Re: DPH a restaurace.
Můžete jim poradit, že pokud by část produktů z restaurace prodávali tzv."přes ulici", vztahovalo by se na tuto aktivitu 5%. Pokud tomu tak není, prodej přímo v restauraci - ať jsou některé nákupy i pochopitelně ve snížené sazbě, ve finale se dle zákona o DPH zdaní 19%.
mám stejný problém se známým - restaurace,DPH,DE - zkusila jsem mu vysvětlit na příkladu minerálky za 6 nákup.cena a prodej za 20 - zbytečně, výsledkem bylo,že když nemá na odvod DPH tak zdraží, a když jsem mu vysvětlila,že je státu fuk,za kolik ji bude prodávat a zdražením zase odvede více DPH tak ten pohled mi říkal,že je to zbytečné jim vysvětlovat...jsem taky ničitel podnikání když jim předkládám hlášenku DPH...s tím se asi budeme muset smířit..
zákonodárci by vám odpověděli,že ne kvůli nim,ale že si mají dávat to DPH stranou...vždyť když účtujete tak vidíte jako já nákupní ceny, ceny za které prodávají...problém je v tom,že neodloží,ale vydávají vše,co zákazníci zaplatí...tam je ten problém...ať si pořádně sečtou náklady a spotřeby...
asi se pohybujete v jiném kraji než já. osobní spotřeba minimální, ale náklady tak vysoké, že se to nedá udržet. /nájem, elekřina, plyn atd atd./. marži si nemohou zvýšit, to by do restaurace nikdo nechodil. ale kdo se nepohybuje v pohostinství, tak nic NEVÍ .
Asi existují podnikatelé o kterých píšete. Ale z vlastní zkušenosti Vám mohu říct, že to opravdu není jednoduché. Zvýšit ceny nelze, neboť to nic neřeší a navíc by do restaurace nikdo nechodil. Vemte v úvahu, že se nakupuje zboží (nealko, zmrzlina, brambůrky atd) s 5% DPH (tu si mohu potom vynárokovat) a to zboží prodám odvedu však 19% z prodejní ceny. A tady je ten kámen úrazu. Pokud by existovala jednotná DPH na všechno zboží tak je to něco jiného. S 19% nakoupím a s 19% prodám. Pak by se odváděla navíc daň pouze z marže. Nevím jest-li to dobře popisuji. Někdo by mohl říct abych zboží s 5% DPH nenakupoval. Ale to nejde, nechci mít z restaurace pajzl, kde se čepuje jenom pivo a tvrdý alkohol. V okolí se pohybuje hodně mládeže a dětí, které chtějí mlsat (je to na hřišti). Mám restauraci, která nemá kuchyň takže jsem závislý pouze na občerstvení. Věřte mi není to jednoduché.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.