Vlákno názorů k dotazu Slovensko - dividendy-dvojí zdanění od Vlad - Re: Slovensko - dividendy-dvojí zdanění Zkušenost se Slovenskem sice...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 3. 2018 17:13

Vlad

Re: Slovensko - dividendy-dvojí zdanění
    Zkušenost se Slovenskem sice nemám, ale předpokládám, že to bude stejné jako ve Francii, takže:

- dividendy ještě jednou zdaníte tady a to v §8 15% sazbou.
    - poté můžete využít smlouvy o zamezení dvojího zdanění a vyplněním přílohy číslo 3 a "Seznamu pro poplatníky uplatňující nárok na vyloučení dvojího zdanění..." Tím částečně započtete daň odvedenou na Slovensku a eliminujete přiznanou daň z předchozího bodu. Tento bod není povinný.
    - na Slovensku požádáte o vrácení zbylých 20% daně. Určitě na to budou mít nějaký formulář, který necháte potvrdit na Vašem berňáku (za stovku). Tento bod také není povinný a nespěchá. Lhůta bude minimálně do konce letošního roku

Přeji hodně štěstí a pevné nervy.

• 20. 3. 2018 17:48

E. (neregistrovaný)

Děkuji za radu.
    Příklad se zdaněním dividend z Francie jsem si našla, tam se ale ještě posuzuje podíl příjmu Francie k příjmům v ČR . Tento % podíl se pak použije pro výpočet max. zápočtu k čs. dani. Tak nevím jestli i tento podíl slov.dividend mám do daní tímto způsobem započítat. V příloze č.3 je možnost metodu zápočtu vybrat nebo ne.
    Jestli tomu rozumím dobře, pokud metodu vyberu, má podnikatel pak nárok na vrácení rozdílu zaplacené/stržené daně?
    Ještě jednou díky.

• 20. 3. 2018 17:57

Vlad

Ano, to je součástí přílohy číslo 3. Podívejte se taky do smlouvy se Slovenskem, je-li možné takto postupovat. Domnívám se, že ano, protože smlouvy v rámci EU bývají podobné (já ji nečetl a dokud to nebudu potřebovat, tak ani nehodlám).

• 20. 3. 2018 18:15

E. (neregistrovaný)

Smlouva o dvojím zdanění v české verzi je stejná jako ta pro Slovensko. Liší se jen číslo smlouvy.
    Ještě jednou díky a pěkný večer.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).