle § 15 ZDP.
Zde jsou dokládané doklady "natvrdo" stanoveny ZDP
x
- doklady přiložené jako příloha k Přiznání k dani z příjmu fyzické osoby, pokud chce poplatník uplatnit zaplacené úroky z úvěru jako nezdanitelnou část základu daně podle § 15 ZDP.
Zde je POUZE na uvážení správce daně, které doklady bude následně vyžadovat. V ZPD tyto doklady nejsou stanoveny.
Vypisuji tak podrobně pro původního tazatele, ostatní diskutující - paní jasná, paní Mirka mají toto dle mého názoru v malíčku.
OT. Sama spíš žasnu nad tím, že mzdová účetní, která nezná § 38l ZDP, si troufne zpracovávat někomu cizímu Přiznání k dani z příjmů fyzických osob.
NOZ § 5
NOZ § 2950
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.