Re: výdajový paušál 2018 x úspora na dan
ano, máte pravdu, žila jsem s tím stropem ještě v roce 2017. Každopádně skutečné výdaje má minimální, PHM, telefon, paušál je samozřejmě lepší. Ale v s.r.o. by musel být asi zaměstnancem, že? Ať mu jde nějaké sociální pojištění a zdravotní pojištění. Zase daň u PO je 19% místo 15% u FO. Asi to tu nikdo nepočítal, zda je to výhodnější alternativa, že?
děkuji moc
Před pár lety jsem to počítala hodně důkladně. v té době záleželo na výši příjmů a podle toho se to přelévalo mezi FO a PO...ale to co platilo před lety může být dnes jinak.
Jako největší nevýhodu s.r.o. u jednomužné společnosti vidím to, že si bývalá OSVČ neuvědomuje že si z s.r.o. nemůže vybírat libovolně peníze, jak byla zvyklá
Já jsem počítala příjmy jako OSVČ, kdyby byly příjmem sro a společník měl pracovní smlouvu. Źádnou kombinaci sro s OSVČ jsem nezvažovala.
A byly to strašné částky - SP a ZP z hrubé mzdy jsou podstatně vyšší než odvod za OSVČ, nejde tam žádný paušál, pouze jen ty malé skutečné výdaje (teda mimo tu mzdu), dań 15% a 19%.
Číslo, které bych zaplatila státu (daně, SP, ZP) ze stejného příjmu jako podnikatel za sro bylo nesrovnatelné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.