Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Alkohol na pracovišti od VH - Re: alkohol na pracovišti Nerozumím tomu, jakým způsobem chce...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2018 14:11

    VH

    Re: alkohol na pracovišti
    Nerozumím tomu, jakým způsobem chce zaměstnavatel prokázat, že zaměstnanec byl pod vlivem alkoholu, popřípadě že se odmítl podrobit zkoušce ke zjištění, zda tomu tak je či není.
    Kvalifikace skutku, kterým zaměstnanec porušil povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci, náleží zaměstnavateli, který přihlédne ke všem okolnostem. Z tohoto důvodu vám tady nikdo neřekne, o jaký stupeň se jedná.

    V minulosti bylo judikováno, že o porušení povinností (tehdy pracovní kázně) zvlášť hrubým způsobem se jedná, je-li vliv alkoholu prokázán (zde není) a jedná se o činnost, jejíž výkon pod vlivem alkoholu může ohrozit zdraví nebo majetek třetích osob (jednalo se o jeřábníka).

    Doba ale pokročila a NS ČR je nyní toho názoru, že prokázaný vliv alkoholu nestačí, ale musí se vzít v úvahu, do jaké míry požitý alkohol ovlivnil či mohl ovlivnit rozpoznávací a ovládací schopnosti zaměstnance.

  • 14. 3. 2018 14:22

    D.T. (neregistrovaný)

    Re: alkohol na pracovišti
    To jsem právě zaměstnavateli říkala, že nemá v ruce nic průkazného. Ale o po mě chce, ať zaměstnanci napíši vytýkací dopis, ale vůbec nevím, co mu vlastně vytknout, a upozornit jej na možnost výpovědi. Tak si s tím právě nevím rady.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).