Re: Pronájem RD a volba odpisů
Který rok od začátku odepisování budou činit výdaje procentem z příjmů více jak skutečné odpisy (+ostatní pravidelné výdaje na běžnou údržbu domu)? Z Vašich údajů bych si to sice mohla nasimulovat, ale je poslední den pro zaplacení daně v termínu a čeká mě ještě jedna závěrka.
Výdaje procentem z příjmu z pronájmu (které jsou 30 %) ale nechceme vůbec použít. Tyto výdaje procentem nebudou NIKDY větší než výdaje skutečné (i při pouhém použití odpisů, jedno jakých).
Viz - procentem z příjmu - první rok: 2,4 % * 0,30 = 0,72 % pořizovací ceny
Druhý rok: 6 % * 0,30 = 1,8 % pořizovací ceny
Myslím si, že si nerozumíme ;-) To právě nevím.
Já vím naprosto přesně, kolik byly příjmy v roce 2017 ;-) a předpokládám rok 2018 na základě smlouvy a dohody s nájemníky.
Právě píšu, že vůbec nevíme, co bude za 15 let.
Ty procenta, která na začátku uvádím, je PROCENTNÍ VYJÁDŘENÍ ODPISÚ OBECNÉ, aby si to nikdo nemusel někde hledat a otvírat, vůbec ne příjmy z pronájmu.
Možná jsem Vás spletl, uvedením těch procent v mé druhé reakci, ale to jsem tam dal proto, že první tazatelka se ptala na výdaje procentem z příjmu a kdy budou nižší než odpisy, aby bylo jasné, že nižší NIKDY nebudou (v tomto našem případě).
Vzhledem k tomu, že je nutné zvolilt způsob odpisů na začátku a není možné ho měnit, tak jsem se jenom zeptal, zda je moje úvaha správná a neexistuje náhodou jiné, lepší řešení.
BTW Absolutně nechápu (možná mi něco nedochází), jak se může někomu vyplatit dávat výdaje procentem z příjmu z podnájmu. To by nesměl mít žádné další výdaje a musel to pronajímat za 3,33 násobek odpisové sazby. Což jestli někdo najde takového nájemníka, tak kloubouk dolů. Ale to jsem hodně odbočil.
Prosím o reakce k problému.
Děkuji.
Si děláte srandu?
O čem od začátku mluvím ... že vůbec nevíme, co bude za 15 let (kdy se právě překlápí to, který typ odpisu je větší). Z toho jsem předpokládal, že je jasné, že se ptáme, co bude výhodnější v následujících 10-15 letech, resp. jestli je to takhle možné dělt (zejména to přerušení).
A vy mi tady napíšete, že po 2/3 (20 letech) je výhodnější procentem z příjmu? To jako fakt?
Opravdu prosím o reakci na první dotaz a to od někoho, kdo pochopil, co bylo cílem dotazu.
Nechtěl jsem to napsat takhle tvrdě, ale tahle pravopisná cvičení mě nebaví a navíc na takhle dlouhou diskusi bude reagovat méně lidí.
TAKŽE: Pro horizont 5-15 let je vhodnější použít zrychlené odpisy s ohledem na to, že se půjde sem tam do ztráty, a tyto odpisy přerušovat aby se podařilo ztrátu uplatnit?
Velmi děkuji.
Takže předpokládám, že má tazatel i spočítáno, kolik bude stát daňová ztráta která propadne, protože ji již nepůjde uplatnit. A jak vysoká bude daň k zaplacení v roce, kdy se přeruší daňové odpisy, aby šlo uplatnit daňovou ztrátu, a výsledkem bude daňový základ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.