Re: Souběh OSVC a DPP nad 10 tis - soc.
z vypisu je podle me patrne to, ze jsem behem mesicu, kdy jsem na DPP vydelal vice nez 10k (ZP i SP za me zaplatil zamestnavatel), nemusel platit zalohu na ZP, protoze ji za me hradil zamestnavatel.. Ja jsem vsak zalohu odvedl. Vznikl tak preplatek, na ktery mam ted narok...?
Tady bude problém trošku jinde - hlavní x vedlejší OSVČ.
V celých měsících zaměstnání jste považován za OSVČ vedlejší (hlavní je to zaměstnání).
Nedokážu poradit, jestli se do toho počítá i DPP nad 10 tis. Bylo z DPP odvedeno ZP v aspoň minimální výši? (1485 Kč) Nebo pokud byla dohoda do 11 tis. jenom z této částky?
Stále platí, že ZP a SP uhrazené z DPP se nepočítá do záloh OSVČ.
Vojtěchu,
i když jste dle výdělku na DPP ten měsíc považovaný za OSVČ vedlejší, znamená to jen to, že jste v tom měsíci nebyl povinen platit zálohu, ale až na základě rořního přehledu pro ZP - dle výše Vašich příjmů a výdaj z výdělečné činnosti se uvidí, jestli Vám budou něco vracet a nebo jestli budete doplácet.
Takže z minima odvedeno bylo.
https://prodpublicwebdata.blob.core.windows.net/media/Default/dokumenty/formulare/platci/pouceni_osvc_2017.pdf
Bod 10
To, co zaplatil zaměstnavatel nezahrnete do zaplacených záloh, ale bude mít jiné počty měsíců.
Re: Souběh OSVC a DPP nad 10 tis - zdrav
>>z vypisu je podle me patrne to, ze jsem behem mesicu,
>>kdy jsem na DPP vydelal vice nez 10k (ZP i SP za me
>>zaplatil zamestnavatel), nemusel platit zalohu na ZP,
>>protoze ji za me hradil zamestnavatel.. Ja jsem vsak
>>zalohu odvedl. Vznikl tak preplatek, na ktery mam ted
>>narok...?
>
>Tady bude problém trošku jinde - hlavní x vedlejší
>OSVČ.
>V celých měsících zaměstnání jste považován za OSVČ
>vedlejší (hlavní je to zaměstnání).
POZOR - nevíme, z jaké částky bylo odváděno zdravotní pojištění. Zda v případě nízkého výdělku byl proveden dopočet zdravotního pojištění do tzv. minima. Také mohl mít zaměstnavatel prohlášení zaměstnance, že si jako platí OSVČ zálohy alespoň v minimální výši sám a že je tak jeho hlavní "činností" podnikání.
>Nedokážu poradit, jestli se do toho počítá i DPP nad
>10 tis. Bylo z DPP odvedeno ZP v aspoň minimální výši?
>(1485 Kč) Nebo pokud byla dohoda do 11 tis. jenom z
>této částky?
>
>Stále platí, že ZP a SP uhrazené z DPP se nepočítá do
>záloh OSVČ.
Jeste k tomu vypisu ze ZP:
- zamestnavatel plati za vsechny sve zamestnance u dane pojistovny souhrnnou castkou
- plati na jiny ucet nez OSVC
- plati nejenom 4,5% srazku z hrube, ale i 9% za zamestnavatele
Nechapu tedy, jak na svem vypisu muzete videt castky, ktere jste uvedl.
moc se omlouvam, do dotazu jsem to popsal spatne, na vypisu se totiz objevi pouze 8x "ma dati" a 12x "dal"... ty 4x "ma dati" co chybi nejsou na vypisu explicitne napsane, ale je evidentni, ze bych dane castky nemusel platit, ptz je za mne zaplatil zamestnavatel.. omlouvam se..
Vojtech
OK, vyplnite, ze jste 4 mesice (timti predpokladam, ze DPP nad 11 tis byly 4 za rok) nemel stanoveny minimalni vymerovaci zaklad. Dale postupujete podle podle vypoctu. Jestli bude preplatek nelze takto rict, zalezi na presnych cislech. Doporucuju vyplnit prehled do vyplnovaciho tiskopisu PDF, pocita sam. Najdete na strankach Vasi ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.